top of page
  • Снимка на автораmyPOS

Удобството да платиш с карта на фестивал

Здравейте на всички, които четат днешното ни интервю. Темата е удобството да платиш с карта на фестивал, а наш специален гост е Полина Тоскова, регионален мениджър за България на международната финтех компания myPOS. myPOS прекара едно изключително динамично лято, изпъстрено със събития, така че сме много щастливи да видим Поли отново при нас!- Добре дошли, Поли!

- Благодаря. Добре заварили.

- Много се радваме, че днес ще обсъдим точно тази тема за удобство да платиш на фестивал с ПОС терминал, тъй като много пъти ни се е случвало да отидем на подобно събитие и да няма банкомат наблизо. С нетърпение ще чуем за уникалните решения на myPOS.


- Благодаря. Надявам се да е интересно и на читателите.


- Какви са предимствата на това да се използват ПОС терминали при провеждането на мероприятия като фестивали, например?

- Използването на ПОС терминали на различен тип събития и фестивали има няколко основни предимства. На първо място, това дава свобода, гъвкавост и бързина на търговците, сумите постъпват веднага по myPOS сметката им и така те разполагат с оборотни средства още по време на самото събитие. Клиентите, от своя страна, също плащат бързо, лесно и удобно, като използват не само карта, но и телефон, часовник или друг NFC четец. Така те нямат притеснение, че трябва да теглят пари на банкомат или че няма да им стигнат парите в брой. От своя страна организаторите имат спокойствието, че осигуряват разнообразни видове разплащания, което води до по-успешно събитие, удовлетворяващо различните търсения. На практика и за двете страни този вариант е по-безопасен, предвид ситуацията около Covid. Плащането с карта е препоръчително и то не само в България, но и по света.


- Какво всъщност означава безкасов фестивал?

- Безкасов фестивал означава да се приемат плащания с карта или с друг NFC четец, в който има заредени средства, без възможност да се плаща в брой.- Как работи разплащането на такива фестивали за участниците и гостите на самия фестивал?

- Участниците е необходимо да се регистрират в myPOS платформата поне две седмици преди събитието. След успешно верифициране на бизнеса им , те поръчват избрания ПОС терминал - класически, smart или комбиниран 2 в 1 с фискален принтер. За тях е по-удобно, тъй като ПОС терминалът се свързва към myPOS сметката. Говорили сме и преди, че сумата от всяко плащане постъпва веднага и търговците имат пълна прозрачност и видимост.


В пакета на myPOS има и бизнес карта MastercCard, чрез която могат да плащат в търговските обекти онлайн, или да изтеглят средства на ATM след събитието. От друга страна, за гостите е нужно да имат дебитна или кредитна карта и така, в зависимост от типа фестивал, да могат да заредят гривна или друг NFC четец, или пък да заплащат директно при търговците на място.


- А по-бързо ли е обслужването, когато фестивала е безкасов?

- Да. Определено е по-бързо по няколко причини. В България безконтактните плащания набраха много висока скорост. Сумата беше променена от 50 лв. на 100 лв. и аудиторията на тези събития са млади хора, за които това е предпочитан метод за плащане. Те са свикнали да плащат по-бързо и удобно с телефон или часовник и дори не вадят картата си, което прави плащането успешно, и всъщност, много по-бързо.


За търговците в важно да не събират пари в брой, защото така нямат разходи за инкасо и внасяне на тези средства на каса в края на деня, което обикновено е късно. Намалява се и човешката грешка, освен това работата с пари е стрес.


- Безкешовият фестивал за предпочитане ли е, когато говорим за финансова сигурност?

- Да. Предвид бързината, с която се работи, има много хора, които изчакват на опашки, особено в пиковите моменти и определено е по-безопасно финансово. Както вече казах, сумите постъпват по сметка, дори и да стане грешка при плащането с карта, тя много бързо може да бъде коригирана на момента. Злоупотребите се намаляват до минимум при плащанията с карти.


- Кои са фестивалите, които избраха да работят с myPOS?

- myPOS България участва като платежен партньор на различни събития и фестивали от 2017 година. Благодарение на партньорството ни с MastercCard, участваме в Бакхус събития като Street fest , Fish fest, а тази година и новото събитие Bar&Snack, което се проведе на 10-11 септември. Неотдавна, от 19 до 21 август, бяхме партньор, отново заедно, на Open Бузлуджа - проект за опазването и реставрирането на паметника.Партнирали сме си с много събития, като "Бар на годината" и "Миш-Маш Фест". Бяхме платежен партньор на Ritual Gatherings в Камчия през юни. Продължаваме да си партнираме и с Капана Фест в Пловдив, вече втора година, а от началото на тази година стартирахме партньорство с Асоциация на българската книга. Даваме възможност на българските издатели да използват myPOS устройство по време на Алеята на книгата в София, Пловдив и Варна. До края на годината ни предстоят още няколко събития в София, Варна, Пловдив и Бургас.


- Ще ни разкажете ли малко повече за тези предстоящи събития, на които можем да Ви намерим?

- От гледна точка на тези събития, които предстоят, все още е в процес това, което правим с организаторите. Искрено се надявам те да бъдат много интересни за хората. Предстои есенното издание на Капана Фест в Пловдив, както и бирен фест, Октобер фест във Варна. Може да получите повече информация в социалните ни канали на myPOS България, където ще има информация за предстоящите събития.


- Искате ли да добавите нещо, което пропуснахме да кажем по темата?

- Бих могла да Ви разкажа за Капана Фест, Бузлуджа фест и Ritual Gatherings по малко, за да може аудиторията да разбере повече за това по какъв начин ние присъстваме на тези събития.


За Капана фест е интересно, защото това е базар на изкуствата, който цели да запази културата на Пловдив, предоставяйки възможност на младите творци и техните творби, и да ги представи в различни области като изкуство, занаяти, музика и танци. Нашата цел е да бъдем близо до малките и микро бизнеси и винаги това е било мисия на myPOS България.


Всъщност, това е и основната причина за нашето партньорство с Капана Фест - даваме възможност на тези микробизнеси и търговци, участващи на феста, да използват нашите терминали и да приемат повече плащания. Обратната в ръзка от тях и от посетителите е за удобството, което получават и възможността да се възползват от ново поколение платежни решения изключително бързо и лесно.


От страна на двата фестивала Бузлуджа и Ritual Gatherings - това бяха много интересни за нас събития, интересни проекти, които подкрепихме, защото са важни за опазването на нашето културно наследство и територия, каквито са Бузлуджа и Камчия.


Ritual Gatherings беше различен тип фестивал, защото на касата се зареждаха гривни с NFC четци и посредством тях клиентите плащаха за напитки и храна или и друг тип активности по време на събитието. Те използваха комбинирания пос терминал с касов принтер на касите за по-голямо удобство и бързина, а вътре имаше както NFC четци, така и ПОС устройства. Винаги съветваме организаторите на подобен тип събития да имат както затворено, така и отворено решение за плащане, защото ако нещо се случи със затвореното решение, каквито са NFC четците, клиентите да могат спокойно да платят със своята карта на място.На Бузлуджа събитието премина успешно, посещаемостта беше висока, а и каузата, зад която застанахме всички, беше много важна. Имахме известни трудности от гледна точка на обхвата, тъй като Бузлуджа е доста нависоко място, но събитието премина успешно. Използвахме класически ПОС устройства, както за централния вход за билети, така и при търговците в зоната за напитки и храни, част от които вече бяха наши партньори, което ни мотивира още повече да развиваме и подобряваме системата на myPOS България.


- Много се радваме, че събитията са минали толкова успешно. Нямаме търпение за следващите, които можем да посетим и отразим. Какво е Вашето послание към търговците и към клиентите?

- Към търговците винаги посланието на myPOS е било да се възползват от технологиите, защото те са им на една ръка разстояние. Ние от myPOS ги правим достъпни - без дългосрочни договори, без абонаментни или месечни такси. Тук сме, за да подкрепим малкия бизнес.


Благодарим много за полезната информация и за споделените събития. Пожелаваме Ви хубав ден и до съвсем скоро!

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page