Упорит труд или чист късмет - на какво да заложите успеха си?

В най-общия смисъл, дефиницията на успеха е постигане на дадена цел или идеал. За всеки човек целите се различават по вид, форма, емоции. Някои го свързват с това, колко щастливи и емоционално богати са, като за тях е най-важно да са достигнали този етап, когато просто се чувстват спокойни. В по-масовите случаи, обаче, успехът се измерва чрез постиженията и резултатите от нашата работа в професионален план. Колкото повече цели постигаме и повече труд хвърляме за тях, толкова по-успели и удовлетворени се чувстваме.

Насочвайки вниманието си към едни от най-успелите личности в света, виждаме колко време и усилия са им били нужни, за да стигнат там, където са. Един от тях в нашето съвремие безспорно е Бил Гейтс. Още от юношеска възраст, той показва завидни умения и знания в областта на математиката и амбицията му да направи компютъра приложим в ежедневието, го е отвела към едно дълго пътуване. През годините на обучение, заедно със своя съученик Пол Алън, разработват програми за различни компании, в някои от които не получават никакви доходи за труда си. През една зима, Алън случайно вижда статия в списание, която гласи ‘’Първият комерсиален микрокомпютър’’. Няколко дни по-късно Гейтс се обажда на съответната компания, споделяйки, че имат разработена програма за техните микрокомпютри. Това обаче било лъжа, за която новите работодатели не знаели. Точно тук се намесва късметът за това, че никой не се усъмнява в измамното предложение на двамата начинаещи програмисти. Фирмата дава задачата на Гейтс и Алън, които успяват да я разработят за осем седмици и след тестовете се оказва сполучлива.


Друг пример можем да намерим в творенията на Никола Тесла. Опитвайки се да създаде променливия ток, той преминава през редица от научни изследвания, които не дават резултат.

"Не съм се провалил,просто открих 10000 начина, които не работят’’ казва Тесла.


Въпреки това, не спира с начинанията си и постига огромни успехи и постижения, без някои от които не бихме могли да си представим днешното ежедневие.

Твърдение на тезата, че с труд всичко се постига намираме в спортистите. Това са хора, прекарващи голяма част от времето си в тренировки и физическа подготовка. Едва ли някой от тях седи по цял ден на дивана в очакване на късмета да ги споходи. Напротив, правят всичко, което се изисква от тях, за да бъдат най-добрите. Много елитни спортисти чакат няколко години, за да се класират за участие в Олимпиада и това е шанс, за който е нужно да вложат много труд и време.


Подобно на тях, се обръщаме към великите художници. Има сведения, например, че Микеланджело прекарвал часове наред в моргата в старанието си да запамети всеки детайл от човешката анатомия. В допълнение, се изисквали много опити, желязна концентрация и време за да се превърне една картина в шедьовър.


На всички ни е ясно, че само с късмет нищо не се постига, трябва си упорит труд, много усилия, та дори и провали за достигане на желания резултат. В определението на думата ‘’успех ‘’ в Уикипедия, са дадени и някои от нейните синоними. И с интерес научаваме, че ‘’успех’’ е синоним на ‘’късмет’’, което означава, че упорития труд и късмета вървят ръка за ръка, но в никакъв случай не са равнопоставени.

Може би, един от най-явните случай, в които късметът е взел превес е именно инцидентът с Титаник. На борда са присъствали редица влиятелни и заможни хора, сред които архитекти, инженери и самия проектант на кораба. За съжаление, колкото и труд да са полагали през живота си, са нямали късмета да овенчаят работата си с успех.

За постигане на целите се нуждаем от 99% труд и 1% късмет. През периода на прогрес, човек се сблъсква с препятствия и прави грешки, от които впоследствие се учи и израства. Затова и най-успешните хора са тези, които години наред се борят с неуспехите, но въпреки това вървят напред към мечтите си.


ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ

БЪЛГАРСКИ ПРЕДПРИЕМАЧ ПРЕПОРЪЧВА:

bql fon.png
resource (46).png
Smartmoney-Logo-New.png (1).webp

Получавай новини от списание "Български Предприемач"

©2020 by Списание "Български предприемач"