top of page

Човек, когато няма мечти, той е умрял човек...


Здравейте! Днешният ни разговор е с една много интересна личност, свързана със спорта и с цирка - г-н Енчо Керязов! Оставяме на него да Ви се представи!Кой Ви насочи към спорта? Всичко започнало с това, че моите родители са ме завели на цирк. Изключително много съм се впечатлил от акробатите и от техните умения. След този случай, буквално, в спалнята на майка ми и баща ми, на леглото, съм започнал да скачам, да се опитвам да правя номера, като тези, които съм видял. После дядо ми направил лост, на който самостоятелно да изпробвам различни неща. След това съм се разболял и майка ми решила да ме запише на спорт, за да ми укрепне имунната система. И така, тъй като е било зимно време, за да не съм навън по стадиони, тя ме записва на акробатика. Какво Ви даде спорта? Всичко, за което дори не съм си и мечтал.

Важно ли е децата да спортуват от ранна възраст, дори и да не е с цел да станат професионални спортисти? Обездвижването води до редица здравословни проблеми, но едно от най-големите предизвикателства на днешния ден е как да опазим децата си от наркотичните вещества и електронната зависимост - с тези модерни устройства и телефони, които са им постоянно в ръцете. Спортът, според мен, наистина е най-доброто средство да се пребориш с тези проблеми.


Вместо да играеш на футбол или на бокс пред екрана, можеш да ги практикуваш в залите. В днешно време най-страшното в наркотичните вещества, особено при подрастващите е, че човек губи желание за живот, няма вече мечти и попада в една друга среда, където останалите също нямат мечти и мотивация да постигнат целите си. Човек, когато няма мечти, той е умрял човек... Каква е магията на цирка? Магията на цирка е като всяка любов, дава ти криле и само тогава можеш да надскачаш себе си. Какво е усещането да си сред най-добрите в света? Да работиш заедно с най-добрите е огромна чест и голямо удоволствие. Разкажете ни защо създадохте Вашата фондация? Първо, идеята дойде преди десет години, когато Община Ямбол имаха идея за Коледно тържество. Свързаха се с мен и ми предложиха да наградя деца от Ямбол, които са постигнали успехи в образованието и в спорта.


Разбира се, веднага приех, взех подаръци на децата, но поради финансови причини събитието така и не се състоя. Въпреки това остана възможността да раздам наградите и грамотите, но при липса на събитие, камери, публика, ми беше ясно, че тези деца няма как нито да се впечатлят, нито да се вдъхновят, за да продължат след това да правят това, в което са най-добри. И от там дойде идеята да се направи събитие.


Разбира се, "Нощ на звездите" няма нищо общо с първоначалната идея: нямаше циркови номера – беше съвсем друг тип инициатива. И за да може всичко да минава по нормален и официално установен начин, беше създадена и фондацията "Енчо Керязов".

Идеята е много благородна и привлича много свестни хора, които ми помагат. Прилагам едно единствено правило, което спазвах много стриктно като артист и сега го спазвам още от първата "Нощ на звездите": Никога не лъжи публиката! Напротив, давай повече, отколкото зрителите очакват. Тази година издадохте и авторска книга. Какво можем да намерим в нея? „Обичай смело“ е история, посветена на любовта ми към цирковото изкуство и преследването на мечтите. Моята формула за постигане на мечти, които за пръв погледна изглеждат нереални.


Книгата припомня колко е важно да не спираме да гоним онова, на което усещаме, че принадлежим. Колкото и изненади да поднася животът, ако имаме необходимото търпение, накрая винаги ще се озовем при голямата любов, с мисълта, за която сме заспивали и сме се будили дълги години. Сега сте поели ново предизвикателство - политиката? По-лесно ли е то или по-трудно? Не знам дали е по-трудна. Всяка една работа, когато човек иска да я върши, както трябва, е трудна. Но тук, естеството, е много различно. Аз винаги съм се занимавал с общественополезен труд, защото фондацията, която основах в подкрепа на даровити деца, работи в тази посока, същото е и в Клуба по спортен батут.


Фондация „Енчо Керязов“ има Управителен съвет, в който влизат известни българи, доказали се в своята област, като Маги Халваджиян, Нешка Робева, Христо Мутафчиев, Красимир Стойчев. Но важните решения, в крайна сметка, ги вземам аз и отговорността пада изцяло върху моите плещи. Но тук, в работата на заместник-кмет, когато вземаш важните решения за гражданите, за огромен кръг от хора, отговорността е много голяма и човек трябва много добре да обмисля всяко едно свое решение.

Има разлика от цирка и политиката, защото в цирка, когато направиш някаква грешка, ти си плащаш тази цена, докато в политиката - правиш грешен ход и го плащат тези, които са потърпевши и които са те избрали. Общото е, че по един и същи начин публиката те определя колко дълго ще стоиш на сцената, кога да излезеш и кога да се прибереш. Какво послание ще оставите на читателите на списание "Български Предприемач"? Сега, когато нашата сила и воля за живот са подложени на изпитание, пожелавам на Вашите читатели да бъдат на първо място отговорни граждани. Уверен съм, че ще излезем по-силни след тази ситуация. Препятствията са винаги мощен мотиватор за амбициозните хора. Пожелавам Ви успех и творческо вдъхновение!

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page