top of page

Швейцарското образование, което дава възможности

Здравейте, днешният ни гост е много зает и се радвам, че днес ще направим интервю с нея. Сега ще я оставя да се представи сама.


Аз се казвам Кристина Михайлова и съм представител на швейцарската образователна група Swiss Education Group, като ние сме най-голямата частна образователна група в Швейцария, предлагаща образование в сферата на хотелиерство, туризъм, ресторантьорство, кулинарни изкуства, и разбра се с един дълбок фокус върху бизнеса. Горди собственици сме на 4 колежа. Всеки колеж има различен фокус. Точно по този начин ние обхващаме огромния спектър от възможности, които повечето хора не разбират.


Ти къде си учила?


В Швейцария, в нашата група. Голяма част от хората, които работят за групата всъщност са бивши възпитаници на групата, като това не се прави целенасочено.


Има една максима, че който отиде да учи в някое елитно висше училище като Харвард или Кеймбридж примерно, казват, че дори и да не завърши е успял в живота. Можеш ли да дадеш обяснение на тази максима, какво означава това? Кое всъщност е нещото, което ти помага да успееш в живота само учейки?


От там идва първата разлика когато попаднеш в едно такова учреждение за висше образование.


Идеята на едно образование не е хвърчащия лист, който получаваш накрая. Това е целия този път, това преживяване през което преминаваш. Попадайки вътре, запознавайки се с тези хора, попадайки в друга държава, самата среда те кара да израстваш. Ти попадаш в по-добра среда и ставаш по-добър.


Нашите преподаватели са хора, които са практици и нашите студенти получават практични знания, придобити с реален опит.


Така че попадайки в такава среда ти вече си успял с контактите, които си създал, с опита, който си създал, човека, в който си се превърнал и разбира се с уменията и знанията, които си придобил, и които ще ти послужат да се развиеш.


Когато работодателят види швейцарската диплома, той не вижда просто хартийка, а всички тези неща, които изброих, На него му е ясно качеството на знанията, които е получил студента, опита, който е придобил и така се изстрелва напред.


Колко време се учи при вас?


Бакалавърската степен е 3 години, като това са самите курсове. Първата година студентите имат 6-месечен задължителен платен стаж във всяка една точка на света, включително и Швейцария. След втората година пак имат 6 месеца стаж. Така че реално образованието става 4 години. Излизаш с две бакалавърски степени, с две дипломи и с една година абсолютно реален трудов опит.


Сега например имам един студент, който заминава за Ritz-Carlton в Абу Даби. Имам студентка, която започва обучение за една авиокомпания.


Следващият ми въпрос е за стипендиите при вас.


Понеже ние от България няма как да получаваме студенти със 100% стипендия, правим всичко възможно да помогнем на децата, на студентите, които искат да инвестират, на семействата, които искат да инвестират в бъдещето на децата си, за да ги подкрепяме с частични стипендии.


Като ние също като частна форма на образование, Швейцария не е част от Европейския съюз, тоест ние нямаме никакви субсидии или помощ, така че всичко идва от бюджета на всеки един от колежите. Ние предлагаме стипендии на базата на профила на бъдещия студент. Разбира се гледаме всяка една оценка по всеки един предмет. Много е важно нивото на владеенето на английски език, защото образованието при нас е изцяло на английски език. Учи се втори допълнителен език, който може да бъде френски, немски, китайски или испански. Препоръките също са много важни, да чуем мнението на други хора за това дете. И най-важното нещо е мотивационното писмо, то решава може би най-много дали едно дете ще бъде прието или не и дали ще получи стипендия.


Тоест при нас само това да имаш парите не е достатъчно. Има си процедура, през която се минава.


За стипендиите, първо трябва да те приемат разбира се. Стипендията, която предлагаме в момента е до 30%, което на фона на общата такса никак не е малко, но тя също трябва да се заслужи. Тоест процента, който ще спечелиш пак зависи от теб.


Има и други стипендии, които са свързани с бизнесите на семействата, които кандидатстват, като например ако докажат, че имат финансови проблеми заради Ковид.


Вече сме доста по-отворени към разсроченото плащане, нещо което преди не беше чувано, но Ковид промени ситуацията и живота и ние се адаптираме.


За мен късно ли е вече, аз мога ли да кандидатствам?


Магистратура веднага, даже интервю няма да минаваш. Имаме една единствена онлайн магистратура, която е насочена за работещи хора в индустрията, които се развиват вече нагоре по стълбичката на успеха и нямат време да дойдат да учат в Швейцария. Всичко останало е присъствено. Там е съвсем друга целта на образованието.


Ти каза, че мотивационното писмо е много важно. Вие правите ли някакви консултации как да се напише мотивационно писмо, което да работи?


Да, това е моята работа. Моята работа е да помогна на студентите да бъдат приети. Преди да изпратим апликацията с всички документи, аз им помагам и ги насочвам, да добавим или да премахнем нещо, как да го структурират.


Ти чакаш да дойдат при теб или има възможност ти да отидеш в определени училища и да направиш нещо като презентация относно тези мотивационни писма защо са нужни, кое от двете?


И двете. По-голяма част от потока идва от мои усилия и на моите партньори. Правим различни събития, ходим на изложения за образование, правя различни събития, които са насочени изцяло към индустрията. Много често каня хора от индустрията, колеги от Швейцария, за да събудим интереса на децата. Но разбира се най-важното за нас е общуването с училищата.


Партнираме си с различни училища в различни държави. Главната идея е да имаме достъп до децата, да им разказваме за нас, да правим презентации за колегите, за разликите в програмите, за фокуса, за да решат дали някое би им било интересно, да им покажем какво учат нашите студенти. И много би ми се искало училищата да ни търсят повече.


За финал, какъв е твоят призив към нашите читатели?


Моят призив е да бъдете истински и да бъдете верни на това, което сте. Ако човек следва това, което го влече, нещата на всяко едно ниво ще се случват по-добре.


Моят призив е всеки да си намери неговата ниша, да върви към това, което му носи удоволствие. Тогава всички ще сме качествени индивиди, качествени професионалисти и живота на всички ще бъде много по-лесен, когато работиш с хора, които обичат работата си.Целият разговор можете да гледате тук:


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page