top of page

10 причини, поради които България остава най-велика!


Нашето минало - Всеки български гражданин е наясно поне с част от заветната ни история: за това как България е била на три морета, за Златния Век при Симеон, или може би за нашите военни триумфи, които са се натрупали през годините до такава степен, че заслужават своя собствена статия.

Консенсусът е общ: как нашата скромна държава е била една умилна роза в разцвет. Знанието за нашия просперитет в миналото трябва да ни прави все по-надеждни за всичкият потенциал в бъдещето.
Нашата лирика - Имаме удоволствието и привилегията да се похвалим с майстор поети и писатели, които ни показват колко сладко езикът ни може да звъни, когато е употребен правилно. Едни от най-големите имена в българския са Христо Ботев и Иван Вазов, но съществуват и много други български текстописци, всеки доказал се по своя начин, всеки със своят кръг почитатели. Някои велики автори са и велики преводачи, като например Валери Петров. Покойникът е говорил 5 езика през своя живот, но е най-знаменит с факта, че е превел на български всяка една пиеса и сонета на Уилям Шекспир. Този подвиг, да даде на своите сънародници една съществена част от английския литературния канон, му е отнел повече от 30 години къртовски труд. От наша страна е единствено редно да черпим вдъхновение и да споделиме родолюбието, което несъмнено го е мотивирало в изпълнението на това дело.Нашето образование - Училищата у нас са пълни с добросъвестни учители и администратори, които поставят в сърцето на своята дейност подготовката и образованието на своите ученици. Тези усърдия, макар и понякога против самата воля на учениците, плащат дивиденти за тяхното развитие и им помагат по начини, които оценяват дълго след ученическите си години. Нещо повече, за един ученик да кандидатства в едно българско висше учебно заведение, дори ако реши да плати пълната цена за всеки семестър, няма да се зарови в една планина от дългове. Не, неговото образование и възможността му да контактува с водещите практикуващи в своето поле, на своя език, би му излезнало неколкократно по-евтино от това да дерзае в чужди държави и да се мъчи да комуникира на чужда реч.


Изгодните ни цени - България е една от най-евтините държави в за живеене в Европейския съюз. Хранителните продукти както и всички други разходи за живот, цената за една кутия цигари както и цената на коли втора употреба изглеждат като мечта за хората в Дания и други северни държави, където цените са наднормени с почти 50% над средните за Европа. Вярно е, че нашият труд не е толкова доходоносен като у европейските ни съседи, но от друга страна с една нормална заплата тук можем да закупим внушителен брой неща доста изгодно, да не говорим за всички други социални фактори. Тревата не винаги е по-зелена другаде; ако седнат един българин и един датчанин,например, на маса да споделят месечните си разходи и на българинът не му се свие сърцето, то това ще е защото музиката му свири твърде силно в ухото!Природата ни - Независимо дали сте на черноморието в градове като Варна и Бургас или на запад с постоянен изглед на някоя от нашите планини, фактът е неоспорим - съществуват такива страни на държавата ни, които имат своя собствена стойност, напълно независима дори и от нашата признателност. Чист и приятен въздух както и непорочна красота са някои от характерните им свойства. Независимо отношението ни към нашите природна среда и географско разположение, често се случва така, че има хора, които завиждат именно на нашите природни забележителности. Все пак един от най-големите браншове в българската икономика е именно туризма, макар и поочукан в последно време.Нашия туризъм - Било то пускане със ски по хълмовете в Банско или оглед на някоя от феноменалните ни пещери или водопади, изглежда винаги има някаква причина или извинение за чужденците на дойдат да ни посетят. Не само това, има училища и езични институции навсякъде из страната, където преподават родния си език англичани, французи, руснаци и много други. За тях, изглежда, при нас не е толкова зле! Но те не са единствените; някои от нашите балкански съседи от Турция, Сърбия, Македония и Гърция (да продължаваме ли?) решават да създават семейство и да живеят тук за постоянно.


Нашата общност - Според нас, поведението на който и да е във една висококонкурентна среда, като в бизнеса, не трябва да се счита показателно за целия му характер. Хората сме амалгама от несъвместими желания, две от които са да защитим нашите интереси и тези на нашата компания и да работим съвкупно без да се стремим да надцакаме другия. Имайки предвид това, неща като етикет и цялостно уважение и съобразяване с ближния са качества, които още принадлежат на българина. Те са особено лесни за забелязване при публичните шествия, но също личат при нашето отношение към чужденците - с какво скромно търпение и толерантност се отнасяме към тях, напълно по подразбиране, без задни мисли. Това е само малък пример на това как европейските стандарти на маниери съществуват и у българина.


Нашата религия - Вярата ни бе съставна част в запазването на здравината на нашето общество. Спазването на християнски обичаи по време на робството и комунизма ни е дало утеха и чувство на сплотеност, благодарение на които нашата държава е оцеляла политически и икономически реформации, провали, катастрофи, и всичко между тях!


Нашата народна музика - Народната музика е най-големият дял от българското народно творчество. Песните описват битови случки и отразяват различните аспекти от живота на народа, неговите мисли, чувства, както и неговите идеали. Това е толкова богата част на българската култура, че се дели на множество фолклорно-етнографски области. Обмислете го: българите делим регионално видовете си народна музика така, както италианците делят кулинарните си традиции!

Нашият език - Последно, но не и на последно място, стои майчиния ни език. В днешно време става все по-трудно да комуникираме с околните, особено на работното място, без употребата на чужди езици и специфични термини. Понякога изглежда, че те бавно но сигурно заменят българския по смисъл и функция. Но това не променя факта, че щом се включим в разговор с човек с истински усет за българския, изведнъж сетивата ни се изострят, умовете ни започват да правят всякакви впечатляващи връзки, спомняме си отдавна неупотребявани фразеологизми, всичко в името на приятелска надпревара да покажем на себе си и околните кой е всъщност по-запознат със своя език! Едното следва другото така както пушекът огъня, а където има такива велики и спонтанни конфликти има и велик повод; именно такъв е и похвана на родния ни език.Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

1 коментар

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page