Ardes: Събирате идеи за коледни подаръци? – Не забравяйте IT техниката


Публикацията е изготвена със съдействието на Ardes.bg

Навлязохме в новия празничен сезон. Започна поредица от именни дни, наближават Коледа и Нова година, а след тях – още повече именни (и рождени) дни. Това ни кара да мислим за роднини, приятели и колеги, а също – за подаръци, с които приятно да ги изненадаме.

Световните статистически компании от много години публикуват доклади за тенденциите при подаръците. Техните анализи обикновено са разделени на сегменти според вида на продукта. Правят се и проучвания на регионален принцип: САЩ, Азия, общо за Европа, но и специално за някои по-големи пазари на Стария континент.

През 2020 г. три глобални статистически компании отбелязаха, че значително се повишава търсенето на IT техника за подаръци. То е съпроводено и от нарастващо доверие на потребителите към онлайн магазините. Анализаторите правят единодушна прогноза, че до 2023 г. само бизнесът с празнични опаковки, поздравителни картички и консултации за персонализирани подаръци ще възлиза на над 70 милиарда щатски долара в глобален мащаб.

Регионалните издания на международното списание Enterpreneur също отбелязва този тренд в Европа и САЩ, а в Азия той е най-разпространен в Индия и Китай.

Ето някои от посочените причини за тази тенденция:

1) в условията на глобална пандемия хората предпочитат да пазаруват онлайн, за което е необходима нова и по-добра IT техника с надеждни системи за сигурност при разплащанията в интернет;

2) по същата причина потребителите масово работят от домашен офис, общуват с електронни устройства и се забавляват с мултимедийна техника, която периодично трябва да се обновява;

3) възходът на IT техниката през 2020 година е за сметка на понижения интерес към подаръци, свързани с пътувания и туризъм, особено със задграничните пътешествия, които са силно ограничени заради противоепидемичните мерки на повечето държави.

Какви са тенденциите за българския пазар?


Пламен Банов, мениджър корпоративен отдел в Ardes.bg

За да отговорим на този въпрос, се свързахме с г-н Пламен Банов, мениджър в Ardes.bg https://ardes.bg/. Като експерт от търговска верига, предлагаща основно потребителска и бизнес техника, както и свързаните с нея IT услуги, той има широк поглед над трендовете. Освен това Ardes.bg вече близо 25 години е доверен партньор на повечето световни производители на електроника и на доволни клиенти, като дългогодишният опит на тази компания ѝ позволява да отчита и промените в тенденциите.

Г-н Банов потвърди предположението ни, че макар да има някои свои особености, българският пазар не изостава от световните трендове и нагласите на българите не се отличават от световните: „В съвременното ежедневие техниката е все по-важна част както в професионален, така и в личен аспект“, отбеляза той универсалното приложение на IT технологиите и добави: „От една страна, техниката помага да вършим работата си по-бързо и по-ефективно, а от друга страна, ни дава неограничени възможности за комуникация и развлечение в свободното време.“

Експертът на Ardes.bg изтъкна, че IT техниката обикновено е унисекс, което означава, че не е задължително да я съобразяваме с пола или възрастта на човека, на когото искаме да я подарим. Тя е полезна за всички. „Традиционно по коледно-новогодишните празници се търсят преносими и настолни компютри, смартфони и качествена периферия: монитори, висок клас клавиатури, мишки и слушалки“, сподели наблюденията си г-н Банов, като така засегна и друг въпрос:

Универсалните срещу персонализираните подаръци

Макар техниката да е универсален подарък, правилният избор на модела би позволил на получателя да се зарадва повече и да го използва с удоволствие. Мениджърът на Ardes.bg даде пример с геймърите, които традиционно са клиентите с най-високи изисквания към мощността на компютрите, чувствителността на мишките и ергономията на клавиатурите. Високото качество на мониторите и слушалките е изключително важно и за любителите на филми и музика.

По думите на г-н Банов, бизнесът у нас от тази година също обновява техниката си, като осигурява всичко необходимо за своите служители: след спирането на поддръжката на Windows 7 се търсят нови компютри с по-нова операционна система и по-актуални защити. „Покрай епидемиологичната обстановка и текущата ситуация с COVID-19 има и голямо търсене на уебкамери, слушалки и периферия за отдалечен начин на работа или за дистанционно обучение“, уточни специалистът.

Има ли граници бизнесът с подаръци в България?

Както стана дума, прогнозите на световните анализатори е, че до 2023 г. само консултациите за персонализирани подаръци и техните опаковки ще се превърнат в бизнес за над $70 милиарда. На въпроса, дали у нас се отчита същият тренд, г-н Банов беше категоричен: „Ardes.bg предлага винаги качествено обслужване и индивидуален подход към клиента“, като увери, че консултациите за клиентите на компанията при избора на техника са били и ще останат безплатни.

Българската компания предпочита да печели предимно от доверието на клиентите си: „Предлагаме уникални възможности за застраховка на техниката и удължаване на гаранцията ѝ“, поясни той. Също така българските потребители обикновено разполагат с определен бюджет и задачата на консултантите е да помогнат на клиента да избере най-добрия подарък за определена сума – от сравнително най-достъпните USB памети, външни харддискове, геймърски или мултимедийни аксесоари до по-сериозните като цена смартфони, лаптопи и настолни компютри.

Г-н Банов отбеляза, че Ardes.bg от години насам прави регулярни кампании, свързани със сезонните празници, които позволяват на потребителите да придобият продукт с балансирано съотношение на качество и цена. Това ще продължи и през целия коледно-новогодишен сезон на 2020 г. А след това – и през следващата година от четвъртвековната история на компанията.ПОПУЛЯРНО СРЕД АБОНАТИТЕ