top of page

Kак да имаш баня над средното ниво на достъпна цена

Здравейте! Това е втората ми среща с Аспарух Аспарухов. Днес сме подготвили нещо много интересно. Ще ми разкаже детайлите от интериорния дизайн и всичко това ще го научим от кухнята.


Идеята ми днес е да бъдем максимално полезни на читателите ни, за да могат те да добият някаква представа, ако нямат опит, или ако имат, да си подобрят знанията. Представям Ви Аспарух Аспарухов, регионален мениджър на DJIA. Много ми е приятно да направим това интервю, защото това е един много усмихнат и позитивен човек.


Иска ми се да дадете експетно мнение, обяснение и описание на това съчетание от две думи "интериорен дизайнер". Какво означава в действителност?


На мен също ми е много приятно. Субективно е, защото всеки го разбира по различен начин. Всяко едно нещо в дома е свързано с някакъв интериорен дизайн. Дали е направено от професионалист или любител, или жена ви е решила да си подреди мебелите така, както на нея й харесва, и да съчетае цветове, които й допадат, това пак е интериорен дизайн.


Всяко едно нещо, което се случва в едно домакинство, като подредбата на мебелировка, избора на цветове и т.н., си е интериорен дизайн. Когато обаче то е направено от професионалист, той следва определени догми, правила, които са като канони в интериорния дизайн, пропорции, цветове. Цветове, които харесват хората или които да не натоварват зрението.


Както знаете зеленият цвят успокоява. Ако искате, примерно, дома да изглежда по-широк, ще дадете превес на белия цвят, той придава по-голям обем, повече светлина. Когато има повече светлина, това кара окото да възприема, че има по-големи обеми от пространство.


Има най-различни вкусове. Някои обичат тавана да им е дървесен, но когато е направен от професионален интериорен дизайнер, ще бъде направен така, че да не изглежда тежък, да не се усеща това притискане, което идва откъм тавана, все едно ти се е свила цялата къща.


Най-важното при стартирането на един интериорен проект е бюджета. Дори да нямате много пари, преценявате дали можете да си позволите услугите на интериорен дизайнер или не. Услугата е индивидуална и не е нещо лично, ексклузивно, само за вас. Малко или много, трябва да дадете пари на този човек, защото няма безплатна услуга. Друг е въпросът с какъв ценови клас клиенти работи самият дизайнер.


Нужно е да имате някакъв бюджет, дали ще е 1000 лева или 100.000 лева. За 1000 лева могат да се направят много неща, най-малкото можете да пребоядисате всичко. Когато нямате такава голяма финансова възможност, тогава можете да направите интериора да е по-добре подреден, да смените цвета на съответните стени или помещения, да вкарате повече аксесоари и т.н., които биха накарали един интериор, от съвсем обикновен апартамент, който е мрачен, сив и неприветлив, да се превърне в светъл, топъл и приветлив.


Има си определени детайли в интериора, които следват това какво излъчване ще има самия дом. Ако искате да е обемен – бяло. Можем да го съчетаем, за да не е студено вътре, със сиво бетонено – ще добавим някакъв дървен елемент, който да придаде топлина на домашния уют. Дървесният цвят дава топлина, защото е в меката гама на цветовете. Това е един от начините, с които можете да си обновите, на горе-долу нормална цена, интериора, и да го направите по-хубав.


Когато става въпрос за големи бюджети, примерно, имате апартамент от порядъка на 100 квадрата, не говорим за къща, защото там отиваме във високия сегмент на бюджетиране, новодомци сте и сте решили да изхарчите едни 50.000 лева за обзавеждане, защото нямате нищо в дома си.


Много хора са новодомци, купуват си апартамент или за инвестиционни цели. Има ли такова съотношение? Може ли човек да си сметне сам? Например, купува си апартамент 120 квадрата по 1500 евро средно. Има ли съотношение колко % отиват за обзавеждане и за завършване на апартамента?


Не, няма строго определени съотношения на квадратен метър, да речем. Знаете, че ние в DJIA се занимаваме с плочки - има плочки от 50 лева квадрата, има и от 550 лева. Разликата е десеторна. Няма такова съотношение. Аз гледам от опита, който имаме, колко горе-долу излиза обзавеждането на един апартамент, говоря без да прехвърляте някакви скъпи марки уреди, а среден клас апартамент, 100 квадрата, излиза около 60-70 хиляди лева. Вече имате труд и т.н. Говорим, когато си купувате един апартамент, който е на шпакловка и замазка.


За последната година имаше поскъпване на материалите в мебелното производство, а и не само, в керамиката, разходите за електроенергия. Тогава пък идва въпроса: новодомец съм и се чудя с какво ще се отоплявам? Това пак е част от интериорния дизайн. Отоплението е много важна част от интериорния дизайн, защото ако ще се отоплявате, примерно, на подово отопление, тогава малко трудно ще е да сложите масивен паркет, защото той е изолатор. Тогава най-удачния вариант е, примерно, да използвате керамика. Но това поражда и друго - за да сложите керамиката върху това подово отопление, трябва да се сложи една много скъпа подложка отдолу, която да предотврати пукнатините в замазката. Защото, когато започнете да загрявате подово отопление, тази замазка се пропуква, тъй като в нея има влага, и когато тази влага излезе, под формата на пара, нещо трябва да заеме обема й в замазката. И тъй като няма какво, тя се пука, а пукнатината направо сцепва плочката, създава проблем. Оттам имате непредвидени разходи, които един добър интериорен дизайнер би трябвало да знае как да ви спести.


Може ли да се сложи ламиниран паркет?


Може, да, но тогава използвате перфорирана подложка, която се продава в момента от порядъка на 2 до 10 мм. Става дума за изолационни подложки. Тоест, освен, че обират неравностите, те правят и изолация, а идеята на подовото отопление е директно да излъчва.


Затова се слага перфорирана подложка, която позволява на топлината да излезе от замазката и да нагрее самия ламинат, който няма никакви изолационни свойства. Ако нямате подово отопление, и сте само на ламинат, без никакъв килим отгоре, това държи студено.


Има и такива паркети, които са предназначени за подово отопление, но те са бутиково и скъпо решение. Той е 15 мм. дебел, примерно, но е перфориран целия, само горния слой от порядъка на 5-6 мм. е цял, всичко останало е перфорирано. Защото дървото е много добър изолатор и намалява много КПД-то на подовото отопление. Говоря за това, защото е най-масовото, което се прави в момента.


В момента давате супер интересна и ценна информация!


Повечето хора наистина се чудят сега на газ или на термопомпа. Аз също се двоумя дали да си взема газов котел или да си направя отоплението на самия апартамент с термопомпа, но все още не съм решил. Все повече отивам към термопомпата, която на практика представлява климатик.


По принцип вече клоня към термопомпата. Има такива, които могат да се поставят в апартамент без проблем. Хубавото при нея е, че харчи сравнително малко електроенергия, горе-долу колкото един климатик, загрява водата на 40 до 45 градуса. Подовото отопление може да пусне само толкова.


Като стана въпрос за подово отопление – тук имам даже мостра на един термостат за контрол на подовото отопление. Когато ние правим интериори, гледаме всички материали, които влагаме вътре, първо да ги видим на живо. Това е табълцето, тук се контролира самата температура. А това представлява един колектор за подово отопление, който е с електрически задвижки. Държим го при нас, защото трябва да знаем какъв е размера, как работи и къде, какви кабели трябва да се пуснат, което пак е свързано с интериора. Когато фирмата изпълнител отиде на обекта, гледа едни чертежи и ако нямате представа какво сте закарали там, започват обиколки, всеки го подритва и не знае какво да прави.


Важно е да направим едно уточнение. Вече могат да се поставят термопомпи в апартаменти, но е важно да се знае, че за термопомпата е необходимо сервизно помещение някъде в жилищната площ.


Да, трябва ви. Зависи каква ви е термопомпата, дали е въздух-вода или вода-вода, вече има различни варианти. Сервизно помещение, да. Ако имате, наистина е хубаво термопомпата да бъде сложена там, близо до колекторите, откъдето тръгва топлата вода и т.н. Аз наскоро видях една много мини термопомпа, която беше много странна. Отвън си е климатик, вътре е като газовите котли и бяха я сложили под мивката, в шкафовете, до външната стена, за може да бъде максимално близо до външното тяло, като по този начин се отоплява. Това беше наистина много готино. Не заема място, върши същата работа. А те бяха взели, всъщност, само за подовото отопление, но се оказа, че самата термопомпа, въпреки че беше сравнително малка, имаше капацитет да захрани и бойлер.


И те могат да се вържат към панелени колектори и да им излиза още по-евтино?.


Да, тогава излиза дори още по-евтино. Ако сте на последния етаж на жилищна кооперация, например, пък сте перфектни, защото там можете да си вържете такива неща.


И пак стигаме до това, че ви трябва да имате бюджет, за да се случат тези неща. Трябва да знаете какво ще правите. Ако само ще освежавате апартамент и искате просто наистина да изглежда уютно, и добре, ок, нали. Но вече, ако няма да правите генерални ремонти с промяна на отоплителни инсталации, електроинсталации, ВиК инсталации и т.н., тогава не би трябвало много да ви бърка на какво ще се отоплявате сега.


Да се върнем малко към облицовките. Вие споменавате за дървен таван. Кажете колко са ефективни огледалните тавани и къде?


В спалнята. Не знам, засега огледален таван не ни се е налагало да правим. То е въпрос на вкус. Той ще даде допълнително объркване в погледа, поне така си мисля аз. Като сложим едно огледало, виждаме едни пречупени светлини горе, долу, объркващо е.


Вие казвате бюджет - значи един човек първо тръгва от него. После каква е втората стъпка?


Напасваме всичко в бюджета. Клиентът казва какво точно иска, прави се интериора и започваме да го смятаме цялостно колко би излязло, за да се реализира. И ако видим, че надхвърля бюджета, му казваме и решаваме как и какво може да се префасонира, евентуално, за да можем да влезем в някакви параметри на това, което имаме като зададен бюджет.


Колко е най-малкият бюджет, с който си работили?


Гарсониера за 24.000 лева. Апартаментът беше на замазка и на шпакловка, без осветителни тела, без нищо. За 24.000 лева, без труда, само материалите. Трудът беше около 9-10 хиляди лева. Трябваше да боядисат, да наредят един паркет, да сложат первазите. Банята беше готова, измазана, с монтирани сифони, сложиха хидроизолацията, налепиха плочките, сложиха санитарията.


А най-големият бюджет?


3 милиона за един апартамент.


Тоест, можете да направите апартамент за 30.000 хиляди и за 3 милиона. С какво се различаваха?


Най-малкото в квадратурата. Единият беше 42 квадрата, другият - 385 квадрата на 3 етажа, като освен това имаше и 240 квадрата тераси. Много хубав апартамент. Изключвам разпределението вътре, тъй като за него няма как да влияем. Но като интериор, стана много светъл. Там използвахме, като настилка, такъв перфориран масивен паркет, който беше по поръчка. Беше избелен дъб. Всичко беше бяло, а вътре имаше топла светлина, 3000 келвина. Наистина изглеждаше много уютно. Вътре преобладаваше стъклото, а цветовете бяха бяло, дървесно и светлосиво.


Тоест собственикът е искал да изглежда още по-обемно?


Да, и то изглежда много обемно, въпреки че височината беше смъкната на 2.45 метра.


Добре, аз ще взема един определен сегмент от двата примера, за които говорим. Колко време ви отне цялата свършена работа - за малкия и за големия апартамент?


Там бяха няколко такива малки апартамента, но ако разхвърлим времето, това отне около 2-3 месеца, заедно с проектирането. Проектирането стана за 1 месец. Чакахме доставки, имаше неща по поръчка, но в рамките на 3 месеца може да се направи без проблем.


За големия апартамент беше друго, защото когато влезнахме, беше съборено всичко, нямаше замазки, висяха кабели и тръби. Него го свършихме за 11 месеца. За 2 месеца го проектирахме и за 9 месеца го изпълнихме.


Вие в DJIA сте много силни в баните. Нека обясним защо има по-скъпо и по-бюджетно и какво е преимуществото на това, което е по-скъпо.


Има голяма разлика, да. Ходил съм по най-различни фабрики, за да гледам какви ли не неща. Мога да кажа, че наистина има съществена разлика, най-малко в технологията на производството на самите плочки. Една плочка от 50 лева, например, коренно се различава от плочка от 150, нищо че размерът е един и същ, полирана и т.н. Италианците имат много хубава суровина. В България и Турция нямаме добра суровина. Разликата в суровините е, че нашите са доста по-некачествени, от гледна точка на пресоване и съдържание на железен оксид.


Италианците имат много по-добри суровини. Там можеш да правиш и 4 мм. плочка и 20 мм. плочка. При нашите суровини толкова тънка плочка гранитогрес не може да се направи, защото ще стане прекалено крехка. Не може да направиш и 20 мм гранитогрес, защото се напуква при печене. Суровината ни е такава, че няма как да стане.


Друг важен компонент е полировката. При евтините плочки, като ги погледнеш на светлина, има едни вълнички, не дава перфектното отражение, което би се искало на всеки. Докато при двойно полираните плочки, които са и по-скъпи, повърхностната здравина на полиращия слой е много по-голяма. Взимате една монета и започвате да драскате. При евтиния гранитогрес ще видите чертите, той ще се надраска. А при висококачествения няма да се видят. Мога да дам пример с марка, която прави такива плочи – Keope Италия, които са дъщерна фирма на Atlas Concorde. Те са едни от най-големите в света и са разположени във високия ценови клас, нещата са без компромис.


Кой ги внася в България?


Ние сме едни от вносителите в България. А основният агент на тази фабрика за България е Чави Вияреал.


Тоест, имаме двойно подсигуряване на качеството на плочките, които идват в България?


Абсолютно. Първо, агентът гарантира, че тези плочки ще дойдат с необходимото качество. Второ, те идват при нас, ние ги отваряме, гледаме дали всичко е наред и тогава отиват при клиента. Гледаме, когато излиза стока от склада, тя наистина да е проверена. Разбира се, всяко едно правило си има изключения, все пак имаме и човешки фактор, който никога не може да се предвиди. Но се стараем всичко да е проверено и клиентите да получат това, за което са си платили.


Сега гледам видеото. Отваряте някакви шкафове, вътре има чаши, чинии. Вие ли сте го доставили?


Да, клиентът беше такъв, че искаше всичко да му е там. Само избира нещата и иска когато влезне това да е вътре. Имахме постоянен контакт през имейл, защото почти не беше в България и казва това харесвам, това искам. Съответно си заплаща услугата за това, че ние ще му подсигурим доставката, ще го закараме на обекта, ще го инсталираме, ще работи. Банята му също стана уникална, ще изпратя един клип.


В този клип, който пуснахме, се вижда този паркет, който е перфориран, нали така? С подово отопление ли е този апартамент?


Да. Отдолу целият е перфориран. С подово отопление е, отделно има отопление на стените, но те могат и да се охлаждат. Зад самите стени, включително и тавана, има една система със силиконови тръби. Отоплението и охлаждането върви в тях.


Каква е тази шпакловка и конкретната боя?


Там всичко си е специализирано. Ние се свързахме с производителя и казваме какво искаме да направим и те ни казаха могат ли да ни предложат материал, който да ни свърши работа. Казват ни при какви условия биха внедрили материала в самия апартамент с гаранции. Без гаранция не се влиза на такъв обект.


Сега влизаме в банята, не знам дали се вижда...


Да, забележете колко е ниско казанчето. Няма такова на пазара. Ние го намерихме от Германия. Това е вентилатор, който следи влажността и всичко в банята. Под него има един блок за управление на вентилационни системи. Той е изключително малък, като в него има всичко необходимо, което трябва, за да командвате вентилацията в една баня или тоалетна. Има датчик за движение, за влажност, за светлина. Всяко едно нещо може да задейства вентилатора, вие решавате как да се задейства този вентилатор.


Ние сме го направили с датчик за влажност, като той се включва, когато влажността надхвърли 55%. В душ зоната има отделен датчик. Тя е съвсем индивидуална и влага от нея не излиза.


Така можем да контролираме влажността. Много е чувствителен този датчик, дори с 1% да надхвърлите тези 55%, той веднага го усеща. Беше много влажно лятото, отворихме прозореца, влезе влажен въздух и това веднага се включи. Това е едно много добро и бюджетно решение. Един такъв датчик, който може да ти контролира 3-4 вентилатора наведнъж, струва от порядъка на 80 лева. Всеки може да си го позволи.


На колко години е добре да правим ремонт в банята?


Дали ползвате или не датчик, изцяло зависи от вас и експлоатацията на банята. Обикновено човек прави 3 бани през живота си. Горе-долу в интервал от 12-15 години. Ако сте малко по-напред с материала и сте си купили рано жилище, ще направите 4 бани. Не си заслужава да намалите от комфорта заради 1000 лева, след като ще дадете 7-8-10 хиляди лева за една баня. Не си заслужава да се лишите от комфорта да си направите вентилация, да си сложите тоалетна без ръб, със съответното казанче, което да ви е лесно за поддръжка. Да ви дава комфорта, като пуснете водата на тоалетната чиния, която е без ръб, да не ви измие всичко.


Примерно, казанчетата, които предлагаме ние от Германия, са патентовали нещо много готино. Можете да контролирате изходната вода на самата тоалетна. Тоест чистата вода, която промива.


Докато си говорихме направих една сметка. Ако една баня се прави наистина на 12-15 години, трябва да се отделят по 45 до 50 лева на месец, за да може на 12-15 години да се реализира една сносна баня, без да има проблеми с бюджета.


За 8 хиляди лева може да си направите наистина хубава баня, над средния клас.


Много от клиентите го приемат като: "На тези им дадох едни пари", а това не е така. Вие инвестирате в своя дом. Вие ще се къпете в тази баня.


Другото което е, съветвам клиентите да не се подвеждат от това: “Майсторът каза, че това не може”. Много от майсторите казват, че много неща не може, защото не могат да ги правят. Примерно, масово предлагаме плочки 60 х 60, 60 х 120 , а тенденцията е да стават все по-големи, за да може да имат по-малко фуги, по-лесни за поддържане и т.н. в 90% от случаите, когато клиентът дойде с майстора, той казва: “Това не става”. При нас има инженер-дизайнери, архитект. Аз, като технически мениджър, за всяко едно нещо, което продаваме в DJIA, лично съм ходил на обект, за да го видя и да го сложа, да видя как става и да знам кое може и кое - не.


И много често се случва майсторът да каже това не става, дайте да изберем еди си какво, това да сменим, онова да сменим и накрая работата става така, едва ли не майсторът ще прави банята у тях си, и ще я ползва той. Аз казвам на клиентите: “Няма лошо да се вслушате, съветвате се с него, но все пак вие ще я ползвате и гледате следващите 15 години. Вие си преценете дали ще търсите друг, който ще направи това, което искате или ще направите компромис с това, което искате, за да може да угодите на майстора”.


Много хубав призив. Мога да го синтезирам така: Когато решите да правите ремонт в банята, не сменяйте плочката, сменете майстора. Идеята е да угодите на себе си, а не на майстора.0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page