top of page

Една крачка пред конкуренцията с NON-EU служители

Актуална тема от света на бизнеса е назначаването на служители извън Европейския Съюз. Присъединяването на чужденци към екипа може да донесе на един бизнес разнообразие от умения, опит и перспективи на работното място.Често се оказва, че тези нови служители могат да донесат свежи идеи и иновативни подходи за решаване на проблеми. Освен това наемането на служители извън ЕС може също да подосигури достъп до по-голям набор от таланти, както и възможности за спестяване на разходи. Като цяло наличието на редна-крачка-пред-конкуренцията-с-none-eu-служителиазнообразна работна сила може да доведе до повишена креативност, производителност и конкурентоспособност за една компания.


Повече по темата ще ни разкаже Гергана Машал, която е собственик на агенция H&R Consult предлагаща услуги за наем на служители от България, Европа и от трети страни.

Преди започването на целия процес е много важно да знаем кои са основните стъпки при наемане на служители от страни извън ЕС. Гергана подробно представя фазите нужни за осъществяването на назначаването.

“За да е възможно легалното назначаване на служител от трета страна, за същия трябва да бъде издадено или Единно разрешение за пребиваване и работа /ЕРПР/, или Синя карта. Стъпките при издаването на разрешението за пребиваване и работа са:

  1. Провеждане на пазарен тест, който цели да докаже, че са направени усилия работодателят да намери такъв служител от България, но такъв не е наличен.

  2. Подготовка и подаване на специфичен набор от документи и декларации, както и обосновка за искането

  3. След получаване на положително становище от Агенция По Заетостта, кандидатстване за дългосрочна Виза Тип Д в българско консулство в съответната държава.

  4. Регистрация и издаване на пластика (Лична карта) в Дирекция Миграция

  5. За Синя Карта стъпките са същите без Пазарен тест. За назначаването висококвалифициран служител не се изисква пазарен тест”, но има изискване за притежание на съответно ниво на образование от Висше Учебно Заведение.

Тъй като този процес е по-сложен за организиране, от колкото наемането на български гражданин, Гергана отбелязва предимствата и финансовите ползи за една фирма при наемането на служител извън ЕС.


“Служителите от страни извън ЕС идват обикновено от страни с по-нисък стандарт и имат по-ниски очаквания за заплата. Служител, който е с Единно разрешение за пребиваване и работа /ЕРПР НЯМА право да сменя работодателя си! Това спестява много финанси за обучения, подбор и т.н. Тоест човекопотока за съответната роля спада до 0%. Също така се избягва нуждата от постоянно покачване на заплатата за дадената позиция в стремеж да останат в нивата на конкуренцията и страха от преместване на техния персонал.”

Ако имате интерес да наемете служители извън европейския съюз, е най-удобно да използвате услугите на агенция като H&R Consult, за да имате сигурност при изпълнението на всички условия.


“Нашата агенция предлага на клиентите си и затворен цикъл или цялостен подход, като това добавя стойност към услугите ни. Ние провеждаме подбор в съответната държава и след това съдействаме за издаването на съответното Разрешение за работа. Можем да предложим и цялостен проектен подход за голям брой хора от трети страни.


Това включва - избор на държава, спрямо търсения профил, таргетиране на кадри от съответната държава чрез местни канали, проучване на профилите и притежанието съответно на необходимите документи, които самите кандидати трябва да представят, ежедневна комуникация с бъдещите none EU служители през целия процес, издаване на Разрешенията, Помощ при кандидатстване за виза тип “D”, физическо придружаване в дирекция Миграция за издаване на пластика- Българска Лична Карта.


За 15 години опит в издаването на Разрешения за работа на Чужденци от трети страни нямаме отказ . С някои от клиентите работим от години и за служителите, от които те са доволни преиздаваме неколкократно вече издадените и изтекли разрешения. Държави, от които сме търсили и внесли кадри са Тунис, Израел, САЩ, Турция, Украйна, Русия, Казахстан, Индонезия, Индия, Бразилия, Мексико, Египет, Сърбия, Пакистан, Албания и дурги.”



Към нашите читатели Гергана отправя следното послание:

“Бизнесът не трябва да се страхува да инвестира в служители от трети страни. Всъщност разхода, който ще направят за такъв служител разпределен за срока, в който служителите ще работят за тях е в размер дори по-малко от разхода за една социална придобивка на месец. Този срок към настоящия момент е 3 години за Единно разрешение за пребиваване и работа /ЕРПР/, 4 години за Разрешение Тип Синя Карта на ЕС. Относно Синята карта има гласувано и прието предложение срокът да бъде удължен с една година и той да стане общо 5 години. Решението предстои да бъде публикувано в Държавен вестник.


Всъщност имайки предвид и очакванията им то разхода разпределен по месециможе да се сведе и до 0 лева! Ако Работодателите отворят фирмите си за служители от трети страни ще получат лоялни работници, които искат да бъдат тук и да останат по-дълго! Ще полагат усилия и ще се стараят в работата си. Те ще разнообразят вътрешната култура и вие ще сте крачка напред пред конкуренцията, която страда от липса на кадри.


Ако сте готови да направите следващата крачка във вашия бизнес и да наемете нов персонал се свържете с Гергана Машал на g.mashal@relocatebg.com и посетете техния уебсайт.

 

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page