top of page

Историята на един семеен бизнес с ясна посока за бъдещо развитие


“И на база това, смятам, а и разбирам, че показвайки на всеки един клиент индивидуално внимание, е доста важна стъпка в изграждането на доверие към госта на хотела и ресторанта.” Александър Тодоров


Историята на семейния комплекс


Фирмата „Крайморски бряг“ ООД е основана през 1993 година с главна дейност в хотелиерството и ресторантьорството, като в последствие се разраства и в сферата на транспорта - извършване на трансфери и екскурзии в България и други близки държави.


Изначално обособеното място за ресторанта е било обект за бързо хранене, като са се предлагали ограничен брой ог ястия за хапване на място. През 2003 година претърпява пълна метаморфоза и се изгражда лятна градина със сезонен басейн с шезлонги през деня, а вечер се е слагало маси и столове за консумация от гостите по онова време на Самостоятелните стаи на търговския обект.През 2007 година се извършват още основни реконструкции по сградата, като се изгражда още един етаж над 3 етажната тогавашна конструкция, а към ресторанта се остъклява една част с цел увеличаване на капацитета на хората за изхранване, а и да работи целогодишно. Самото предлагане на услугата от обекта се е случвало чрез туроператорски фирми и от уста на уста, като гостите на мястото за настаняване са били на пълен сет пансион- нощувка, закуска, обяд и вечеря.


От 2013 година се работи с платформата Booking, а и вече самата категоризация на сградата става семеен хотел 3 звезди, а на ресторанта Бистро 2 звезди, които при последното подновяване на категоризация станаха 3.


Предлага се местна кухня главно, но от 4 години насам основно се поднася закуска, поради обстоятелства и факти независещи само от нас, а именно намирането на готвач. Както споменах по-горе в описанието ресторанта има лятна градина с басейн и гостите имат възможност да се разхладят в летните горещи дни с чаша студен коктейл, фреш, а към тази дейност имат на разположение билярд.
Организираме от няколко години събития с тематика рисуване с чаша вино и кетъринг. Правим и „welcome drink“ на гостите на хотела, които празнуват сватба или годишнина, а и имаме възможността до 50 човека да се планира сватба и други различни видове мероприятия.


Членовете на семейния бизнес са 4-ма, като по двойки сме се разпределили самите отговорности и през летния сезон наемаме още 3-4 души, за да ни се помага в начинанието. Аз се казвам Александър Тодоров (на 27 години) и съм най-младия член в семейството и се занимавам със заведението от 4 години, което макар и да не съм строил с двете си ръце, съм го приел присърце и знам, че то отново може да работи на пълен капацитет.


Бъдещи амбиции по развитието на комплекса


Желанието ми е да привлека средната класа хора в България с поглед към по-богатото съсловие занапред. Отне ми известно време, а и все още работя в тази насока, да разбера, че клиента има право в определената ситуация, но ние сме хората, които с усмивка и с „кадифена ръкавица“, ще успеят да оправят казуса.


За мен работата, година след година в тази сфера ме кара, да я чувствам, като удоволствие, а не като задължение. Нещото, което най-много ме амбицира за тази работа всеки ден, е възможността, освен да обслужвам определено количество клиенти, да завързвам нови запознанства и да си бъдем взаимно полезни един другиго.


Искам да достигна ниво в бранша, което да показва истинската дума на гостоприемство, а след като си изградя име, да продължавам да работя в същата насока със същата амбиция и да не се самозалъгвам, че съм постигнал крайната си цел щом бизнеса ми работи, а да продължавам да надграждам. Искам да бъда причината, поради която, българи и чужденци да избират, да идват по нашето Черноморие, а не в комерсиалните курорти в чужбина. Нямам нищо против тях, но ние също сме гостоприемна нация, но последните години показваме обратното, затова ще бъде трудно, но не и невъзможно, да се върнем на върховете на туристическата карта на света.


Каква е тайната на успеха?


Трите стъпки за успех - не мога да кажа точно кои са, гледам да се уча всеки един ден от допуснатите грешки, но все пак ще назова постоянство в личностно и професионална отношение и желание нещата да се случат.


Моето послание към бъдещите ни читатели е, нека да не го мислим чак толкова много, какво ще стане, а да работим в насока, че ще се случат определените събития и действията ни ще доведат до благоприятен край.

 

1 коментар

Подобни публикации

Виж всички

1 Kommentar


Dobromir Chankov
Dobromir Chankov
01. Feb. 2023

Много приятен семеен хотел. Впечетление прави отзивчивостта на персонала и чистотата. Горещо препоръчваме.

Gefällt mir
bottom of page