top of page

Историята на един семеен бизнес с ясна посока за бъдещо развитие


“И на база това, смятам, а и разбирам, че показвайки на всеки един клиент индивидуално внимание, е доста важна стъпка в изграждането на доверие към госта на хотела и ресторанта.” Александър Тодоров


Историята на семейния комплекс


Фирмата „Крайморски бряг“ ООД е основана през 1993 година с главна дейност в хотелиерството и ресторантьорството, като в последствие се разраства и в сферата на транспорта - извършване на трансфери и екскурзии в България и други близки държави.


Изначално обособеното място за ресторанта е било обект за бързо хранене, като са се предлагали ограничен брой ог ястия за хапване на място. През 2003 година претърпява пълна метаморфоза и се изгражда лятна градина със сезонен басейн с шезлонги през деня, а вечер се е слагало маси и столове за консумация от гостите по онова време на Самостоятелните стаи на търговския обект.



През 2007 година се извършват още основни реконструкции по сградата, като се изгражда още един етаж над 3 етажната тогавашна конструкция, а към ресторанта се остъклява една част с цел увеличаване на капацитета на хората за изхранване, а и да работи целогодишно. Самото предлагане на услугата от обекта се е случвало чрез туроператорски фирми и от уста на уста, като гостите на мястото за настаняване са били на пълен сет пансион- нощувка, закуска, обяд и вечеря.


От 2013 година се работи с платформата Booking, а и вече самата категоризация на сградата става семеен хотел 3 звезди, а на ресторанта Бистро 2 звезди, които при последното подновяване на категоризация станаха 3.


Предлага се местна кухня главно, но от 4 години насам основно се поднася закуска, поради обстоятелства и факти независещи само от нас, а именно намирането на готвач. Както споменах по-горе в описанието ресторанта има лятна градина с басейн и гостите имат възможност да се разхладят в летните горещи дни с чаша студен коктейл, фреш, а към тази дейност имат на разположение билярд.




Организираме от няколко години събития с тематика рисуване с чаша вино и кетъринг. Правим и „welcome drink“ на гостите на хотела, които празнуват сватба или годишнина, а и имаме възможността до 50 човека да се планира сватба и други различни видове мероприятия.


Членовете на семейния бизнес са 4-ма, като по двойки сме се разпределили самите отговорности и през летния сезон наемаме още 3-4 души, за да ни се помага в начинанието. Аз се казвам Александър Тодоров (на 27 години) и съм най-младия член в семейството и се занимавам със заведението от 4 години, което макар и да не съм строил с двете си ръце, съм го приел присърце и знам, че то отново може да работи на пълен капацитет.


Бъдещи амбиции по развитието на комплекса


Желанието ми е да привлека средната класа хора в България с поглед към по-богатото съсловие занапред. Отне ми известно време, а и все още работя в тази насока, да разбера, че клиента има право в определената ситуация, но ние сме хората, които с усмивка и с „кадифена ръкавица“, ще успеят да оправят казуса.


За мен работата, година след година в тази сфера ме кара, да я чувствам, като удоволствие, а не като задължение. Нещото, което най-много ме амбицира за тази работа всеки ден, е възможността, освен да обслужвам определено количество клиенти, да завързвам нови запознанства и да си бъдем взаимно полезни един другиго.


Искам да достигна ниво в бранша, което да показва истинската дума на гостоприемство, а след като си изградя име, да продължавам да работя в същата насока със същата амбиция и да не се самозалъгвам, че съм постигнал крайната си цел щом бизнеса ми работи, а да продължавам да надграждам. Искам да бъда причината, поради която, българи и чужденци да избират, да идват по нашето Черноморие, а не в комерсиалните курорти в чужбина. Нямам нищо против тях, но ние също сме гостоприемна нация, но последните години показваме обратното, затова ще бъде трудно, но не и невъзможно, да се върнем на върховете на туристическата карта на света.


Каква е тайната на успеха?


Трите стъпки за успех - не мога да кажа точно кои са, гледам да се уча всеки един ден от допуснатите грешки, но все пак ще назова постоянство в личностно и професионална отношение и желание нещата да се случат.


Моето послание към бъдещите ни читатели е, нека да не го мислим чак толкова много, какво ще стане, а да работим в насока, че ще се случат определените събития и действията ни ще доведат до благоприятен край.

 

1 коментар

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page