top of page

Богатство или благополучие?

Каква е разликата между "богатство" и "благополучие"? Отговорът на този въпрос ни дава Мария Цветкова от Gene Кeys Bulgaria.



- Здравейте, Мария! Защо избрахте точно тази тема?

- Здравейте, Пламен! Ами аз избрах днес да си говорим точно за богатството и благополучието, понеже знам, че аудиторията ви е свързана с темата да преуспяването, а пък забелязвам, че не се прави голяма разлика между едното и друго състояние.


Основният вдъхновител на това, за което ще говорим, е книгата"Благополучие", която е част от системата „Ген ключове“ и ни помага да открием и реализираме пълния си потенциал в професионален план. Пламене, вие когато чуете "богатство" за какво се сещате първо?


- Мога да Ви отговоря по два начина - модерния и искрения, защото ние, като представители на определени поколения, сме закърмени и възпитани да смятаме, че богатството се изразява в пари, в злато, в скъпоценности и съкровища. Богатството може да бъде изразено във всичко това, но може да бъде изразено и в спокойствие, в семейство. Въпросът е, че приоритетите на хората се променят и когато говорим заопределено възприятие за богатство, когато ни доскучае, започваме да търсим друго предизвикателство. Внякаква степен, ако погледнем малко по-философски на този въпрос, богатство е да имаме сили за нови предизвикателства, без да имаме задължително нужда от тях. - Добре, а за какво се сещате, когато чуете думата "благополучие"? - Това ми звучи много бейсик, тоест от самата дума съдържа две други думи в себе си - получаваш и блага, ивласт, нещата ти се случат с лекота, без да е нужно да страдаш толкова много. Това е по-трудно за постиганеспоред мен. Богатството е по-лесно за постигане, отколкото благополучието, така да го кажем.


- Съгласна съм с вашето заключение. То затова е много важно човек да ги разграничи и да види към кое да сестреми. Искам да направя уточнението, че когато говоря сега за богатство и благополучие, ще го правя всмисъла на всяка една сфера от живота, не е само за парите, не само за материални неща, но и за личния живот, както и за взаимоотношенията ни.


Вие много добре описахте нещата и общо взето аз ще добавя само няколко основни разлики между двете. Вашетозаключение бе, че благополучието е по-трудно да се постигне от богатството. Да, много често това наистина етака, но със сигурност да има благополучие в живота, е много по-ценно. Но каква е разликата, за която сме се събрали да говорим днес?!


При богатството я има най-вече идеята за трупане. Смята се, че аз съм богат, когато имам повече пари, аз съмбогат, ако имам повече преживявания, аз съм богат, ако имам повече приятели.


"Аз съм богат" винаги е свързано снещо повече, което винаги води до трупане . Ако успеем да усетим в дълбочина идеята за богатство ще разберем, че тя внася в живота ни едно неспирно желание да имаме ПОВЕЧЕ, което води до едно постонно усещане за неудовлетвореност (Защото винаги може да имам повече).


Първото изречение от този абзац е изтрито. Докато благополучието, в него основното усещане е по-скоро да има един поток в живота, защото колкото повечение трупаме неща, то ни става по-тежко.


Колкото по-тежко ни става, ние толкова повече се затормозяваме от нашия живот. Която и сфера да разгледаме това се вижда, ако имаме тежест в тялото си, като повече килограми, в един момент може само да ни тежат, ама след като стане прекалено голяма тази тежест, започваме да страдаме от болести.


Ако в нашия емоционален свят отново трупаме, обиди или моменти, в които не сме се чувствали добре, тоест не сме успявали да оставим тези емоции просто да изтекат през нас, в един момент те се натрупват и отново ни става тежко и започваме да страдаме,


В менталния свят и нашия ум, ако ние трупаме определени мнения, искаме да сме прави, трупаме твърде многознания, без да предприемаме някакви действия, пак ни става тежко и това усложнява живота ни. А благополучието е едно цялостно усещане, в което ние може да се движи в потока на живота, тоест ние да сме много наясно в момента от какво имаме нужда ида си го доставим, а след това да продължим напред. Забелязали ли сте какво се случва, когато един човек си купи нещо скъпо – без значение дали ще бъде кола, часовник, много скъп апартамент?


- Ами, зависи. Следя посоката на мисълта Ви. Вероятно първо започва да му се наслаждава. Предполагам,че след това имате предвид, че започва да се страхува за него, да се притеснява, защото е скъпа вещ, но катоцяло продължава да му се наслаждава. Лично аз, когато си купя нещо, без значение дали е скъпо или не, мусе наслаждавам. Ще дам пример с iPhone, за който всеобщото мнение е, че е по-скъп телефон, нали така? Азсъм с такъв и не нося калъф, защото не мога да седя и да треперя за един телефон, без значение колко париструва, дали ще се счупи или не. Така ми харесва повече, по този начин му се наслаждавам на формата, нафункционалността и така нататък.


Да, права сте, че има много хора, които, когато си купят нещо скъпо, започват да му треперят и да сепритесняват. Казвате обаче и за "потока на живота" - това не е ли голямо клише? Какво означава това икак човек може да се отърси от мислите, особено пък по-интелигентните хора? Как да се отърсят отинформацията и как по-голямата част от нея да не бъде вредна?

- Да, клиширано е, но понякога клишетата са доста ценни. Потокът на животът най-вече означава всеки един човек да има умението да бъде в настоящия момент. Да се научи, от една страна да може да управлява своите мисли исвоите емоции, а не постоянно да прескача в миналото, или в бъдещето.


Когато говорим, че трябва да сме в потокана живота и да присъстваме в момента, означава също така и да сме много осъзнати какво се случва около нас, и то какво значи лично за нас, а не просто да гледаме телевизия, Фейсбук или Тик-ток, и да си мислим, че това, което се случва на екрана,и на други хора, се отнася и за нас.


В някои момент това, което виждаме от социалните мрежи може и да се отнася за нас, дори може да ни засяга, но в повечето случаи няма пряка връзка.Всъщност, тази съзнателност, която всеки човек започва да развива, когато започне да обръща поглед навътре къмсебе си и започне да разпознава какви означават за него сигналите на тялото, на емоциите, на ума, той става все по-свързан с потока на живота, със себе си и с това, от което наистина има нужда в момента.


Също така трябва да се вземе предвид, че СКЪПО е субективно възприятие за всеки човек. За това за един човек IPhone ще бъде нещо скъп, за което трябва да полага допълнителни усилия да го пази, а за друг Мазерати, а за трети – миялна машина.


Всеки един човек, който тръгва да се преместваслед няколко години живот някъде, изведнъж започва да разбира колко е сложно това, защото има твърде многонеща, които е натрупал с времето. Дори, ако човек не трупа вещи, а знания под формата на рзлични курсове , или семинари, той изведнъж ще установи, че е пълен със записи на неща, които може би няма да може да изгледа, или да се наоварва психически, защото не знае как да подреди и систематизира цялата информация, която е събрал


Когато си говорим за тези два термина "богатство" и "благополучие", повече ми се иска да наблегнем на отношението към живота, което създава всеки един от тях. Дали сме тук, за да трупаме вещи/знания/помени или искаме да имаме лекота в живота си..


Когато казвам "лекота", изобщо нямам предвид безметежен живот без трудности, страдания и без усилия. Но едное да полагаш усилието, което в момента наистина ти е належащо, друго е постоянно да се презастраховаш за неща,които биха могли да се случат в бъдеще. За да имаме благополучие, независимо в коя сфера на живота си, енеобходимо да се научим да опростяваме нещата.


Така че всеки един човек, който започва да чувства, че живота му натежава, независимо в която от сферите е, едноот първите неща, за които трябва да си помисли, е как може да го опрости. Как може да махне нещата, които не сасъществени, защото това е много важно за разликата между "богатство" и "благополучие".


Всеки един от нас може да различи това кое е съществено и кое не е ,в сферата, в която в момента е фокусиран. Усетим ли някаква тежест, е необходимо просто да започнем да махаме, за да става все по-просто. Това е един много силен белег - дали сме излезли от потока на живота, а именно когато чувстваме тази тежест. Всъщност, в процъфтяването ни има три основни аспекта, мисля, че вече почти няма човек, който не познава тези три аспекта - това са нашето физическо тяло, емоциите и ума.


Общо взето, системата „Ген ключове“, която ние изучаваме, е свързана със стремежа на човек да постигне своето благополучие в живота, да процъфтява физически, емоционално и духовно. Ние се стремим да имаме добра връзка с нашето тяло, емоции и ум.


Ако нямаме тази връзка, ние, всъщност никога не можем да разберем напрактика какво ни е необходимо, за да се чувстваме добре. Ако не успеем да различаваме нашите емоции и да сесправяме с емоционалните рани, не бихме могли да имаме добри взаимоотношения. Ако нашият ум е постояннозациклил в някакви минали проблеми и някакви грешни разбирания, или е твърде твърдоглав да има гъвкавостта дасе отвори за нови идеи, ние винаги ще стоим на едно ниво на развитие.


- Добре, а лошо ли е да се трупат пари?

- Просто да се трупат по-скоро е лошо, да, защото това е едно от най-големите изкривявания в нашия живот - ведин момент парите от инструмент са се превърнали в цел. Важен е въпроса за какво са ни нужни те. Даже има една такава максима, че истински благополучният човек винаги има малко повече от това, от което има нужда.


Тук е ключовия момент, който повечето от нас губим - че не сме наясно от какво имаме нужда, защото непознаваме добре себе си, а определяме нуждите си, гледайки телевизия, четейки книги, говорейки с хора, много често повтаряйки моделите на родителите и приятелите си, опитвайки се да се впишем в средата. Първо, един човек трябва да разбере от какво наистина има нужда, след това да види какво е малко повече отгоре.


- Ако ми позволите ще направя нещо като извод - съгласен с Вас в 90%, а може би и на 100%, но вероятно хората, които ни гледат, търсят малко повече практическа яснота, защото като мен са прагматици. Имам два основни примера за това, което казвате - от гледна точка на света на бизнеса и тази на предприемачеството, което е част от нашия фокус.


В света на бизнеса ние скоро си говорихме с наши партньори и приятели, и никой не желаеше препълненсклад със стока, която затлачва по простата причина, че започва да заема прекалено много място, минава някакъв срок на годност, стоката става негодна и се превръща в брак, който вече не е пари, не актив, апасив. Другото е за парите изобщо. Тези, които не са в обръщение, са като блато.


Общо взето, не губим, защото инфлацията принципно е нормална, а във времената, в които живеем сега, емного по-висока, и ако те не са в обръщение, буквално ги гибим. Харчим ги, а те се обезценяват и така нататък. Особено сега, през 2024-та, когато приемем еврото, тогава ще ни стане още по-весело с парите,които не са в обръщение. Това, което разбрах, е, че трябва да има едно постоянно движение, за да може даима нова стока, нови пари, нови емоции, нова информация, но те да отиват някъде и да се връщат, да има движение?!

- Да, точно така.И това движение е възможно само ако собственика/управителя на дадения бизнес е много наясно със сегашния момент на развитие на света и актуалните нужди на клиентите си и на собствения си бизнес.


Бизнесът трябва да се разглежда така, че винаги да бъде актуален спрямо настоящия момент, защото ако сепрезапасиш, това може да те убие, нали, тъй като ще станеш твърде тежък. Ако взаимоотношенията в даденаорганизация не вървят добре, това също е тежест, а щом има тежест, има нещо сложно по начина, о който се върши работата (се комуникира).


Ако се стремим към благополучие винаги ще имаме едно на ум, което ще ни държи да сме тук и сега, да наблюдаваме какво се случва и да се опитваме да имаме много голяма яснота кое е същественото.


- Между другото, с Вас и системата „ Ген ключове” започнахме да правим много хубави продукти точно в тази посоказа компаниите, дори за наши партньори, в това число и обучение, определени събития, свързани с екипнатаработа и справянето с конфликти, като цяло с ефективна комуникация.


Всъщност, не може да има конфликт без да има емоции, а реално как да се справим с тях? По-лесно севзимат прагматични и технически решения, които повечето мениджъри взимат.


В междуличностните отношения обаче, по-трудно преодоляваме емоцията?! Как се случва това, защото емного трудно да прескочиш тази голяма емоционална стена, която все едно в дадения момент ти казва:"убий ги, убий ги"?

- Със сигурност в тези моменти помага емоционална интелигентност и познанието защо толкова искаш да"убиеш" дадения човек. Това е процесна вътрешно наблюдение. Много обичам да казвам нещо в такива ситуации и то е, че: никога проблема не са вемоциите, никога. Една от основните, така да кажа, пропуски, да не казвам грешки на хората, е, че се опитваме дасе борим с емоцията, а не с нейния причинител.


Ако сравним ситуацията с болест, то емоцията е симптома. Ако човек постоянно се опитва да промени този симптом, ще се намерят много други начини да се натисне причината за реакцията и пак няма да има истинско решение на проблема. Ако ние започнем дагледаме на емоциите като на симптоми, а не причинителите на проблемите, тогава вече имаме шанс да откриемкакъв е истинският повод да изпитваме тази емоция. Но докато стоим и се борим с емоцията, можем да намеримнякакъв начин да оправим ситуация сега, за момента, и ще си кажем "окей, значи аз се ядосвам, когато някой ми каже"бе". Окей, ще кажа на всички хора около себе си да не ми казват "бе".


Първо, няма как да се каже на всички хора, които ви срещат да не казват думата „БЕ“, винаги ще има някой, който ще го направи отново, и пак ще се ядосаш. Илипък вместо "бе", някой ще ти каже, че си "тъпак", пак ще те ядосва. Това е безсмислено, затова е важно да възприемем емоцията като симптом и да търсим причинителя й. Ако следваш благополучието, като начин на мислене, когато дойдетози симптом, не е нужно да го трупаш. Тоест, може да оставиш гнева да дойде и да си иде по живо, по здраво.


Ако сме настроени за благополучието, а не за богатството, това е добре. Идва някаква негативна емоция, която низалива - нека да премине, нека да протече и да си тръгне. Защо трябва след 3 часа отново да си я превъртаме всъзнанието си?!


- Как се постига това? Има ли някакъв механизъм? Не можем навсякъде да позволяваме на негативнатаемоция просто да излиза от нас, защото ние работим, в различни ситуации сме. Реакцията от емоцията трябва да бъде контролирана някак. Как се получава?

- Те са две отделни неща. Едното е ние да се учим да управляваме нашите емоции, защото всичко е свързано сумения. Всеки един човек, който е по-експресивен, е необходимо да развие умението да може да задържа своитеемоции. Не да ги потиска, а просто да задържа реакциите си. Има хора, които са много потиснати. Те пък трябва даразвият умението да изразяват себе си.


Повярвайте ми, 90% от хората са потиснати, отколкото реактивни и по-забележими. Системата „Ген ключове” и личния хологенетичен профил показват точно кои са нашите емоционални модели на поведение и ни учат как да сесправяме с тях по един градивен начин съобразен с нашата същност..


- Как го показват?

- Ние си имаме сфера, която е точно за там. Мога да покажа и за да е по-интересно, имам и вашият хологенетиченпрофил. Да покажа на него, ако може?


- Разбира се, нямам нищо против!

- Ето го тогава, хилогенетичния профил на Пламен Попов:






Това цялото е хологенетичен профил и всяко кръгче, което вие виждате, показа даден аспект от нашияживот. EQ е сферата, която показва емоционалния модел на човека и кое, всъщност, може много силно да гопровокира, за да влезе в защитна позиция. И в зависимост от това какъв тип човек е, или ще се затвори много навътре, или ще реагира по-остро.


IQ сферата показва менталния модел, който също много често е голям провокатор, за да стане конфликт и да се освободи емоцията. Неслучайно двете сфери са на една линия, като доста добри партньори за създаването наконфликти. Дали ще тръгна от някаква чиста емоция, която ще се закачи в ума или ума ще се активира и ще закачи емоциите, общо взето не е много важно.


- Добре, но какво означават тези цифри ?

- Първите, преди точката, са Ген ключовете, които показват ключ за съответния личен модел на всеки един човек,а след точката са линиите, показващи по какъв начин по-конкретно дадения модел се проявява и кои са провокаторите, можещи да задействат негативна емоционална реакция у човека.


- В мен така ли? И кои са те?

- Тук, в EQ, пише само три думички. Ниската вибрация, която наричаме "сянката", негативен модел, това е тазидумичка която е "насилване". Втората е отгоре надолу и е "сила", което е дарбата, позитивния модел наповедение. И "величието" е най-високото проявление на този модел, което може да бъде достигнато. Ивсъщност, вие наистина ли искате да го кажа, защото е доста лично?


- Кое ?

- Онова, което би могло да ви провокира.


- Ами, да, лично е, но Вие, така или иначе, давате примери, правите и консултации, с които да се преодолеедаден негативен резултат...

- Добре. Значи, общо взето, когато сте в своята добра кондиция, чисто емоционално, емоциите могат да даватмного сила на хората. Тоест, когато се изразявате емоционално, в позитивния спектър, можете да давате многосила на другите, да ги зареждаш с енергия, тъй като емоциите си много силни като енергия.


Това е нещо, коетодава кураж на хората около вас, с които сте, в случая, във висока вибрация. Тоест, вие много ги зареждате да правят дори неща, които те не смятат, че биха могли да направят. Но, ако сте в ниската си вибрация, може дастигнете до това да насилвате процесите, и хората около себе си.


Ниската вибрация е, ако например сте ядосан, несигурен, със страх от нещо, а дори и на чисто физическо ниво - дане сте се наспали. В такъв момент, когато изразявате емоции, те ще действат на хората около вас така, все едно ги карате да правят неща, които не искат. Само и само, за да може тази емоция, която не ви харесва и поражда дискомфорт, да се махне.


Вашите емоции могат да имат тази сила, когато са в ниската полярност - могат и да ви карат да се чувстватенеспособен, да се съмнявате в собствените си умения. А съответно, когато сте в обратния случай - във високавибрация, емоциите ви казват: "аз всичко мога да направя".


- Добре, че съм много по-често във високата вибрация.

- Точно така. Това е просто една от сферите, аз казвам много малко. Но нека се върнем отново на благополучието...


- Да, разбира се, хайде!

- Но само да добавя още нещо по вашата карта. Винаги трябва да помним, че благополучието и процъфтяването в живота е хармония между три неща: тяло, сърце и ум. Всъщност, когато говорим за тялото си, това си има и еднотакова усещане за целта, която изпълняваме в живота си. Наясно сме каква е нашата цел и трябва да сме наясно и как да даваме любов, как да отваряме сърцето си към другите, съответно как това рефлектира и се отразява и вработата ни. Ако тези три неща ги няма и не са в хармония, ние трудно може да чувстваме цялостно благополучие.


Когато един човек се фокусира върху една част от живота си, да кажем личността си, и увереността, но загърбивзаимоотношенията си или пък работата започва да куца. Примерно за вас, според вашата карта, едно от важнитенеща за постигането на благополучие, е да бъдете много естествен в своето проявление, да можете с голяма лекотада изразявате това, което е вътре във вас. По този начин да показвате на всички останали, че те също иматсвободата да бъдат себе си.


И това го правите по един, да кажем, много нестандартен начин, защото давате любов, по-различен начин отобикновения. Имате своя почерк, може да подкрепите всеки с тази любов и тя да му помогне да се чувства по-уверен в себе си.


А относно вашата работа, от това, което се вижда в профила, чрез визията, която оформяте за това как трябва дасе случи крайната цел, зависи и всичко останало. И то може да е по един забавен начин


Ако в един момент станете неестествен в своя начин на действие, няма да успявате да давате любов на другите, нито пък това чувство насигурност и подкрепа. Тогава ще отсъства и тази весела и сплотена среда, в която хората могат да си сътрудничат.


- Готови ли сме с картата?

- Да, готови сме.


- Смятам, че няма да ни стигне времето да минем през всички аспекти на благополучието и на богатството,защото има много трактовки. Но и че успяхте да дадете причина за размисъл на тези, които ни четат, а товае много важно за разликата между богатство и благополучие. За финал, бихте ли отправили призив къмхората?

- За накрая съм подготвила няколко изречения от книгата "Благополучие", много подходящи за финал. "Ние се надяваме на щастие в бъдещето вместо да приемаме това, което се случва в настоящето. А в настоящето може да намерим нещо много по-велико от щастие - удоволетворение.


Да бъдеш удовлетворен означава да чувстваш спокойствие дълбоко в себе си. Щастието идва и си отива, тъгатаидва и си отива, но удовлетворението съществува извън и отвъд двата полюса. Удовлетворението е аналог на истинското благополучие". Пожелавам на всички да бъдем удовлетворени!


Пожеланието е хубаво, стига да можем навреме да осъзнаваме кое ни удоволетворява. Благодаря Ви за този разговор! Пожелавам на всички приятна вечер и до съвсем скоро.


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page