top of page

Бутикови бани на достъпни цени

Днес ще ви предложим много увлекателно интервю, свързано с "Бутиково обзавеждане за бани".


- Моля Ви, обяснете какво означава това?


- Бутиковото обзавеждане за бани е нещо, което е направено точно за вашата баня. Не ходиш да обикаляш да търсиш точен модел, точен размер, точни материали, а е нещо, което е направено специално за твоята баня, по твоите изисквания и със съответните размери. Нещо, съобразено с персоналните нужни - дали ще трябва повече място за съхранение на козметика или пък човек иска банята му да изглежда по-натурално, например да е с материали от чисто дърво.

Знаете, по магазините, дори и в италианските, и в немските, които са за мебели за баня, използват обикновена на дървена база, MDF или ПДЧ, които отгоре са с ПВЦ покритие и на пипане, и на вид, не изглеждат много добре. Но пък цената им е зверска. Нашата идея да започнем да се занимаваме с това, е че наистина клиентите от среден и висок клас търсят наистина нещо, което да е направено за тях. Нещо, което да отговаря на техните нужди, и съответно да е направено от необходимите за тяхна материали.

Както знаете, все повече започват да се правят неща, да се измислят материали, които да са екологично съобразни - тоест, да се намали този въглероден отпечатък, който се оставя след производство на такива продукти. Търсят се продукти, които могат много лесно да се възстановяват. Например, когато чукнеш или ожулиш един PVC шкаф за баня, той си остава така. Обаче, когато шкафа ти е направен от материал, който много лесно може да се отремонтира, нещата придобиват съвсем друг начин на виждане за това от какво трябва да са направени самите мебели за баня, съответно и самата им поддръжка.

Имайте предвид, че в момента масово се предлагат за баня керамична мивка и така нататък. С времето тези мивки обикновено от самия варовик матират и започват да задържат една много неприятна мръсотия, трудно се чисти, а пък, когато я надраскаш, тя повече не може да се възстанови като материал. Другото при тези керамики е, че те използват много природен газ, за да бъдат произведени, което в сегашната ситуация е не само тенденция няколко години насам, може би 7-8 години, но и цената на тези продукти, и поизводството, става все по-скъпа, тъй като са енергоемки продукти.

Моето виждане е, че след 4-5 години тези керамични продукти ще са много скъпи, а съответно, ще си запазят и минусите, и плюсовете, тоест нямат развитие. В момента керамиката се прави с една повърхност, която евентуално може да обработиш с препарат, за да издържи по-дълго, без да се похабява. Докато новите и иновативни материали са изградени на базата на естествени минерали. Например, акрилполимерните мивки, които не се правят от петролни продукти, а на база на естествени минерали, които се смесват с естествени смоли от каучуково дърво, слагат се допълнителни алуминиеви оксиди и така нататък. При тях не се изисква печене, което е много добре, защото техния въглероден отпечатък е много нисък. Имам предвид, че тяхния въглероден отпечатък е само за транспорта от едното място на другото, добива на определения материал, който съответно изисква някакъв друг процес на загряване или изтриване.

Важното е, че при производството на този материал не се изисква газ, което пък го поевтинява доста. Не е необходимо да се ползват огромни пещи, които са доста енергоемки. Може би посоката на тези полимеракрил материали, целият дизайн и дизайнерски модели мивки и на сенетария ще се насочат в тази посока, рано и късно, защото знаете, че всичко върви в тая посока. Ние сме решили да правим точно такива неща, които да са от естествен материал с нисък въглероден отпечатък. Ще използваме: карбон, хром-никел и естествена дървесина.

В момента правим проби с един материал, който, надявам се да стане. Това е едно дърво, което се нарича пауловния. Хубавото при него е, че много бързо се възстановява в природата, значи в рамките на пет години това дърво достига до 10 метра височина и с диаметър на ствола от порядъка на 20 см.

- Мисля, че има ферми за такива дървета в България?!

- Да, има такива ферми. В момента си правим проби как държи този материал. Към момента работим с дъб и бук. Мебелите, които произвеждаме, не ги правим от ПВЦ. Правим ги от рециклиран шперплат, който е водоустойчив и по този начин ги изработваме от екологичен продукт. Съответно, мивките са от полимеракрил и ние си ги произвеждаме, което е добре, защото ще може да да сме по-гъвкави във формата и в размера.

- Когато Вие произвеждате, означава ли това, че имате пълна свобода да направите всякаква форма?


-. Абсолютно! Можем да направим всякаква форма. На този етап като дължина, всъщност, ако имаш много голяма баня и много хубава, голяма къща, и искаш да направиш две мивки, обаче те да са като една, нямаш никакъв проблем. До 3 метра и 60 см може да се направи - защото толкова е самата плоча на този полимеракрил и може да се изработят, например, две мивки, които да са като една, непрекъснати, без снадки, без нищо. Това е удачен вариант за някой, който търси нещо по-различно и съответно, ще получи уникалност, разбира се.

- Стана ми много интересно как тези мивки нямат нужда от изпичане, нито от големи пещи, от газ и т. н. Как точно се случва този процес?

- Първо се правят калъпи на едни големи CNC рутери, след това и формата на самото корито. После се изяснява какво точно иска клиентът да представлява, дали да е с формата на капка, вълна или друго, каквото пожелае. Съответно, се прави този калъп, който е от MDF, пак материал, добит от отпадъчни материали. След като се направи на специална машина, захранвана от фотоволтаици, тъй като тя е 15-киловата, тоест, когато тя работи и не плащате ток, а когато не работи, снабдявате мрежата с ток, така че никога не губите. Това е нещо наистина много добро! Не плащате тока, съответно загрявате този материал. Представете си една огромна фурна, от порядъка на 4 метра широка на един метър дълбока. С една специална количка този материал се вкарва вътре, загрява се на определена температура за определено време, вади се, слага се на тези форми, които предварително сте направили, и отгоре, с една вакуумна преса, се пресова до изстиване. След това този материал си възвръща твърдостта и като изсъхне, издържа на висока температура. От този материал в момента в Италия правят кухненски плотове и мивки. Но ние не сме се насочили към кухните, а към банята, тъй като там наистина е по-различно, поне от това, което виждам на пазара в България, който е еднообразен по този въпрос. Има все едно и също - PVC или MDF, с керамична или там някаква полимермраморна мивка.


- А този материал топлоустойчив ли е?

- Топлоустойчив е, до 150 градуса няма проблем. От този материал сме правили плотове за маси и за тераси. Една тераса бяхме направили във Варна през 2017-та, много красива, вече е на 5 години. Преди около месец и половина ходих до този обект и си имам една мостричка при мен от същия този материал, в раницата ми е даже, на сянка. Отидох и го замерих като цвят, за да видя дали се е променило - никаква разлика за 5 години. Няма пожълтяване, няма отделяне на вредни емисии, което е много добре, съответно този материал не се влияе от метеорологичните условия. Хубавото при него също е, че е възстановим, тоест, имате някакви издрасквания, няма проблем, той просто се изшлайфа и е готов, като чисто нов става.


В България, между другото, допреди две години, почти никой не беше чувал за този материал и аз реших, че това е моя материал, след като ми го представиха с думите: "виж какво ще ти представим, едно нещо, което смятаме, че ще ти е много полезно. Виж къде може да го вкараш". Преди това даже и 2017-та година, когато взехме тоя материал, даже не ми го представиха така, не знаех, че това нещо може да се формова. Казаха ми: "това е един полимермрамор, който е страхотен, със сатенена повърхност", а аз не знаех, че това е полиакрилна плоскост. Казах си: "добре, хайде ще го ползваме". Ползвахме го пет години. Преди две години ми викат: "това, което го ползва и което ти продадохме като материал, знаеш ли, че е полиакрил", помислих си: защо сега ми го казвате. И така.

- Каква е поддръжката, за да може за 5 години да се запази така? Не може да не изисква такава...

- Поддръжката е много елементарна. Даже към комплекта на всеки един такъв шеф, който е направен от такъв материал, си върви един препарат, от същата фабрика като материала - нужно е два пъти в годината, когато си измиете мивката, да я напръсквате с този препарат. Той не позволява задържане на мръсотии, но най-хубавото е, че този препарат не позволява задържането на вода, тоест водата направо се стича. Това е. Така или иначе, хората търкат чистят с белина и с гъбичките и така нататък, това вече остава в миналото.

- Да покажем малко мивки сега, които сте ми изпратили!



- Ето как може две мивки, без да се снажда самия материал, от една плоскост да бъдат две, същевременно с много красива форма, да са като изляти. Искам да кажа, че те са от един материал, но няма снаждане, а въпросният материал може да бъде и в различен цвят. Имат достатъчна дълбочина. Материалът позволява до 14 сантиметра дълбочина на извиване, което е предостатъчно. В момента всеки, който има мивка в банята, може да замери каква е дълбочината й - тя е между 11 и 14 см. Това са дълбочините на мивките, колкото им малко да ви се струва като цифра.

Ето как изглежда една такава мивка с такава форма.



Това е правоъгълна пирамида. Това също е форма, която може да бъде постигната без никакъв проблем.


Тази е много красива също. От дълбочина 14 см. се прелива към 0 и става изключително чиста форма.


Изключително лесна поддръжка има и дори след време това нещо всеки сам може да си го обнови, да стане като чисто ново, сякаш сега е закупена. Става изключително лесно. Все едно да изчистиш с един парцал, това представлява обработката, за да стане като нова. В самите комплекти има такива китове.

Това е аксесоар за баня, който е направен пак от този материал, като тука не сме си позволили да го извием по никакъв начин, но може да се извива, да се правят сапунерки, абсолютно всичко. Разбира се, че ще го има и това нещо, както ще има и пълна гама от аксесоари за баня с най-различна форма и цветове.



Тук искам да погледнем шкафа за баня, той е направен от натурален дъб, а рамките са хромникелови, като в момента разработваме и такива рамки, които да са от карбон. Ще изглеждат по същия начин, само че профилите ще са направени от карбон.

На този етап карбона е по-скъп за добиване, защото това отнема много време, не толкова енергия. Но като отпечатък той е отрицателен. Карбонът като материал е с отрицателен въглероден отпечатък, тъй като един килограм карбон е все едно сте си карали колата около 500 км. Един килограм карбон е много като обем по принцип, защото той е много лек. Това е единственият материал засега, който има отрицателен въглероден отпечатък.

Насочили сме се в тази сфера, защото смятаме че като цяло Европа, като място, което води света към декарбонизация, ще върви се в тази посока. В момента газа, който знаете, ще стане наистина дефицит, за нас и цената е много висока, и всичките материали, които изискват газов ресурс, като енергия, ще са много скъпи. Тогава хората ще потърсят нещо по-рентабилно, което също така ще задоволява и техните нужди, като размер, дизайн и т. н.

Когато имам поръчка за такива шкафове, ме питат "колко е гаранцията" и мен ме е срам да им кажа до живот, защото звучи несериозно, тъй като дървото от сушилнята излиза около 10% влажност и веднага минава на лакозаливна машина. И тъй като двукомпонентният полиротанов лак е петролен продукт, ние ще ги сменим с аклилови продукти с добре подбрани производители, за който знаем, че като материал ще издържат 20 години без този лак да се повлияе от вода или нещо друго.

Всъщност, хромникела, сам по себе си, е нещо, което не старее. Не ме разбирайте погрешно - то старее, но след 1000 години евентуално може да му се случи нещо и то при много силни киселини. По начина, по който обработваме дървото, с двукомпонентния полиуретанов лак, който е залят, а не изпръскан, правим един филм от порядъка на половин милиметър дебелина на лака, а това е много, защото когато отгоре имате половин милиметър дебелина на лака, в самото дърво има още около три-четири метра навътре. Така че, това дърво, ако не го удариш с нещо и то доста сериозно, наистина няма какво да му се случи.

То може да плува във вода и то в продължение на може би две-три-пет години, без да му се случи нищо. Знаете, че вие в банята няма постоянно го пръскате отгоре. Това вече е изпитано! Този шкаф специално може да издържи 10 години без да му се случи ама абсолютно нищо. Без ръжда. Без отлепване на боя. Лаковото покритие се запазва. Като модел, между другото, това е много готино, защото сме го измисли по начин, по който всеки сам да може да асамблира самия шкаф за баня.

Купувате си една рамка с един плот. Оттам нататък какво ще сложите в нея, зависи от вашето въображение. На снимката се вижда рамката с долен плот. На мястото на долен плот може да се сложи, примерно, шкаф с две чекмеджета. При слагането се чува само едно "щрак" и той си застава. Решавате, че не ви харесва нещо, вадите го и примерно пак си връщате плота. Това е базата и закупи ли си клиента от нея, може да прави, каквото си поиска, тъй като в момента разработихме цялата гама от тази серия и има много големи възможности - около 30 варианта с метални рамки.

- В началото споменахте как поради факта, че процеса на производство е по-опростен, това ще се отрази и на цената. Тоест, керамичната мивка е по-скъпа от една такава излята мивка от Вас, така ли?

- Направих калкулация - ако, например, искате една мивка, ще е на 120 - хубава, керамична, италиански производител и с хубав дизайн. Тази, двойната, която видяхме, я има в размер на 180. Цената и беше към доставчика, не продажна, цената към доставчик, който ползва 50% отстъпка плюс 10 за авансово плащане, плюс други отстъпки. Излиза към 1400 евро за една такава двойна мивка или 2800 лева. Към крайния потребител цената е може би цената около 2500 евро.

- Зависи през колко посредника ще мине, така ли?

- Да дадем пример с по-обикновена мивка. Примерно, искаме мивка от Скарабел - ако, да речем, е на 80 см., ще е от порядъка на 1000-1400 евро продажна цена, доставната е около 850 евро. А ние на тази цена ще я пуснем може би с 50% по-голяма мивка. За 800 лв. можем да направим от порядъка тяхната, ако е 80 сантиметра, нашата може да стане 120 и да е с две мивки - имам предвид две корита по 40 см и отстрани да остане плот, за същите пари.

- Това звучи много изненадващо!

- И аз се изненадах, когато започнах да си правя калкулациите, между другото, защото от този материал нещата наистина изглеждат много добре. В момента испанците от недостиг на газ започват масово да се преориентират от керамика към подобни материали. И сега, в момента той не може да насмогне да произвежда този материал. Производителите на тези машини също не могат да насмогнат, защото една машина и да я натоварите на 100%, днес можете да произведете 10-12 мивки.

На вас ви трябва първо около 30 минути за загряване, след това още около 40 минути за изстиване. Например, вие за 2 часа ще направите 4 мивки, за 8 часа ще сложите 16, и то малки, защото мястото на пресата е ограничено. Трябва да работите или денонощно, или с повече такива машини, само че цената на такава машина е от порядъка на 50 хиляди. Денонощно можете да работиш, при положение че машината ви не аварира.

- В България само при Вас ли можем да ги намерим?

- Да. В България няма откъде да се намерят, освен ако някой не реши да ме копира, което е окей, защото докато ме копира, никога няма да бъде преди мен.

- Откога ще може да хората да си поръчват неща от Вашия каталог?

- От месец септември, коагто той ще бъде готов. По принцип с търговци не желая да работя, затова ще си имам двама агенти за цяла България, които ще работят с крайни клиенти, ще могат да работят и с дизайнер, изобщо с всеки, който желае да си купи. Това не значи, че цената ще е по-висока, защото минава през агента. Неговата работа е да продава на определените от нас цени и няма да може да променя цената надолу и нагоре.

- Знаете ли кое ми прави много добро впечатление и защо се радвам, че водим този разговор, който е много полезен в различни сфери, дори и на ценообразуване - защото не е задължително да дадем 2500 евро за мивка, която дори ще бъде от старомоден материал, който след пет години ще изчезне, или ще стане прекалено скъп, и същевременно да запазим качеството. Просто ще имаме достатъчно познания и сменяем материал, много по-устойчив, по-олекотен и по-лесен за поддръжка. Според мен посланието на това видео е доста отвъд обикновената представа за обзавеждане на баня, затова искрено Ви благодаря от името на цялата аудитория. И за финал, ще отправите ли един призив?

- Аз искам първо да пожелая на всички да са живи и здрави. Знаете, ако няма здраве, нищо друго не става, а пък се и пазете, коронавирус прекарахме, а и сега какви ли не други щуротии пристигат. Следвайте си пътя и не слушайте разни брътвежи за това как вие не може, как няма да се справите и как няма да ви се получат нещата. Ако сте сигурни в това, което сте започнали и знаете че има смисъл от него - просто го направете. Аз разбрах за себе си, че това, което правя в момента, има смисъл за мен, а и за останалите около мен - правя го и не се замислям.


Разбира се, всяко едно нещо си има своите рискове. Въпросът е да си претеглите много правилно нещата, дали си заслужава да рискувате или е по-добре да си карате, както досега, да си вървите в комфорта и край. Човек се вижда колко е способен, когато го изкараш от неговия комфорт. Аз затова реших да изляза от комфорта, за да видя какво ще стане и съм сигурен, че стават нещата. Даже в момента започват да влизат поръчки, а още не сме стартирали, има и дизайнери от София, които търсят продуктите ни. Надявам се септември месец да излезе пълния каталог и да започнем да работим, за да може да покажем на хората в България, че не само великите италиански дизайнери могат да правят някакви много готини неща на супер високи цени, а в България може да правим готини неща и на не чак толкова високи цени.

- Когато излезе каталога, ще направим още един разговор, за да го разгледаме обстойно и отново да споделим на екрана за нашата аудитория.

- Абсолютно, да .


Нямам търпение! Благодаря Ви за отделеното време и за детайлната информация. Пожелавам Ви много хубав ден, да е прекрасен и за всички ни.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page