top of page

Едно сериозно място, където е весело

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Даниел Личев с цел развитие на мисията на фондацията.


Кога е създадена школата?

Школата е създадена през 1994 г. в Бургас. Тази година на 21 ноември, денят на християнското семейство, отбелязваме своите 27 години.

Какво ви вдъхнови да създадете "Национална школа по атракционни изкуства"?

Създадох школата в социалния дом за деца в неравностойно положение, не само за да запаля отново искрата на отдавна изгубеното в България цирково изкуство, но и за да дам шанс на тези деца да намерят себе си, да намерят семейство и място, на което да се чувстват приети и одобрени, да се изявяват и развиват творчески и да открият своето място сред обществото.


Разкажете ни историята на вашия основател.

Бойчо Костадинов е роден на 2 декември 1964г. и има над 35-годишен професионален творчески опит. Завършил е педагогика в Пловдивския университет, като успоредно с това е и работил в циркови частни формации и характерни танци, различни програми и гастролиращи организирани шоута. С годините също така e изградил кариера на професионален DJ и е развил от нулата свой собствен бизнес за озвучаване, осветление и сценични ефекти, което допринася към отговорността му на ръководител и хореограф на нашата циркова школа. Това ни дава пълен контрол върху изявите и представянията ни, тъй като цялата техника и персонал, нужни за провеждането на каквото и да е събитие, е наша. Казано на езика на бизнеса, екосистема със затворен цикъл на производство.


Какво давате на децата, които обучавате?

Едно от основните правила в школата е да не се натоварва детето, а да се разтоварва. То достатъчно е натоварено в училище и в частните уроци, а репетициите ни минават в една творческа и игрова обстановка, в която детето може да влезе в различни роли и образи. Това разтоварва и същевременно върви по една абсолютно професионална методика. Ние се занимаваме със сценично възпитание, етика, естетика, танцуване, български фолклор, Латино, класически екзерсис и много други от този род. На кратко децата при нас се учат не само на атракциони, но и да танцуват, учат се на приятелство, екипност, на разширено и нестандартно мислене, учат се на дисциплина и на неща, които се постигат с постоянство и вникване в дълбочина на това, с което се занимават. Онова, което възпитаваме в децата, да се чувстват истински стойностни пред хората, се постига единствено с излизане на сцена, с изява пред публика с готов творчески продукт, след което детето вече превъзмогва този срам, тази сценична треска. Когато това се случи, за детето не е проблем да застане пред целия клас и да изнесе своята презентация по отличаващ се начин, да бъде убедителен, и да има самочувствието, че се справя добре, нито пък да излезе пред цялото училище или пред пълна зала. То изгражда лидерски качества и преодолява тази бариера да застане и да говори пред хора, за която всички знаем, че е един от най-големите страхове на човечеството. А всеки знае, че в днешно време да можеш да се изправиш, да застанеш гордо и уверено и да се изявиш е едно от най-ключовите умения за успех и просперитет в живота и кариерата на всеки.

Какъв е потенциала за реализация на всеки завършил вашата школа?

Национална школа по атракционни изкуства освен че предоставя на децата едно цветно и нетрадиционно хоби, тя отваря перспективи както за творческо развитие така и за разширяване на професионалния спектър в личен и кариерен план. Всеки наш член, когато достигне професионално ниво или се почувства готов, може да започне своя собствена кариера, или да работи, в цирк, вариете, големи спектакли и като цяло в творческото поприще.

Дори да не избере това като своя кариера, качествата и уменията, придобити при нас ще му служат като инструмент в личностното му развитие, каквато и професия да избере.

Един такъв чудесен пример е заместник-ръководителят на школата, Даниел Личев, който дойде при нас преди 5 години, когато беше на 16. Тогава той беше свито и срамежливо момче, гледаше в земята когато трябваше да излезе пред повече от трима души, почти не говореше и се притесняваше. От малък беше запален по фокусите и за това реши да се запише в школата, за да изучава тайните на илюзионното изкуство. Имаше желание да радва хората около себе си и най-накрая да има нещо, заради което вече да му обръщат внимание. Естествено останалите деца му помогнаха да се отпусне и да намери страхотни приятели и благоприятна среда за развитие. След редица репетиции, концертни изяви, много положени усилия и постоянство, днес той се развива като млад предприемач, развива бизнес, води презентации и обучения, застава пред стотици и дори хиляди хора, уверен в себе си и в своите възможности, и най-важното, предава своя опит и познания на другите. Разбира се и кариерата му като илюзионист не остава на заден план, както и огромното му желание да подкрепя школата в нейното развитие. По-голямата част от фокусническия му реквизит вече е негова. Заедно подготвяме нови зрелищни номера, които ще покажем на спектакъла ни на 19-ти ноември в Националния дворец на децата по случай 27-ия рожден ден на школата.


Кой стои зад школата днес?

Зад школата административно стоят Бойчо Костадинов като създател и главен отговорник и като мозъка на нашата дейност, а като енергията, младостта, визията и заложения потенциал, Дани и неговата асистентка Алисия Нгуен, която е от много малка в школата и е изминала всички стъпала на стълбичката, за да стигне до тук. Познава методиката, атракционите, умее много неща, както да ги практикува, така и да ги преподаде на тези, които започват да се обучават. Едно е да си добър артист (на сцената), друго е да си добър ръководител (зад кулисите), да имаш добра психология и отношение, за да можеш да работиш с деца и с хора. За това си помагаме и заедно вървим напред и нагоре.


Какъв е екипът на школата?

Екипът ни се състои както от артисти, така и от технически състав. С веселие и пъстро настроение ни изпълват атракциони като жонгльорство, акробатика, баланс, огнено шоу, фокуси, клоуни на кокили и още много други циркови начинания, както и реквизитор. За техническата част имаме сериозни и здрави момчета и диджеи, които да отговарят за техниката, звука, осветлението, пушека, ефектите. Имаме шатри и мобилна сцена. Накратко казано можем на средата на полето да издигнем готов театър, карнавал или цирк. Естествено транспортът и превозните средства, бусове, камион и т.н. са си наши.

Какво сте постигнали до момента?

Най-голямото ни постижение е това, че вече почти 27 години школата продължава да расте. Не е лесно да създадеш нещо, много е трудно да го запазиш с годините, още по-трудно е да го развиеш. За нас е привилегия да бъдем монополисти в България като единствената школа по атракционни изкуства. Огромно наше постижение е, че когато има карнавали, празници, фестивали, сватби и изобщо всякакви празненства, ние сме на разположение по всяко време през годината. Това, че нямаме конкуренция не ни спира, а напротив, мотивира ни и ни тласка към нови върхове. От финансова гледна точка имаме 6-цифрено имущество във формата на техника, реквизити, костюми и транспорт, с което да можем да творим и да се развиваме. От творческа страна имаме много международни изяви, както и участия в ТВ формати като „България търси талант“, „Като две капки вода“, „Маскирания певец“ и много други; редица награди, признания и постижения, като най важните са: най-голямата и най-високо оценена награда в България „ИКАР“; международната награда „Златната корона на Орфей“ във Венеция; Множество спечелени награди и статуетки от „Гранд При Музите“.

Какви са амбициите ви за развитие?

Искаме отново да събудим цирковото изкуство в България и да запалим любовта на децата към атракционите и към развитието в тази сфера. Успоредно ще започнем по-активно да се популяризираме в социалните мрежи и онлайн средата, за да зачестим своите участия в България и чужбина.


Какво предстои тази зима?

Замисляме с Община Бургас отново да гостуваме за коледните и новогодишните празници, но предстои уточняване, поради епидемичната обстановка. Също така на 19 ноември в Националния дворец на децата ще изнесем самостоятелен спектакъл по случай рождения ден на школата, след което на следващия ден ще имаме празничен банкет, на който че наградим всеки, който е показал развитие и е покрил нужните критерии.


Как се справяте с противоепидемичните мерки?

Имаме си офис, в който се събираме и репетираме индивидуално, когато всичко е затворено. В залата спазваме ограничения и провеждаме нормално репетициите. През последната година и половина преобладават участията ни на открито.


Какви са възрастовите ограничения на вашите възпитаници?

От 5,6 годишна възраст вече едно дете може да започне при нас. Критериите са вече да се държи добре, да е научило кое му е лявата ръка и да си е стъпило здраво на краката. Крайната възраст е докато не поеме по своя път: абитуриенти, студенти, работещи. Няма да върнем тези, които имат желание да творят.


Какво ще посъветвате нашите читатели?

Първо ще ги посъветваме да не използват думата „цирк“ за нарицателно. Например – „Я виж там в парламента какъв цирк е!“. Циркът е сериозно нещо, място изпълнено с много труд и рискове, много красота, сложност и феерия, всичкото което е свързано с поколения и с традиции. Също така ще се обърна и към тези с дечица. Скъпи родители, живеем във време на технологии, на дигитализация и контрол. Нашите умове и ежедневия биват непрестанно контролирани от нашите устройства, медия и външни влияния. При нас, детето може да освободи съзнанието си и да се пренесе в един свят на щастие и безгрижност. За това елате на цирк, защото там е мястото, където е весело!

Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.





Подобни публикации

Виж всички
bottom of page