top of page

Как българската лавандула превзема света?

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Alila с цел развитие на мисията на фондацията.


Представяме ви една дама, която не се предава пред обстоятелствата и създаде бранда посветен на баща си следвайки неговото наследство. Вдъхновете се и вие като нас!

Kаква е историята зад лавандулата?

Закърмена съм с Лавандула. Любовта ми към това ароматно растение е от дете. Историята започва от моя баща, Д-р Алил Тупев. Лавандулата бе неговия живот. Макар да е хуманен лекар по професия и дълги години да лекуваше човешките болежки, Доктора, както го наричат хората в Казанлък бе лидер в производството на качествен разсад. Благодарение съветите на баща ми преди 20 години тръгнаха и първите коренчета лавандула към Златна Добруджа, той вдъхнови фермерите от този регион да отглеждат тази уникална култура. И този бизнес в наши дни стана поминък за много земеделци в региона. Предвиди, че Добруджа ще стане лилава. Баща ми беше дългогодишен Отговорник на опитните полета в Института по Розата и Етерично маслените култури в гр. Казанлък, занимаваше се с производството на разсади от лавандула и маслодайна роза, както и с цялостната работа по насажденията. Историята е интересна. В началото Д-р Тупев пристъпва прага на Института, като медицинско лице, след закриването на бройката обаче,остава да работи с ароматните култури. И макар да няма аграрно образование той бие всички агрономи по резултати, като постига години наред рекордни добиви неподобрени до ден днешен в 100 годишната история на Института! Стриктно спазваше всички новости и технологични процеси при производството на маслодайна роза и посадъчен материал лавандула с цел получаване на голям процент вкореняване и стандартна структура. Държеше много и на чистотата на сортовете. Тази традиция e пренесе и в собствената му частна фирма. Не обичаше да говори излишно, но имаше големи умения,много държеше на качеството, обичаше земята и знаеше как да поведе хората. Затова и резултатите му остават ненадминати. Пред мен никога не е имало дилема дали да продължа делото му. Отговорността да запазя името му ме води. Старая се много да продължа мисията на баща ми и да предлагам винаги качествена стока.



Вярно ли е, че прочутата БГ лавандула превзема света?

БГ лавандула отдавна има челни позиции. Бяхме на второ място след Франция. Сега въпроса е как да се преборим и да запазим позиции. Появяват се алтернативи, ситуацията в момента е стресова у нас и сложна в световен мащаб. Проблемите не са един и два, а съвкупност натрупана през последните години. А даденостите на нашата земя за тази билка са уникални. Традицията трябва да се продължи, с общи усилия и регулация,свободния пазар ще отсее качествените хора.


Как преминава един твой работен ден?

Различно. Срещам се с много хора. Най-различни. На път между София и Долината на розите. В офиса, на полето, на паветата...Разсадниците ни се намират в гр, Крън. Край бащината къща. Майка ми си живее там и ми е голяма морална опора.



Как ти дойде идеята за АЛИЛА?

Живота ми се промени много след загубата на моя баща. Лавандуловите Полетата някак изместиха първата ми любов- Журналистиката. Беше неочакван обрат, но осъзнато решение. Вътрешен порив да продължа семейната традиция. И да се носи името на баща ми. Обичаха го хората, всяваше респект и уважение и знаеше как да помага на хората....


Наричаха го Доктора. Определят го, за Доаена на Лавандулата. За да се помни името му първо продължих неговия път с лавандуловия разсад и после в негова памет създадох серум с Лавандула и го нарекох АЛИЛА. От малка познавам свойствата на лавандулата. Пък и така придадох и малко женственост на бизнеса. Междувременно посещавам Международните Изложения. Като журналист правя рекламата и визията пред света, на една от най-големите и сериозни БГ фабрики, които изнасят лав. ни масло на Межд. Пазари. Като жена винаги съм харесвала френската козметика. Но французите купуват нашето розово и лавандулово масло за висшата си козметика. Бях твърдо решена да направя съвременен качествен серум с лавандула в красива опаковка и да е на световно ниво. Защо серум?

Знае се, че етеричните масла хидратират в дълбочина повече от всеки крем. Но пък омазняват кожата излишно. Исках да създам продукт с най-качественото лав. масло, който на мен да ми хареса. Затова създадох серум, който не омазнява, дълбоко хидратира и притежава най-високите нива хиалурон. Придава плътен филър ефект.Харесва се! Срещата ми с една швейцарска лаборатория за козметика, на изложение за красота в Болоня,помогна много за рецептата. Получих ценни съвети от швейцарски експерт. Знаех какво точно искам. Изчистен продукт се получи, деликатно ухаещ на лавандула. Много добре се приема. Може да се намери в цялата страна във вригата Lily drogerie



Разкажи за семейния бизнес?

Семейната ни фирма е с почти 30 годишна история.Ние сме производители на разсади. Основно етерично маслени. Лидери сме в производството на разсад лавандула. Пазим традицията и поддържаме и старите български сортове, с които работеше от самото начало доктор Tупев! Продължаваме да произвеждаме хубав разсад и от Шипки. Във фирмата ни основно се държи на качеството и сортовете. Под ръководството на опитни агрономи.


Имало ли е моменти, когато си искала да се откажеш?

Никога. Упорит човек съм доста. Не винаги е лесно, имало е и стресови ситуации. Има и цикличност. Често и природата се намесва и дори регулира нещата! За всички нас.


Журналистиката или предприемачеството?

Предприемачество-защото ме надгради и заземи. Журналисти винаги ми е давала широта и креативност обаче.



Кое е най-силното качество на един предприемач, според теб?

Нюх! И умението да преговаряш в точния момент.


Какво би посъветвала нашите читатели, които искат да се занимават с предприемачество?

Хм...Да искаш не стига! А за да можеш е нужен опит, упорство, постоянство.. И да си вярваш не на последно място! Ето и сега.В този кризисен момент.. малцина вярват, че лавандулата ще продължи. Аз вярвам и знам, че тя е вечна билка. Лавандула винаги ще има у нас. Пътят може да лакътуши в момента, но това не означава, че пътят свършва! Въпросът е как и накъде ще продължи!




Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page