top of page

Как да запазим бизнеса и парите си по време на криза

На забавен кадър се вижда как стадо динозаври извръщат главите си по посока на огромно огнено кълбо, което лети към Земята. След секунди то се удря в близката планина със силата на милион атомни бомби. Ударната вълна помита всичко и накрая остава само пепел и тишина…

Това почувстваха собствениците на доста малки и средни бизнеси в средата на март, когато беше обявено извънредно положение в България и общественият живот спря. Коронавирусът беше като метеорит, който засегна икономиките на почти всички страни по света, а последиците от ограничителните мерки ще се отразяват на фирмите от много браншове през следващите поне няколко години.

Какво може да направим като предприемачи, за да оцелеем финансово и да излезем по-силни от настоящата криза? Сигурно и ти си задаваш този въпрос. В тази статия ще ти споделя няколко неща, които аз направих и може да са ти полезни, за да запазиш твоя бизнес и твоите пари.


Да погледнем истината в очите

За нито един предприемач не е приятно да гледа бизнеса си затворен или с намален капацитет, да има голям отлив на клиенти, да се освобождават служители, да се харчат от спестяванията или да се търсят заеми, за да се плати наемът или вноската по кредита. В такава ситуация едно от най-полезните неща е да погледнем истината в очите и да чуем какво ни говорят цифрите. Питър Дракър е казал: „ако не можеш да измерваш една дейност, то не може и да я управляваш“. В настоящата ситуация правилното отчитане на финансовите резултати на една фирма е ключово и може да направи разликата между оцеляването и фалита. Цялата финансова картина за нашия бизнес може да видим в Отчета ни за приходите и разходите (помоли твоя счетоводител да ти изготви един за 2020 година). Не бързай да казваш: „Какъв отчет, какви 5 лева?!? Приходите са ми намалели драстично и едвам издържам“. Дори да е така, важно е да знаеш с колко точно са намалели приходите, има ли изменение в разходите и каква е чистата печалба (ако има такава), след като дръпнеш чертата. Какво виждаш в отчета? Какви са резултатите, спрямо миналата година или първите месеци на тази? Наистина ли спадът е толкова голям или не чак толкова?

Искате ли да прочетете повече?

Абонирайте се за bem.bg, за да продължите да четете тази изключителна публикация.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page