top of page
  • Снимка на автораHOT FARM

Какви са ползите от лютото?

Днес сме подготвили едно изключително люто и горещо интервю, защото на гости ни е Славена Родинова от "Люта ферма", която днес ще ни разкаже малко повече за ползите от лютото, както и за техния най-нов продукт, предоставящ редица ползи за организма. Ще разберем за лютите турове и за най-лютата чушка в България.


- Добре дошли, Славена! Много ни е приятно да ни гостувате!



- На мен също ми е много приятно. Благодаря за поканата. Нямам търпение да споделя това, което ме вълнува в последните години, за да може малко повече хора да научат най вече за ползите от лютите чушки, както и за това, което ме е привлекло към този бизнес, който всъщност е семеен.


Моите родители създадоха първата люта ферма в България, а аз малко по-късно влязох в бизнеса. Именно тогава се впечатлих малко повече от това, което лютите чушки ни дават.

- В предишна наша статия ние разказахме Вашата история - семейната и на лютата ферма, която бих казала, че доста завладя аудиторията, предизвика голям интерес. Доколкото си спомням, дойдоха и две препоръки от там. Разкажете ни малко повече за себе си и за ползите от лютото.

- Казвам се Славена Родинова и съм на 25 години. Завършила съм "Медия и журналистика" в УНСС, като преди да отида в София, съм живяла на село, където е в момента фермата. Преди това родителите ми се занимаваха със земеделие. Отивайки в София исках да се занимавам с музика, но пък не исках да уча музика и затова реших да запиша нещо, което да ми даде малко по-широк мироглед върху света. Така записах "Медия и журналистика" вярвайки, че няма да се прибера на село, но по време на пандемията всичко затвори и се прибрах. По това време вече родителите ми бяха създали Hot farm и аз, гледайки техния начин на живот, силната им отдаденост, им помагах с каквото мога. В бизнеса навлязох, когато се прибрах и когато наистина видях целия процес - от това да засееш едно семенце до това колко са полезни лютите чушки.



В нашето семейство наистина не сядаме на масата без продуктите ни или без пресни чушки. Това беше причината и аз да се запаля по бизнеса и това, което правя в Hot farm, е да се занимавам с визията, маркетинга и представянето на всичко, което е Hot farm като бранд. Развиваме "Люта ферма" като туристическа дестинация, провеждаме и така наречените люти турове.


Относно ползите за чушките - те са изключително много и това, което мен ме впечатли и което често казвам на моите приятели и близки е, че най-полезното нещо, което лютите чушки правят, е да спомагат за кръвообращението. Аз не съм лекар и нямам такова завършено образование, но го обяснявам по най-достъпен начин. От това, което съм прочела и което виждам, съдейки и по себе си - лютите чушки помагат за кръвообращението.


Ако имаме някакъв проблем в тялото той е най-често свързан с недостиг на кръв и това, което консумацията на люто прави, и конкретно капсаицина в чушките (веществото, от което на нас ни люти), е изключително полезен и спомага за разширяване на кръвоносните съдове, така по-бързо започва кръвта ни да циркулира.



Другото нещо, което е доста популярно, е, че лютите чушки съдържат много витамин С. В един килограм люти чушки има 7 пъти повече витамин С отколкото в един килограм лимони. Отделно има много витамин К, витамин А и витамин B. За мен най-важното нещо е, че забързва метаболизма и кръвообръщението, регулира кръвното налягане, тоест, ако имаме ниско кръвно или пък високо, то се балансира.


В последната една година или две бяхме много отдадени на ползите от самите люти чушки и разработихме един нов продукт, който е тинктура от конкретен сорт люти чушки. Този сорт се смята за най-полезната чушка с най-високо съдържание на витамин С - чушката Кайен. Ние още не сме го обявили, така че тук за първи път го споделям. Готови сме с тинктурата, която е хранителна добавка и до броени дни я пускаме, а заедно с нея пускаме и книга, в която всеки може на достъпен език да прочетете за ползите на самите чушки.


Разкажете ни малко повече за лютите турове и защо на тях идват дори хора, които не обичат люто?

- Лютите турове се родиха преди близо две години, но официално създадохме дегустационна миналата година. От 2022 се опитваме да привлечем повече хората да идват на лют тур, защото самите ние много харесваме това изживяване и всеки път се вълнуваме, когато се срещаме с нови хора, желаещи да се потопят в този свят.


Един лют тур протича по следния начин. Аз или мама, която всъщност е домакинката на Hot farm, посрещаме всеки гост, който иска да се докосне до лютото. Тук интересното е, че тъй като провеждаме "Лют тур" с минимум двама и максимум 20 човека, много често се случва, например, при двама партньори мъжът да обича лютото, а жената с него иска само да го придружи, но без да обича люто. Това, което правим, е да не подлютяваме храната предварително. По време на самия тур всеки започва да консумира от съвсем леко люто - продукти като сладка, в които няма никаква захар, подходящи и за деца, със съвсем леко гъделичкане при консумация, и постепенно всеки достига до там, докъдето му е приятно.


Самият тур продължава два часа и това дава достатъчно време на организма и на мозъка да свикне с лютото. С този тур ние даваме възможност на хората, които не толерират толкова много люто, да могат да стигнат по-напред, да могат да консумират малко над това, което са свикнали самите те, и накрая често си тръгват много щастливи, и доволни от себе си. Със сигурност си тръгват щастливи, защото от лютото се отделя хормон на щастието.



След лют тур хората си тръгват изненадани и доволни от това, че дори тези, които не консумират люто, стигат до доста висока степен на лютивина. Другото нещо, което правим, е една разходка из самата ферма, където запознаваме хората с всеки отделен сорт чушки, а те са около 60 сорта. Разказваме интересни истории за всеки отделен сорт и какви са приложенията им в кулинарията, в козметиката или в медицината. Този тур е разделен на две части. Първата е опознавателна и след като вече имат повече информация, във втората част, когато вече сядат да похапнат, те вече са подготвени и знаят какво им предстои.


Разказваме им и колко са люти самите чушки по скалата на лютивина и показваме най-лютата чушка в света която отглеждаме. Също така показваме и нашия нов сорт, който създадохме и вече официално патентовахме и получихме такъв сертификат. Два часа казваме че продължава този тур , но реално е около два часа и половина.


Сладкото от рози е много специфичен продукт, защото то или много се харесва на хората или е малко странно, защото много често свързваме розите с парфюм или козметика. На мен също ми е много любимо. Начина, по който го консумираме освен със сиренца, както ти знаеш, е върху ванилов сладолед, много е приятно. Пробвахме да направим марината за свинско или телешко и се получава много интересен вкус. Много експериментираме и конкретно това сладко е много интересно. На мен ми е любимо сладкото от люти чушки, но сладкото от рози е огън продукт и е сантимент от мама.

Може ли да ми разкажеш малко повече за чушката, която сте патентовали или все още ще го запазим в тайна.

Мога мъничко да споделя. Тази чушка заедно с всички наши фенове я нарекохме и заедно избрахме име и то е Български дух. Отне около осем години на баща ми да я създаде и да я култивира, тоест всяка година да излиза един и същ сорт. Тази чушка е кръстоска между Тринидад Моруга Скорпион и Червено хабанеро. Попринцип тези чушки са едни от най-лютите в света, особено Тринидад Моруга Скорпион, и те виреят на много топли места защото те са създадени и култивирани в такива места където температурата е много по-висока. До момента най-лютата българска чушка е Български морков, която е между 10 и 30 хиляди сковила. Сковил е мерна единица за лютивина. Ние в България имаме четири сезона и конкретна почва, климат и слънчево греене, което много силно оказва влияние върху чушките.


Това, което баща ми създаде е нещо много трудно и много интересно за България, защото тази чушка е изключително люта и дори се нареди в топ 10 в света. Това е нещо, с което наистина може да се гордеем, тъй като тя ще бъде люта около един милион сковила, което в сравнение от 10 до 30 за Български морков , си е наистина голямо постижение. Другото, което за нас е доста добре е, че тази чушка е много добивна, тоест тези чушки които са от топлите страни нямат много висок добив в България, а конкретно тази чушка е много люта и много добивна, защото е създадена именно тук. Септември месец официално вече ще я обявим и ще кажем колко е люта. Две години я изследваха, а самото изследване представлява това да я засеят, проверят за болести, кои са и родителите, и общо взето това е дълго изследване , чиито резултат с нетърпение очаквахме. Преди два месеца вече официално получихме сертификата, който доказва, че няма друга такава чушка и беше много вълнуващо, защото да видиш името на едно малко село Страшимирово наредено до университети и лаборатории от цял свят, Япония, Щатите и Мексико, е много емоционален момент и нямаме търпение официално да го обявим.


Много съм щастлива да чуя. Ние също нямаме търпение да го отразим. Като за финал на интервюто можете ли да оправите послание към аудиторията?

Аз искам да им кажа много силно да вярват. Аз наистина съм човек, който много вярва в потенциала, който носи всеки един човек, и сама за себе си преоткрих един различен свят. Възможността, която ми се даде - да дойда на село и да видя как от едно семенце се ражда чушка, а от там продукт и от там да видиш този продукт в някой магазин нареден до други световни марки - това никога не съм си го и помисляла, че може да се случи. Това, което отправям към всички хора като призив е да вярват и да не си слагат никакви ограничения или предразсъдъци от сорта на "това няма да стане, защото..". Напротив - може. Трудно е със сигурност, но всяко хубаво нещо идва трудно. Другият призив е да ядат повече люто, защото ни прави по-здрави и по-щастливи със сигурност. А пък ако имат път към Варна официално ги каня в нашата ферма, за да се подлютим заедно и да направим един тур.

Славена , благодаря ти изключително много за този разговор. Със сигурност ние ще дойдем за пореден път да се подлютим при вас, а за сега ти пожелавам хубав ден и нямам търпение за следващото ни интервю.

Аз също. Хубав ден и на теб и ще ви очаквам съвсем скоро във фермата!



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page