top of page

Кафе с кауза

Здравейте! Днес говорим с Борислава Киркова на една по-различна тема, която не коментирахме миналия път. Тогава тя се представи в светлината на The Alpha Group България. Днес я представяме в лицето на съсобственик и съосновател на Office-Friends - Кафе с кауза, като тя е и партньор Маркетинг и Ключови клиенти. Office-Friends са много интересна компания, която не просто доставя кафе на офиси, а предоставя цялостна услуга. Днес ще разберем малко повече за тях. Здравей, Борислава!


Здравей, Ива, радвам се отново да бъда ваш гост.


Можеш ли да ни разкажеш малко по-подробно за основаването на Office-Friends? Защо отворихте тази фирма, как решихте брандът да се казва така?


Да, с удоволствие. Office-Friends е сравнително млада компания. Ние сме в третата си година. Стартирахме малко преди пандемията и се разрастваме с бързи темпове.


Office-Friends обединява дългогодишния опит на нейните основатели. На първо място ни събра любовта към кафето - и тримата основатели обичаме много кафето, обичаме го като вкус. На второ място е желанието да предоставим качествена услуга и продукти, така че да направим клиентското преживяване едно неповторимо удоволствие. Тоест от момента на поръчката, през доставката, до последната глътка кафе клиентът да се наслади на кафето и доброто обслужване.


Друго, което ни събра като идея, е желанието ни да обърнем повече внимание на здравето на хората и на опазването на околната среда, като една от каузите ни е да информираме защо не е добре човек да пие кафе през пластмасови капсули и по този начин да заменим възможно повече офис машини с капсули с биоразградими дози.


Последното, не по значение разбира се, нещо, върху което се обединихме, вдъхновени от един проект “Патагония” е това да отделяме 1% от нашите приходи за опазване на околната среда в България, тъй като осъзнаваме, че не можем да сме напълно устойчиви и всичко, което продаваме да е напълно биоразградимо, идващо от производство в България. Затова всъщност е и нашата кауза. Обединяваме много наши ценности и виждания във връзка с кафето и с бизнеса.


Как се случва поръчката на кафе за офиса? В какво се изразява услугата кафе за офиса?


Услугата започва малко по-рано с това да намерим точния вид кафе и точната машина за офиса, индивидуално според всеки един клиент, навиците му за консумация на чай, тоест колко служители има, има ли посетители, колко често използва машината, за да не изветрява кафето, ако е на зърна, какъв е вкусът им и т.н. Оттук започва услугата – да консултираме клиента с най-правилния за него вид кафе и най-правилната машина, с която да си направи кафе.

Относно самата доставка – поръчват ни по имейл, по телефон, по Viber и в рамките на 1 работен ден кафето е при тях.


Предоставяте ли други консумативи? Доколкото знам имате и чай. Ние си поръчваме кафе от вас от доста време и сме много доволни.


Да, абсолютно всичко, което е свързано с кафето и с чая. Ние сме вносител и дистрибутор на кафе и чай. Внасяме кафе предимно от Италия и Виетнам, когато става въпрос за билкови чайове са български, тъй като България е един от най-големите износители на билки в Европа, а останалите внасяме от Германия. Eilles е чаят, който внасяме и той е с повече от 120 годишна традиция. Не внасяме нещо, ако може да се произведе в България.


Отделно консумативи, чаши, бъркалки, мед, мляко. Всичко, което трябва на клиентите ни. Ако не го внасяме го намираме, за да може де изпълним желанията им.


Вие изпращате доста видове различно кафе, което може да се дегустира и след това на база на вкусовете да се поръча това, което се предпочита. Откъде дойде тази идея?


Вкусът е нещо много индивидуално. В повечето случаи дори да пием кафе с лошо качество, ние сме свикнали с него и го харесваме. Така още от самото начало ние предоставяме в рамките на 3 дни или 1 седмица в зависимост от броя на служителите, които пият въпросното кафе, машина с различни видове мостри, за да може да опитат новото кафе, да имат малко повече време, за да минат през различните вкусове и да изберат най-подходящия за тях вкус.


Колко видове различно кафе имате?


Различно кафе от гледна точка на биоразградими дози към момента може би имаме около 20 вида, а що се отнася до зърната или мляното кафе са много. Това, което го нямаме в момента на сайта и не сме ние вносителят, можем да го намерим в повечето случаи при други дистрибутори и партньори в България.


Значи може да се каже, че можете да отговорите на всеки един вкус.


Засега може би само веднъж се е случвало, за всички над 150 клиенти през последните две години, да не успеем да доставим някакъв вид кафе.


От самото начало ли не доставяте пластмасови капсули или това дойде в последствие като ваша мисия?


От самото начало не внасяме капсули и целта ни е да заменим употребата на пластмасовите капсули. Идеята е такава, че когато преминава гореща вода през пластмаса, тя отделя вредни вещества. В повечето случаи се твърди, че при 93 градуса на водата, която минава през капсулите не могат да бъдат отделяни тези вещества. Забравя се факта, че за да бъде направена самата капсула, тя се нагрява до 350-400 градуса и веднага след това в нея се затваря смляното кафе. Така всъщност вредните вещества от това нагряване остават вътре в кафето.


Нашият съвет, ако все пак предпочитате да пиете кафе от капсули, е да изчакате 1-2 минути, разбърквайки кафето, за да се отделят и да не ги поглъщате с любимата напитка.


Колко вида различни машини за кафе имате?


Машините са различни от гледна точка на това дали офисът е малък или по-голям, какво предпочитат клиентите като вид кафе.


Машините на бъдещето ще имат все по-малко пластмаса. Някои от тях дори изобщо нямат. Ние имаме със стъклени и с пластмасови резервоари. Машините за зърна са според консумацията на офиса, някои офиси пият по 1 кг, а други по 10 кг кафе. Отново е според потребностите на офиса.


От гледна точка на предната тема за биоразградимите дози, идеята беше заложена още от самото начало. Самите дози, които са хартиени са напълно биоразградими, тоест могат да бъдат компостирани и да се изхвърлят в мелачката на мивката, ако човека има такава. Опаковката е рециклируема, а това, което правят нашите партньори напоследък – разработват и самата опаковка да бъде биоразградима.


Във връзка с различните машини, понеже спомена, че имате според консумацията, това означава ли, че освен големи фирми обслужвате и малки офиси от няколко човека?


Да, това е едно от нещата, които предоставяме. Малките клиенти много често са пренебрегвани, защото не правят големи обороти, а всъщност всеки един офис заслужава да пие качествено кафе. Тук имаме минимално количество, за да можем да предоставим безплатна машина – това е 100 бройки на месец. Това е консумацията на 5 човека, ако пият 2 кафета на ден.


Ако машината е собственост на клиента, той може да поръча колкото иска.


Обслужвате ли клиенти от други части на България или само в София?


В цялата страна можем да доставим кафе и да предоставим машина. Изпращаме с куриер, а в някои градове имаме и партньори, с които работим на място и те обслужват клиентите там.


Как се справяте и успявате да реагирате бързо? За вас важно ли е това?


Можем ли да го направим, го правим винаги. Ако получим поръчката до 10:00 часа, се стараем да я изпълним още същия ден, когато става въпрос за рамките на София.


Много е неприятно, когато установиш, че точно преди теб е свършило кафето и колегата е забравил да поръча. Осъзнаваме го много добре и правим всичко възможно в такива случаи да доставим максимално бързо. Тук не е толкова важно да направиш самата продажба, а да обогатиш клиентското преживяване.


Това, което ни дава тази свобода и възможност за експресна доставка в единични случаи е, че успяваме да научим клиентите ни да поръчват много по-рано от момента, в който кафето е свършило.


Можеш ли да ни разкажеш интересни истории, свързани с ваши поръчки, доставки, каузи, инициативи?


Историите са много. Най-добрата атестация за работата ни е обратната връзка от клиентите. Независимо дали машината е наша или не е наша, за нас е като правило да помогнем на клиента по най-бързия начин да има кафе, без да има нужда да разбира технически от машината, а да знае, че в наше лице има партньор, който ще му помогне той да си изпие кафето.


Все повече български работодатели осъзнават, че когато имат качествено кафе на работното място, това мотивира хората да отидат на работа по-рано, да се съберат около кафемашината, споделяйки и обменяйки информация и по този начин сплотяват работния колектив, а и пестят ефективно работно време от гледна точка на това, че хората остават в офиса, а не търсят кафе извън сградата.


Относно каузите – през първите 2 години подкрепяхме Гората.бг, все още е така. Като само за миналата година благодарение на поръчките от нашите клиенти и процента, който ние отделяме от приходите си, сме помогнали да бъдат засадени 1400 плодни дървета. Инициативата на Гората.бг беше в подкрепа на защитата на медоносните пчели в България.


Предвиждате ли занапред други каузи или смятате да се фокусирате върху Гората.бг?


Отворени сме за всякакви зелени каузи, всякакви проекти, поощряваме дори клиентите ни да ни препоръчват каузи, в които биха искали ние да участваме и така всяка година избираме нов проект.


Правите ли дегустации? Имате ли място, където могат да ви намерят хората и да опитат кафето ви?


Гостите ни могат да опитат разнообразието от кафе в офиса ни. Ние предлагаме и услуга дегустация. Фирмите могат да заявят дегустация на биоразградими хартиени дози или на кафе на зърна. Една от най-предпочитаните дегустации е тази на виетнамското ни кафе, така начеченото „дзен кафе“.


Много фирми поръчват тази услуга като част от тиймбилдинг или от корпоративно събитие и така правят незабравимо изживяването на участниците. Виетнамското кафе се отличава с това, че е допълнително обогатено с естествени какаови масла, което предава неповторимия му аромат и вкус на шоколад. Цялостното преживяване е нещото, което фирмите търсят като нещо по-различно.


Лятото имахме много интересна дегустация с коктейли от кафе и клиентите останаха много доволни. Могат да се направят много интересни коктейли.


Разкажи ни малко повече за екстравагантните кафета.


Ние сме вносител на най-продаваната във Виетнам марка кафе Trung Nguyen. Разликата с повечето други виетнамски кафета е, че какаовите масла в него са естествени.


Ако говорим за по-екзотични видове. Имаме един много специален вид. Всички са чували за едно от най-скъпите кафета в света Kopi Luwak, което е познато с това, че кафените зърна минават през чревния тракт на едно малко животинче палмова цивета. Малко известен е факта, че животинките са държани в клетки и са хранени само с кафени зърна, за да произвеждат по-големи количества от „ценния“ продукт. Нашите партньори от Виетнам откриват растителните ензими, които наподобяват ензимите в чревния тракт на това животинче и така го обработват в камери, като правят производството му много по-хуманно и по-изгодно за крайния потребител. Това е напълно веган продукт. Най-често го купуват като подарък на хора, които имат всичко. :-)


Благодаря ти много за интересната информация и нямам търпение за следващото интервю, в което да споделим повече рецепти за коктейли с кафе.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page