top of page

Кое е най-доброто място за летен лагер?

Днешният разговор е с Кристина Михайлова, която е country мениджър на Swiss Education Group, но Вие вече я познавате много добре не само от "Започни млад", а и от предишните интервюта, в които сме коментирали изключително интересната мисия на тяхните университети, които сега са в топ 10, на световно ниво. Най-новата изненада, която сме Ви подготвили днес, е свързана с изкачване в класациите.

Здравейте, Кристина, много ми е приятно да ни гостувате днес!

Здравейте! И на мен ми е много приятно. С Вас имаме такава хубава тема, лятна, интересна, позитивна. Бих искала да благодаря на всички, които ни четат сега. Надявам се да бъдем полезни и да се възползвате от предложенията, които имаме за лятото.

Така е! Всички ние имаме нужда от позитивна информация, предвид всичко, което се случва. Това е и мисията на списанието ни - да даваме практически полезна информация! Благодаря Ви много, че за пореден път идвате с интересна и практически полезна тема, от която всички могат да се възползват. Преди да преминем към нея, искам да споделите с няколко думи за изкачването в класацията, тъй като това е изключително стойностно. Вие не спирате да се разраствате и подобрявате!

Благодаря Ви, да. Ако хората са имали щастието да прочетат едно от изданията от миналата година, което пак беше посветено на нас, даже бяхме на корицата, казваше се "Оскарите в сферата на образованието", имахме с какво да се гордеем. Тази година сме още по-горди, че запазихме челните си позиции

Четирите ни колежа са все още е в топ 10 в света, в дивизията на Hospitality & leisure. Но тази година всички колежи се вдигнаха нагоре. В момента имаме колеж, който е на трето място в света - това е Swiss Hotel Management School. Другите са на шесто, седмо и осмо място. Както се казва, сме обградили конкуренцията и се надявам догодина да се качим още по-нагоре. Всъщност, за нас това е много важно, защото това не е просто рейтинг, не е просто едно място, а е заслужена позиция.

Това е заслужено признание, въплъщаващо в себе си един огромен труд на огромен екип - не само на нас, които се занимаваме с частта "Маркетинг и продажби", разбира се. Става дума за огромния труд на самите преподаватели, на студентите, на цялата компания, на цялата организация, на всичките колежи, дори на хората, които са в административната част, даже на тези, които се занимават с поддръжката на кампусите, охраната, рецепционистите.

Тази класация и мненията, които споделят за нас хората, които гласуват, са наистина най-обективната гледна точка. И така се радваме, че се покачваме. Всъщност, за да спечелиш определено място, трябва да събереш определен брой точки. Точки от акредитацията в сферата на образованието и точки, от гледна точка на акредитацията в индустрията. С други думи, реализацията на твоите студенти, тяхното кариерно развитие и отношението на твойте партньори към теб.

Тази година точките ни са повече. Въпреки че някои колежи си запазиха самите позиции, като места, но пък са по-високо, с повече точки, което ни слага още по-близо до по-високите класации. Това е нещо много важно, защото показва качеството, времето и енергията, които влагаме в работата си, които искаме след това, разбира се, да се отразят върху живота на нашите студенти.

Да, определено се гордеем и правим всичко възможно да запазим тези класации, да се движим нагоре, но това е и част от швейцарската система. Те не се задоволяват с това, което имат. Винаги трябва да се движат нагоре. Затова и ние поддържаме качеството, което имаме, и се стараем да не падаме. Много се надявам един ден да не ми се наложи да обяснявам защо сме паднали. Правим всичко възможно това да не се случи.

Огромни поздравления имате от нас, гордеем се с Вас!

Благодаря Ви много. За нас също е много важно, че си партнираме с Вас и както казвате - винаги излизаме с интересна информация. Всъщност, това е подтикнато от Вас, тъй като Вие сте много иновативни. Аз всеки път много се радвам, когато имате нова и интересна идея, така че такъв вид партньорства винаги са ползотворни.

Ще Ви помоля да разкажете малко повече за деня на отворените врати. Какви са условията и за каква възраст?

Това е нещо много важно. В нашите колежи, по време на пандемията, физическите посещения на кампусите, на моменти, бяха сложни, а в други моменти даже невъзможни. Сега много се радваме, че отново можем да приемаме, да каним и да посрещаме потенциални студенти и техните родители.

Първият голям ден на физически отворените врати, ще бъде през май, на 15-ти и 17-ти. Но какво всъщност, означава "Ден на отворените врати"?

Идеята е потенциални студенти и техните родители, които се интересуват от образование при нас, или пък имат интерес, но се двоумят коя програма и кой колеж е за тях. Или пък искат да разгледат, да се запознаят с преподавателите, със студентите, да усетят, да разберат за какво всъщност ще отиде инвестицията, която ще платят - ние ги каним при нас на гости в Швейцария. Правим специална програма за тях.

На този официален ден на отворените врати се събират хора от цял свят, което също е много интересно и за самите родители, и за студентите. Защото те са една голяма група, запознават се, комуникират, обменят мнения. Самата програма е направена така, че не ги посрещаме, чакаме ги, разбира се, и и ги водим във всичките ни кампуси и колежи. Така те обикалят, запознават се със студентите, виждат материалната база, разбира се, къде се намират кампусите, влизат вътре, разглеждат всичко и дори обядват със студентите.

Понякога правим конкретни срещи. Ако имаме, да речем, потенциален студент, с когото дълго време разговаряме, можем да му направим специална среща с друг студент - българин, ако говорим за български студент. Разговаряте с лекторите. Понякога им се позволява да влезнат в някоя лекция, в зависимост от това колко голяма е групата, така, че да не пречат на учебния процес.

Идеята е да усетят магията на това, което правим, да видят на живо, че всичко казано с думи, е истина, а не просто част от моята работа. Да усетят приятелското настроение, щастието на студентите, да ги питат от първо лице какво мислят и изобщо как се случват нещата.

Най-ценното нещо е реалната обратна връзка, която може да се вземе на място, нали така?

Точно така! По-важно от това няма. Много се радвам, че вече можем пак да го правим. Хубавата част е, че ние поемаме настаняването и изхранването по време на този trip - до тричленно семейство. Като семейството трябва да си поеме само пътните разходи до Швейцария и обратно. А и смятам, че това е доста хубаво предложение, особено за началото на летния сезон. Хубаво звучи след празниците тези хора да си направят една кратка екскурзия до Швейцария, която да бъде, същевременно и много полезна, а и да сложи началото на бъдещето на техните деца.

Това посещение ангажира ли по някакъв начин родителите?

Не, абсолютно с нищо не ги ангажира, тъй като това е с цел да ни представи като институция. Ние никога не сме били агресивни и при нас никога не е имало дребен шрифт. Тоест, това абсолютно по никакъв начин не ги ангажира, нито финансово, нито морално. Никой не ги кара насила, разбира се, да идват. Ние съвсем официално изпращаме програма с покана - какво покриваме, какво включва. Реално, идеята е да се запознаете с нашите колежи.

Практиката показва, че на място идват деца и техните родители, които реално проявяват интерес към нас и се двоумят между програмите, или пък се променят между нас и някой от конкуренцията. Попадайки при нас, процента на студенти, които след това се записват, е доста по-висок, което е нормално, защото те се убеждават на място. Но има и моменти, в които осъзнават, че това не е за тях, а и те са търсели нещо друго. Това е най-важното за нас.

При нас да идват студенти, които наистина се интересуват от индустрията и наистина искат да учат при нас. По никакъв начин не трябва да се чувстват задължени, по какъвто и да било повод.

На този линк може да се запишете за деня на отворените врати:


Сега да преминем към темата на днешното интервю - летните лагери. Разкажете ни малко повече, каква е тяхната тематика? Откога докога са и каква е възрастовата група? Защо да изпратим децата си на летен лагер?

Благодаря Ви за този въпрос. Плавно се движим от месец май към месец юни и едно вълшебно лято в Швейцария, защото това наистина е така. Швейцария е една вълшебна държава, която си заслужава да бъде посетена, без значение дали искате да учите там или не. На всеки го пожелавам. Там цари едно спокойствие, една зеленина, чистота, която все едно не е реална.

Какво по-хубаво от това да изпратиш детето си за лятото в Швейцария за няколко седмици и да си починеш физически и психически?! Но пък, и няма защо да се чувстваш гузен след това, защото не си го изпратил някъде на село (смее се). Шегата настрана, в последните години летните лагери са нещо, което много се търси. Нещо, което родителите осъзнаха, че е много важно, за да уплътняват времето на децата си, да ги изграждат като личности и още от самото начало да влагат в тях, и да променят кръгозора им.

Аз общувам с деца в работите си и има огромна разлика, когато разговарям с някой дванадесетокласник, който в 10 и 11 клас е бил на лагер във Франция, Швейцария или Щатите, запознал се е с деца от цял свят, научил се да се държи по съвсем различен начин. В това дете вече живее съвсем различна личност и това е съвсем нормално.

Смятам, че всеки, който пътува, разбира колко е важно това влияние. Това, което ние предлагаме, са летни курсове в летен лагер, така да го наречем, на територията на нашите кампуси. В зависимост от програмата това може да бъде в кампуса ни в град Монтрьо или този към колежа HIM, а може да бъде и в сградата в кампуса на колежа ни SHMS, но в кампуса в Leysin. Там, по принцип, се случват магистратурите ни, ако говорим за колежа.

Самите програми могат да бъдат от една до три седмици. Но, разбира се, както казах, нищо не пречи да вземете няколко програми, тъй като те започват от юни. В момента сме в изготвяне на по-конкретен график, който би трябвало да излезе до един ден и ще бъде качен на сайта.

Започвам юни месец и програмите са в продължение на цялото лято. Имаме три програми. Единият лагер е може би най-стандартния Swiss Language Club. С други думи, представете си традиционен езиков лагер, в който децата могат да подобрят нивото си на английски, френски или немски език.

Тоест, сами избират кой език искат, имат си програма с часове и какво се учи, по колко часа на ден, къде ще спят, какво имат като включена храна. Наистина лагер от тези, на които ние сме ходили навремето. Само че аз ходих на лагери на морето без някаква образователна цел. Сега със сигурност за моето дете няма да е така.

Реално децата и родители получат един пакет с абсолютно all inclusive, да го наречем, тоест настаняване, изхранване и образователната програма. Също така, в пакета имат включени и много извънкласни дейности - екскурзии или някакви групови проекти, нещо интересно, което да се случи, някаква игра, кино или някъде ги водим, на интересно място. Защото, все пак, това са деца. Групите са насочени в зависимост от това на кой лагер се запишат децата.

Езиковият лагер е направен за деца от 10-годишна възраст до 17-годишна, като децата се разбиват на групи по ниво на езика, прави се входящо ниво, а след това и по възраст. В обобщение, това е един традиционен летен езиков лагер, на който децата имат възможността да си избират между френски, немски и английски език, има програма с извънкласни дейности и всичко е включено в цената, плюс медицинска застраховка. Провежда се в SHMS колежа ни, намиращ се в Leysin, който е на трето място в гореспоменатата класация.

На втория лагер вече нещата са по-различни и по-интересни. Ще обединя втория и третия. Вторият се казва Swiss Hospitality Club, а третият - Swiss Culinary Club.

Какво означава това?

Това са два лагера, които са насочени вече по-конкретно към нас, като образователни институции, като образователна група. Swiss Hospitality Club пак има, разбира се, развитие на езика, което винаги присъства, но тук вече има и допълнителна програма. Вече активностите са по-различни, възрастовата граница е друга - от 16 до 20-годишни деца. Вече по-големи и интересуващи се от избора си на професии и на бъдещо образование. Идеята е да ги запознаем с нас и нашите програми.

И така, в програмата Swiss Hospitality, всъщност, ние говорим за: туризъм, предприемачество, иновации, хотелиерство и частично управление на ресторанти. Тоест, в тази програма ние събираме и естеството на всичките ни колежи, освен на кулинарната ни академия, за да ги запознаем, и потопим, в този свят.

За да могат самите деца да разберат дали това би било нещо, което ги интересува, дали биха искали да учат при нас след това, дали биха искали да преследват кариера в тази сфера. Плюс това така те попадат в среда с деца от цял свят, повдигат нивото си на английски език. Но тук има и много интересни допълнителни курсове.

Имаме седмици на предприемачество и иновации. Има седмица за управление на хотелиерството, дизайн. Най-различни дейности. По-малко се разказва за всичките ни програми и още от малка възраст показваме на децата, че всъщност туристическата индустрия е много обширен свят, в който дебнат много възможности.

Тази програма се провежда в кампуса ни HIM, в град Монтрьо, на брега на Женевското езеро. Ако Леизан е малко по-усамотено и по-спокойно място, то HIM е вече по-подходящо за по-големи деца - от 16 до 20-годишна възраст, защото там живота ври и кипи, пълно е с туристи, постоянно нещо се случва, лятото е и джаз фестивала в Монтрьо, и куп други неща. Като цяло е по-динамично, по-интересно, и разбира се, вече допълнителните дейности също са свързани, по някакъв начин, с възрастта на децата.

В третата програма, която споменах, Swiss Culinary Club, вече говорим за кулинарната ни академия. Тук вече става дума за език. Това, преди всичко, са летни езикови лагери, но тук добавяме и една добавена стойност, един допълнителен фокус - говорим за кулинарни изкуства. Това е за деца, които искат да се развиват в тази сфера. Те имат практически занятия и уъркшопи.

Децата ще бъдат настанени в сградата на HIM ,в град Монтрьо, но самите курсове ще се случват в кампуса ни на Cesar Ritz Colleges, тъй като там е базата на кулинарната ни академия . Тоест, децата ще влезат в истински кухни, където учат нашите студените, ще се запознаят с преподавателите. Ако имаме студенти в момента, ще се запознаят и с тях, разбира се. Ще имат наистина практически кулинарни задания и проекти.

За да могат да покажат уменията си на родителите си, когато се приберат?

Да. Както казах, идеята на нашите програми, освен езикови курсове, е да запознаем децата с нас. Това и за деца, които вече се замислят да учат в тази индустрия, и може би вече се замислят да учат при нас. Ще е изненада, но понякога съм в комуникация с деца от 9-ти и 10-ти клас, и с техните родители. Още от тогава започват да мислят така, да анализират и да си търсят подходящо учебно заведение.

Нещо много важно за летните курсове е, че ако запишете летен курс при нас минимум една седмица, а след това запишете бакалавърска степен при нас, то ние ви предоставяме до 4300 франка от таксата, която вече сте заплатили за курса. Това е една допълнителна мотивация и смятам, че нашите лагери наистина са много интересни. Намират се на страхотно място, със страхотна база за настаняване, страхотни екскурзии, допълнителни дейности, разбира се, общуването с деца от цял свят, но и докосването до този свят на хотелиерство, ресторантьорство и туризъм.

Обичаме да даваме добавена стойност. Аз много често казвам тази фраза, но това наистина е така. За да сме различни с нещо, за да се отличаваме, за да оставим траен спомен и усещане за някаква емоция, го правим по този начин. И това, наистина, е швейцарския начин - да даваш нещо допълнително - допълнителна стойност, допълнително качество, които хората да използват.

И неслучайно сте в челната тройка! За финал ще Ви помоля първо, да кажете къде могат да Ви намерят за подробности. И второ, да отправите едно послание към родителите и децата, на които им предстои това лято.

Аз винаги пожелавам на децата това, а всъщност то е открадната фраза от един от деканите ни: "Да слушат музиката, която свири в тях!". Много ми хареса и постепенно плагиатствам. Това, преди всичко, е моят съвет към всички млади хора - правете това, което Ви влече, слушайте музиката, която свири във Вас, следвайте Вашия път и винаги търсете нещо повече.

Не си губете времето. Това са ни го казвали на нас, затова го повтарям постоянно. Това е някакъв кръговрат, но няма лошо, ние трябва да го казваме, да се движим в тази насока и да повтаряме, защото наистина е така. А светът, в който живеем, е много динамичен. Нашите деца, младите, са много по-различни от това, което сме били ние. Те изискват много повече динамика и информация. Задържането на интереса и фокуса е много по-труден от това, което ние сме имали, когато сме били деца. Аз също съм родител и моят съвет към родителите е, че трябва да уплътняват времето на децата си с качествена информация.

Днес е много лесно човек да се разсее, да започне да се увлича по неща, които, реално, няма да донесат абсолютно никакво качество в живота му, никаква добавена стойност, никакъв смисъл, няма да му помогнат да израсне. Но използването на лятото и съчетаването на почивка с това да научиш нещо, да придобиеш някакви нови знания, и умения, запознавайки се с хора от цял свят, и може би да създадеш приятелство от другия край на света, имайки шанса впоследствие да гостувате на тези хора, да се запознаете с техните обичаи и култура, е нещо невероятно.

Според мен това е невероятен шанс и реално какво по-хубаво от това да изкараш две седмици от лятото си по този начин.

Точно така! Благодаря Ви много! Поставяме точка на това интервю и ще очакваме с нетърпение следващото, в което да ни разкажете малко повече за това как е минало. С Вас оставаме на разположение за всеки, който проявява някакъв интерес и има въпроси. Хубав ден и до скоро!

За контакт:

Кристина Кирилова

+359894725335

kkirilova@swisseducation.com


SEA_worldofhospitality_Application_Package_EN_2022
.pdf
Download PDF • 163KB

SEA_swisslanguageclub_Application_Package_EN_2022
.pdf
Download PDF • 169KB

SEA brochure 2022
.pdf
Download PDF • 1.75MB

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page