top of page

Кръговратът на благополучието

Здравейте, скъпи читатели! На гости на списание "Български предприемач" е Зузи Симиджийска от Ген ключове България. Днешната тема е много интересна, защото ще си говорим за кръговрата на благополучието.

Бързам да уточня, като един практик и прагматик, че това е тема, която лично за мен звучи малко имагинерно. Затова и ще задавам повече въпроси.


- Нека първо обаче, поздравим с добре дошла Зузи! Много се радвам, че сме заедно!

- Здравейте, Пламене, и аз се радвам, че ще проведем тази среща по тази интересна тема, свързана с ключовете и принципите за нашето благополучие, казано като за прагматици като вас.

- Да, има някаква система, която да може да се обясни, приложи и преподаде на някого. Това е добре! Но какво означава благополучие за Вас?

- Благополучието е цялостна концепция. Благополучието не означава само да сме успешни в нашата кариера. Не означава и само да правим това, което искаме и да преуспяваме в него. За нас (в Ген ключовете) ние сме благополучни, когато се чувстваме добре със себе си, добре в тялото си, имаме хубави взаимоотношения И сме реализирани в това, което правим - реализирани в света като цяло, не само в своята кариера и професионален план, но и в житейски, както и във всякакъв друг план.

Защото тези неща са взаимосвързани и няма как да бъде иначе. Ако здравето ни не е наред, а в кариерата преуспяваме - ние не се чувстваме добре, не сме благополучни. Ако взаимоотношенията ни куцат, колкото и да сме надъхани да успяваме, да сме добри професионалисти и така нататък, ние работим с хора и работата ни ще е много по-трудна, ако нямаме подкрепата на хората около нас. Така със сигурност си затваряме много врати по пътя нагоре. Така че за нас това означава благополучие.

- Баланс? Това ли искате да кажете?

- Ами баланса малко поставя нещата равнопоставени, все едно всичко да е наравно. Докато това е по-динамичен процес. В някои моменти приоритет ще има едно, в други - друго. По-скоро тук се търси това да сме преди всичко удоволетворени от трите аспекта, които действат взаимно.

Ако вие сте удоволетворен от себе си и от здравето си - значи всичко е точно. Ако сте удоволетворен от работата и от взаимоотношенията си - всичко е точно. А колко време вече ще отдавате на всяко едно от тях, зависи от това кое се изисква на момента от вас и е приоритетно - именно то ще афектира и върху останалите две.

- Тоест, благополучието не е крайна дестинация, а по-скоро е процес, който не спира?

- Абсолютно. Дори и когато се погледнете отстрани, като човек, удоволетворен сте в един момент, но после, на следващия ден, продължавате ли да се чувствате по този начин и дали не искате повече?

- Какво означава кръговрат на благополучието?



- Кръговратът на благополучието може да го сравним с кръговрата в природата - всичко е обмен. Примерно, дъждът вали и се поема от земята, а тази земя се напоява и от нея растат семена, и общо взето ние, за да сме благополучни, трябва да си взаимодействаме, да обменяме - ресурсите, талантите, качествата, комуникацията. Да обменяме себе си с околната ни среда, за да може да си взимодеистваме правилно.

И точно този обмен може да крие някои предизвикателства, затова и благополучието, поне според мен, си има принципи, които ние трябва да следваме в този кръговрат на обмен - на енергия, на ресурси, време, пари и абсолютно всичко. Точно по този повод искам да ви споделя една от нашите поредици в Ген ключовете, защото ген ключовете, освен една много всеобхватна мъдрост, са и система за профилиране.

Това означава, че всеки един от нас може да си направи личен хологенетичен профил, в който да види за онези три аспекта, за които си говорихме - дали се чувстваме добре със себе си, във взаимоотношенията си, в своята реализация. В този профил, има отделни поредици, които ни разказват повече кои са нашите конкретни лични дарби и ключове в тези сфери от живота ни. Ако например, някой от тези аспекти е небалансиран или лишен от внимание, какво трябва да направим, за да можем да го отключим и да му обърнем нужното внимание, за да се балансираме в него. Тази поредица, която виждате тук, със сферите, които се наричат призвание, култура и търговска марка, ни показва реално кръговрата на благополучието; показва ни ключовете за благополучието, които всеки един от нас има.

Тази поредица може да бъде нещо много хубаво, защото колко пъти, поне аз лично, съм си задавала този въпрос - правя ли правилното нещо за себе си и правя ли това, което обичам? Правя ли това, в което съм добра? Защото живота ни представя предизвикателства, в които ние поставяме под съмнение своите собствени избори, както и дали сме на правилния път. Реално погледнато, тази поредица ни отговаря точно на тези въпроси.



В момента няма да се задълбочавам точно какво прави тя, защото идеята сега е да разберем някой от основните принципи на нашия кръговрат на благополучието, за да видим как можем да го завъртим.

В тази поредица той е описан много хубаво с тези думички, които виждате между сферите: инициатива, растеж и служба. Което означава, че ние ако искаме да бъдем благополучни в живота си и наистина да се чувстваме удовлетворени от това, което правим, и да усещаме това развитие, защото удовлетворението не е нещо моментно, а е нещо, което се постига непрекъснато, ние трябва да завъртим и трите неща.

Ако едно от тях го няма и благополучието няма да го има. И ще дам много простичък пример, като преминем съвсем накратко през всяко едно от тях.

Имаме, например, желание да се реализираме в определена сфера, избрали сме кариера, мечтаната от нас кариера и искаме да станем професионалисти и специалисти в нещо, каквото и да е. Обаче, ето тук седи първото предизвикателство - готови ли сме да поемем инициативата, готови ли сме да тръгнем реално по този път, готови ли сме да се справим с всичките предизвикателства, пред които той ще ни изправи?

Готови ли сме да направим крачката или при най-малкото нещо или първото предизвикателство, ще сме готови да се отдръпнем, да се откажем от мечтата, която сме се запътили да осъществим, точно като не поемаме инициативата, или като отлагаме да направим стъпката.

Например, знаем, че наш приятел има контакт в тази сфера, обаче ни е срам да му се обадим и да поискаме подкрепа. Ето това може да бъде много простичък пример как ние не поемаме инициативата да реализираме това, което искаме да сбъднем. Така че първото нещо, за което ни служи този кръговрат, за да го завъртим, е да поемем инициативата.

Скъпи приятели, ако искате да направите нещо и да сбъднете нещо, трябва да бъдете готови да поемете инициативата за него, да направите крачка. Да оставите настрани това "мога да се проваля". Еми да, може и е възможно, но този провал може да ви научи на нещо ценно за вас, което следващия път, като се засилите да изкатерите планината, да можете да отлепите от земята. Такива неща като "провал", "не съм достатъчно добър" и така нататък, са само предизвикателства на тази пътека, които изпитват вашата отдаденост, и дали сте готови да извървите пътя докрай.

- В крайна сметка, липсата на достатъчно високо ниво на инициативност не е ли първия филтър, който ни показва искаме ли изобщо това нещо или не, защото понякога сами си поставяме чужди цели?

- И да, и не. В този случай всеки от нас трябва да си направи разликата, както и защо му липсва инициативност. Например, защо ми липсва енергията да се обадя на някого или да направя първата крачка, защо ми липсва точно това - дали не е заради мой притеснения, с които трябва да се справя, като: срам, сила на характера, способен ли съм и ме учат да повярвам в себе си или наистина липсата на инициатива е просто, защото това не е моето нещо.

Така че, тук, в сферата на призванието на всеки от нас, ние откриваме отговори на тези въпроси. Може да видим кое е нашето лично предизвикателство и призвание. Ако това нещо, което сме тръгнали да правим, не отговаря на нашето призвание, и това, което искаме да правим, то моментално ще отпадне, защото колкото и инициатива да поемаме в тази посока, нещо ще отблъсква нещата от нас, просто няма да се случи.

Нататък продължаваме вече, след като сме поели инициативата и нещо е тръгнало да се случва. И когато това е факт, за да се случи, не е достатъчен само един човек, това е ясно. Така че ние започваме с нашата инициатива и нещата стават по-видими. Започваме да привличаме съюзници към себе си, които ще ни помогнат да развием това нещо. Ето това е следващото предизвикателство, което идва от пътеката на растежа.

Ние готови ли сме да минем по тази пътека на растежа, готови ли сме да се разрастнем, да се разширим, да работим с други хора, които ще имат собствени мнения как това трябва да се случи и да не е по нашето само.

Понякога се случва сблъсък, когато считаш своя проект за свой, и за своя мечта, и инициатива, но изведнъж дойдат хора, които да припознаят идеята като своя, искайки да допринесат за реализирането й. Тогава вече говорим за предизвикателство на растежа - ние как се съчетаваме и започваме да работим заедно. Така че да - на тази пътека се учим да пускаме контрола, да работим с други хора и да сме отворени за техния принос, и така, съвместно с приноса на всеки, и ние да започнем да се разрастваме.

И още едно предизвикателство има тук, и то е да виждаме ясно какви са нашите цели, и доколко те трябва да растат, защото тази пътека на растежа ни показва, че това, с което сме се захванали, ще расте дотолкова, доколкото, от една страна е нужно, и доколкото то има ресурса да расте. Ако ние искаме да растем повече, отколкото сме си поставили основи за това, например, искаме да стигнем до 50 хиляди човека продукция в целия свят, обаче работим само с трима човека това няма как да стане.

Значи трябва да прибавим и други хора и те също да искат да работя с нас, и това е много ключово, много важно - да имаме реалистична представа доколко искаме да растем и доколко нещото, което сме започнали, може да расте и трябва да расте. Ние в Ген ключовете вярваме, че ако нещо просто расте и се подува, то повече нанася щети, отколкото носи ползи, и то, рано или късно, рухва. Това не е устойчив и дългосрочен процес, какъвто е именно кръговратът на благополучието.

- Да, трябва да се научим да работим с други хора, особено когато искаме да растем, но също така е важно да се научим да отстояваме мнението си, когато това се налага. Това също е много интересен баланс, който е изключително важен според мен, поне за растежа. Има хора, които не успяват винаги да отстояват мнението си и това до голяма степен им изиграва лоша шега, както и на проекта им, защото в крайна сметка, ако един човек гори в един проект, и го е създал от основата, със сигурност има моменти, в които знае коя посока е правилната.

- Ами тук, всъщност, вие много хубаво се насочвате към сферите, както и към тези две сфери, които обвързват тази пътека на растежа и стоят от двете страни. Търговската марка - с какво съм аз тук да допринеса.

Сферата на културата - каква е моята роля в този екип. Ако в един екип всеки човек си знае мястото, знае си ролята и също така и другите разпознават неговото място и роли, това с какво той най-много допринася, по съвсем естествен начин на вас няма да ви се налага да си отстоявате мнението. Защото ще бъдете човекът, към когото ще се обръщат в тази сфера и посока, ще търсят мнението ви.

Така че, реално погледнато, тези две сфери ни казват в мястото на растежа, например, как това начинание, с което аз съм се захванал, расте чрез и с мен, и как аз израствам заедно с него. И когато вие се разпознаете в тази роля, повярвайте ми, ще бъдете търсени заради вашето мнение, защото ще сте професионалистът, който прави даденото нещо най-добре.

- Аз дори и не го казвам в негативен аспект, защото според мен е много здравословно човек да може и да се налага, и да се налага и да си отстоява мнението, защото, в крайна сметка, ако вземеш едно решение в една фирма и никой не го оспорва, има потенциал да попаднеш в капана на "винаги съм прав", и да допуснеш грешка. Така че е хубаво да има спорове. Аз ги харесвам и смятам, че са полезни за растежа.

- Абсолютно съм съгласна. Даже в доста такива статии по повод екипната работа, се казва, че ако в твоето пространство и атмосфера човек може да изрази мнение, дори ако ще да е негодуване, недоволство и т.н., свободно, без да се притеснява за мястото и работата си, значи си създал добра атмосфера. Такава, в която може да се случва креативен процес, в който може да се дава обратна връзка дали нещо работи.

И така стигаме, всъщност, и до третото нещо, което завърта и нашия кръговрат на благополучието. За мен то е най-съществената съставка, защото да, чудесно е да имаме мечти, да събираме хора около себе си, с които да реализираме тези мечти, да растем и да растем заедно с тях. Но истината в растежа не е в това колко добре сме успели да продадем на обкръжението си нашата идея, защо е хубаво да работим за нея и колко пари потенциално ще изкараме, и колко е добра, и как ще промени света. Тук идеята и инициативата наистина трябва да служат на хората, на които я предлагаме. И на колкото повече хора тя служи, толкова повече ще расте нашето начинание.

Ако тя служи на малко хора ще расте дотолкова, че да служи на този ограничен брои хора. Ако идеята и потенциала, и нещото, което ти правиш, е инициатива, която е тук да промени нещата към по-добро, и да се служи не само на тесен кръг хора, а на колкото се може повече хора - растежа ви е в кърпа вързан, стига да успеете да поемете инициативата, да се сработите заедно и да я реализирате. И това е много важен въпрос, който можем да си зададем за това, което искаме да правим - на кого и как служи.

Ако служи само и единствено за лични цели, то ще си остане за лично ползване. На колкото повече хора може да помогне, толкова повече ще искат това нещо, и ще искат да го подкрепят - и отвътре, и отвън.

Ако, например, вие сте създали нещо, което се разраства и има нужда от повече хора, с които да работи, ако хората разпознават вашите идея като нещо, което искат да правят, нещо, което ги вдъхновява, те ще искат да работят за вас.

Ако продавате нещо с тази идея и хората искат това нещо за себе си, тази промяна ще ви донесе повече клиенти. Толкова е просто. Ако бизнеса има само инициатива и стремеж за растеж, но няма служба и не служи на никого, а служи само за лични цели - това нещо ще рухне и никой няма да иска да го ползва. В началото може би да, но след време вече не.

- Ако трябва да съм честен, в "Започни млад" стартирахме с 10 души, а в момента сме ангажирали над 70 души с тази инициатива. В този смисъл, как може някой да провери чрез тази система дали отговаря на тези условия за кръговрата на благополучието?

- Всеки човек притежава личните си ключовете, за да завърти кръговрата на благополучието и в момента, в който разбере какво му пречи да поеме инициативата и да се справи с предизвикателствата си, за да се разрастне, ситуацията ще се промени. Няма такова нещо като "ти имаш критериите", "ти нямаш критериите".

Абсолютно всеки човек може, и е устроен, да завърти този кръговрат. Просто проблема ни е, че или се съмняваме в това, което усещаме, като го правим, или не знаем как, или не сме се замислили, или вървим по чужди пътища, както вие споделихте преди малко, и казахте, че виждате, че когато някой друг прави нещо успешно, най-нормалното е да правим като него, но пък може и да не ни се получи, защото просто силата ни е на друго място. Реално погледнато, това, което правят Ген ключовете, е да показват къде са нашите сили и така ние да повярваме в собствената си сила, да заложим на нея.

За да се завърти този кръговрат, най-важното е вие да правите това, което ви идва отвътре, в което сте най-добри, което обичате. Проблемът е, че ние или не знаем какво е то, или го усещаме, но се съмняваме, че е възможно. В момента, в който последваме този път, Ген ключовете ще ни покажат архетипно за какво иде реч, подсказвайки ни нашето предизвикателство с инициативата, каква е нашата роля в екипа и принос към цялото начинание, които след това много лесно можем да си потвърдим "Това така ли е?" като ги съпоствим със соствения си живот и с нещата, които са ни са се получвали, и с предизвикателствата, които сме имали.

Ще си дадем сметка, че можем да заложим на силните си страни, без да се разсейваме с други неща. Затова казах и още в началото, че всъщност, Ген ключовете ни дават точно това. Те ни припомнят важното и ни го показват, в случай че не сме успели да го видим.

- Как точно го показват?

- Ами те го показват с нашите собствени ключове. Аз мисля да направим кратко превю, като го приложим върху вас, искате ли?

- Ами, аз вече с вас не съм нещо по-различно от опитното зайче на Ген ключове България, затова приемам тази роля с мисълта, че ще бъде полезно за хората да видят и да разберат нагледно за какво точно говорите...

- Ето, сега, дами и господа, ще покажем кръговрата на благополучието на Пламен Попов.




На практика всеки един човек може да се направи хологенетичен профил от тук:



Хологенетичният профил изглежда по този начин. В началото можете да прочетете кратки обобщения и интересни неща за себе си, в които да видите дали ще се разпознаете и в пълния профил имате всичките поредици накуп.

Трите поредици, за които ви разказах по-рано, ги виждаме под имената :Активация, Венера, Перла.

Активация е тази, която се занимава с Аз-а, основните ни дарби и нашето здраве.

Венера е тази, която се занимава с нашите взаимоотношения.

Перлата е тази, която се ангажира с нашето благополучие.

И сега, Пламене, говорейки за първото предизвикателство на инициативата в сферата на вашето призвание, седи първата стъпка - аз ще поема ли инициативата или няма да я поема. И тук имаме едно число 18.6, за което отстрани са неговите думички и ето ги думичките - осъждане, почтеност и съвършенство. Сега вие, като виждате тези думички, можете ли да се сетите кое е предизвикателство за вас да поемете инициативата. Това осъждане говори ли ви нещо?

- Предполагам, че най-вероятно и много хора имат някакъв такъв страх от одобрение, не знам дали за това ли става въпрос?!

- Абсолютно, в много правилна посока сте. Това може да ви спре, защото е ваше лично предизвикателство. Всеки човек си има негово предизвикателство, но принципно осъждането при вас, например, е нещо, което може да ви спре да направите нещо, което много искате, защото ви е страх, че някой ще ви осъди за това, което правите, че някой няма да го разбере и ще го критикува; някое мнение може да ви спре и разколебае за това, в което наистина вярвате. А също и дори, когато вземете и третата думичка, за да стане ясно това осъждане от какво идва - от един стремеж нещата да са перфектни и съвършени. Ако нещо е съвършено, няма да има кой да го съди. Ето тук може да има също голяма спирка за това да поемете инициативата и тя да бъде: "аз, за да направя нещо, то вече трябва да е съвършено и тогава ще го направя".

- Аз нямам този проблем вече. Може би съм го имал по-рано през живота си, но в момента пускам доста продукти и идеи в експлоатация, които да се развиват във времето и да се саморазвиват.

- Това означава, че сте научили урока в живота си, усетили сте правилно нещата за себе си - че осъждането не трябва да ни спира да поемаме инициативата; че мненията на другите понякога са просто думи и ако вие наистина вярвате в нещо, е нужно да го направите. Вие сам сте се справил с предизвикателството и затова виждаме толкова много реализирани проекти от вас. Иначе, ако не се бяхте справили с това предизвикателство, нищо нямаше да се получи.

Нямаше да има инициатива, а само една идея за съвършенство във вашата глава, която щеше да си седи там и никога да не си тръгне по пътя, защото съвършенството също е процес. Точно това прави несъвършенствата съвършени. Ние, чрез тях, се стремим да усъвършенстваме и осъждането също много ни помага за това. Това е един простичък пример.

В сферата на "призванието" можем да открием кое е предизвикателството, което ни казва "стоп" и не поемаме по пътя си. В сферата на "културата" можем да открием кое е предизвикателството, което ни пречи и да се чувстваме на мястото си, и да си взаимодействаме добре. При вас, например, липсата на равновесие и на хармония в екипа може да създава търкания, и дори ви кани да се замислите дали понякога не сте човекът, който разклаща хармонията, и това да създава търкане.

- Доста често. Аз смятам, че беше много важно да показваме на практика нещата и всъщност призовавам всички да си направят един такъв профил. Предполагам, че има как да се свържат с Вас, за да им помогнете да го разтълкуват. Аз виждам думичките, вкарвам някаква логика в главата си, но тя може и да не е правилната. Според мен е хубаво всеки да си направи такъв профил, което не е и никак трудно, тъй като само се въвеждат дата, град и час на раждане. На сайта Ви трябва да има контакти, с които хората могат да направят запитване, евентуално?!

- Ако искате да се свържете с нас може да го направите от тук:

https://genekeys-bulgaria.com/produkt-kategoriya/sessions/?fbclid=IwAR1IfIH-RVLgIn2pG05qT5sOXx4pTGa79ejH4-oy8Ifaje7yzkX59KlYCd0

и да разгледаме вашия профил, като си поговорим за вашите конкретни предизвикателства, в която и да е сфера от вашия живот. Не е задължително да е свързано само с благополучието, тъй като, както казахме, това идва малко като постфактум. Първо, ние трябва да видим кои са ни силните страни, да сме се погрижили малко за взаимоотношенията и благополучието тогава започва да се развива, естествено. Но което и да ви е на преден план в момента, може да разгледаме него, а също и всичко останало.

- Е, да, то със сигурност трябва помощ за анализа. Само искам да допълня, че това, което казвате, че съм преодолял в живота си - е изцяло по емпиричен път. Определено трупането на опит и преодоляването на предизвикателство по емпиричен път струва и коства много повече средства, усилия и ресурси, и честно казано, много по-лесно би било човек да влезе в сайта и да си направи профил. А може и директно да се свърже с Вас за всички подробности. Така, както и аз съм го правил, защото моят профил бе един от първите профили през 2015-та. Какъв е Вашия призив към читателите ни?

- Моят призив към вас е да се доверявате на този инстинкт и вътрешна двигателна сила за това за какво сте тук да правите, искате да правите и обичате да правите. Какво имате енергията да правите и дали тази енергия ще ви помогне да преодолеете всички предизвикателства.

Моят призив е, ако в речника ви се появят думички като: "аз не съм достатъчно способен да постигна това", "то е прекалено голямо", "сам няма да успея", или каквото и да е друга спирка, която пречи да поемете и направите първата крачка, предизвикайте себе си, направете първата крачка. Сами няма да успеете наистина. Хубавото е, че пътя не е устроен така.

Ние не сме устроени да постигаме нашата сами. Ще привлечем хората към себе си, за да постигаме заедно нещата. Точно това е службата и тази фина съставка - да служи на мен, да служи на теб, да служи на всички останали. Не е нужно да се справяме сами. Повярвайте на себе си, че можете да завъртите този кръговрат и го завъртете. Поемете инициативата!

- Благодаря за този полезен разговор! Надявам се хората да влязат и да си направят профили, за да може поне да разберат повече за себе си и как да не плащат прекалено висока цена, а да се учат сами.

- Ако не искате да се учите сами - получете подсказка.

- Нямам търпение за следващия ни разговор!

- Аз също. Благодаря ви, Пламене!

Приятна вечер на Вас и на всички, и до скоро!



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page