top of page
  • Снимка на автораHOT FARM

Лютото като част от здравословното хранене ЧАСТ 1


Здравейте, драги читатели! Днес сме заедно със Славена Родинова от "Люта ферма" и ще си говорим за лютото като част от здравословното хранене.



- Можете ли да ни разкажете как така лютото е част от здравословното хранене и може ли да бъде?

- Да, разбира се! Конкретно в последната година и половина съм фокусирана точно върху ползите от лютото. Ние започнахме Hot Farm като бранд за люти продукти. Преди година и половина вече официално започнахме да правим и люти турове. Ние вярваме, че благодарение на тези люти турове и на живия контакт с хората, който имаме, можем по-лесно да им разкажем и да им покажем как да консумират лютото в здравословни граници. Хората, които идват на нашите турове, много често са с придружители и предварително се обаждат, казвайки: "Аз не обичам люто. Мога ли да бъда част от тура?". Ние отговаряме, че предпочитаме такива хора, които не знаят нищо за лютото, защото това, което ние правим, е да им показваме и да ги водим абсолютно бавно, премерено и здравословно в този свят на лютото.


Всичко, което сме подготвили предварително за този тур, е направено така, че ако последователно се опитва всеки един лют продукт, като започнем от наистина много леко люто и подготвим организма, всеки би могъл да достигне до края, до продукт с по-висока лютивост.



Ползите от лютото са наистина много, но тъй като във всички учебници по медицина лютите чушки се водят агресивна храна, аз не искам да влизам в спорове или да опровергавам това, но наистина дозата е много определяща, а също и начина, по който един лют продукт се консумира. От значение е и как е приготвен. Това, което ние правим, е много различно от всички брандове за люти продукти.


Лично аз имам изключително чувствителен стомах, дори бих казала силно чувствителен и за нас беше важно да направим продукти, които да можем да консумираме. Нашите продукти консумираме всеки ден и правим това, което и на нас ни харесва, което е в здравословни граници и природосъобразно. Предварително махаме семената и ципите на всяка чушка, което е по-труден процес, защото от части е ръчен.


- Защо се махат семената и ципите на лютите чушки?

- Това, което всъщност дразни стомаха, е не точно лютото като вкус, а най-често е от семената и самите ципи, в които се съдържа много по-голяма част от капсаицина, който е лютото вещество, дразнещо стомаха.



Когато махнем семената и ципите, дори аз мога да кажа, че въпреки чувствителния стомах от сосовете, мога консумирам "Каролина Рипър" без никакъв проблем, но определено се въздържам понякога и гледам да внимавам повече с туршийките, които, например, са със семенца вътре. С чувствителен стомах съм и трябва да съм внимателна с тях, да не прекалявам. Но аз много добре познавам вече организма си.


Бих могла да имам лек дискомфорт, ако хапна, например, цяла прясна чушка или такава, която е със семена и ципи. Но се занимаваме от доста време с това и за нас беше важно да направим проучване, за да можем да заставаме спокойно с името си зад това, което правим и сме постигнали.


Определено това с махането на семена и ципи е една по-различна технология, която дава възможност на хора с проблеми като гастрит, язва или чувствителен стомах, които са 35% от хората, но обичат люто, да си го позволяват. По проучване един на четири човека обича люто, но 35% от тях имат стомашни проблеми. Не знам дали сте се замисляли, че например в Индия, където ядат изключително много люто, живеят в голяма мизерия и е много мръсно, например, думите "гастрит" и "язва" почти не присъстват.


- Това благодарение на лютото ли е?

- Да, определено. Първо, че те от съвсем мънички са свикнали и направо са закърмени с люто. Дори жени, които кърмят, не се притесняват да консумират люто по никакъв начин. Много са ми интересни като култура и бих отишла с удоволствие, като бих се подготвила с много люто.


- Да направим едно обобщение - няма проблем да хапваме люто, ако ципите и семките се махнати, така ли е?

- Да и ако е постепенно подготвяме организма, а не директно да опитаме най-лютия сос.


- Лютият тур е много интересен и затова ние направихме на 11-ти август своя първи такъв на списанието при Вас. Сега, на 24-ти септември, ще направим още един. Тогава на презентацията споменахте, че е много важно правилното подхождане към лютото, за да може да се стигне до края. Нека изясним обаче, какво означава "до края" и "правилно" в случая? Как, например, може да подходи един човек, който не обича люто, но иска да се престраши да консумира такива продукти?



- Означава до края на лютия тур да опита сос от най-лютата чушка в света директно с храна. Лютият тур представлява мероприятие, за което ние предварително сме подготвили храна, която заедно с нашите продукти може да бъде консумирана по най-добрия начин. Храната е много вкусна и домашно приготвена, много обилна, а не е тип дегустация от две хапчици. Представлява вечеря, която продължава два часа.


Това, което ние правим, е първоначално да подготвим организма дори чисто и на психологическо ниво. Тоест, посрещаме гостите си с коктейл - безалкохолен и изключително леко пикантен. Той има лютивината сякаш консумирате джинджифил, но много леко и по този начин първо стопляме отношенията, казваме си заедно "наздраве" и им разказваме, че те вече са опитали една капка от най-лютия сос от този коктейл, съответно и от най-лютата чушка в света.


Така хората стават една идея по-спокойни, казват си: "Не е толкова страшно". Този коктейл е първото нещо, което правим и така ги въвеждаме в света на лютото и след това, обратно на всички правила, започваме от сладко към люто, тъй като имаме доста леко пикантни сладка. Те вървят с плата със сиренца. Лютото изключително добре си подхожда със сиренца, особено сладко-лютия вкус.


Отделно, когато се консумира люто и се подлютиш, много хора си казват: "Пий вода или яж хляб", всъщност, най-добре лютото се разгражда от мазнината на млечните продукти. Така тази констатация на сиренца с люто също е един лек встъпителен момент, в който те са склонни да започнат по-малко да вдигат нивото на лютивина.


Опитват се три или четири сладка като всички са с много лека градация, тъй като разликата е много мъничка. Следва кратка пауза, в която влизаме в оранжерията и разказваме малко повече теоретична информация за чушките, за да можем да запознаем хората какво ги очаква, как изглеждат те, каква е разликата между различните сортове чушки, между един сорт, който например е създаден и култивиран България, друг, който е в Мексико, за да не може да се прави някаква съпоставка с това как изглеждат самите чушки и какво е необходимо за всеки отделен сорт.


Тогава хората вече имат малко повече информация за света на лютото, а ние сме ги провокирали да бъдат по-любопитни по темата, подгрели сме ги с информация, която сега вече на практика ще опитат. И идва този момент, в който е по-сериозната част от лютия тур, а именно дегустация на нашите сосове. Тук отново се започва от сос № 4 по нашата скала на лютивина и се стига до №10++, който е сос от най-лютата чушка в света.



Хапва се с месце, с баничка, с брускети и отново много бавно, и последователно, минаваме през всеки един сос като тук е от значение, че конкретно в сосовете сме махнали всички семена и ципи. Те са направени по една и съща технология и рецепта, но всички имат различен вкус благодарение на самия сорт люта чушка, от която са направени, тъй като всеки отделен сорт има различен вкус, аромат и лютивина. Нашата философия, политика и виждане за това как трябва да се случват нещата, е това нашите продукти да са много чисти, тоест да използваме възможно най-малко съставки.


Не използваме много подправки, нито допълнителни зеленчуци, плодове, а залагаме на вкуса и аромата на всеки отделен сорт люта чушка, като хората опитват самото месо с чушката, малко сол и оцет - това са съставките в нашия сос.


Нашите клиенти никога не са имали някакъв проблем или дискомфорт. Ние държим връзка на следващия ден с хората, които са били на тур при нас. Всички са много доволни и щастливи, включително и тези, които първоначално са дошли с думите, че не обичат люто, а са само за компания на някого. И те се пристрашават, и си тръгват супер щастливи, доволни и преоткрили един нов свят.


Определено, ако консумираш това у дома, но не минеш през този цял етап от съвсем леко, първо с питието, после със саладката, ще е доста по-трудно да толерираш толкова люто. Като цяло, това е нещо, което правим, изпитали сме го вече във времето, уверили сме се, че работи и със сигурност е в полза на хората, които искат да преоткрият този свят. Дори често има хора, които казват: "Аз очаквах да е по-люто".




0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page