top of page
  • Снимка на автораSMARTITY.COM

Най-важното, което трябва да знаем за процесите в новото строителство


Здравейте, скъпи читатели! Днешният ни гост е Здравко Донков от Smartity. Разговорът ни ще е много актуален, интересен и важен. Днес на мода е така нареченото ново строителство, за което постоянно се говори в контекста на инвестициите, които можем да направим в него, тъй като се очаква скок на цените. Новото строителство определено осезаемо се търси и има все повече инвеститори, които си купуват вече построени къщи, и апартаменти, в готови кооперации. Това обаче, ги ограничава до известна степен - именно за това ще поговорим сега.



- Здравко, разкажете ни защо не е толкова добре човек да си купи нещо готово в момента, ако иска да го модернизира, отколкото да си купи нещо, което е в процес на проектиране и тепърва ще се изгражда?

- Според мен не е толкова добре, защото това върви с ограничения. Като започнем от самото разпределение, дори от типа строителство - дали ще е стоманено-бетонно, а и все повече хората гледат алтернативни типове конструкции, сглобяеми къщи и т. н. От гледна точка на практичността, ако човек си е харесал къща на ниво груб строеж, това няма да е оптималното разпределение за него и има ограничения, с които трябва да се съобрази. Няма да може, например, да направи точно интериора, който иска, защото къщата ще има ограничения.


По същия начин има ограничения и евентуално това би било компенсирано от някакви плюсове, че човек няма да се занимава с разправиите относно етапа на грубия строеж, но винаги, ако иска да направи нещо, което си е само негово, е по-добре да започне още от етапа на рисунката, на идеята, на коментирането с архитектите, които ще избистрят идеята, ще я направят да оживее на практика. Това за мен са големи плюсове, които аз лично не бих бил склонен да жертвам, за да получа нещо като архитектура, направеното за някой друг.

- Въпросът дори стига още по-далеч, защото умните домове стават все по-модерни. В умния дом, например, можеш буквално всичко, но идеята е, че не можеш да направиш тези неща много евтино, в случай че започнеш да ги правиш, когато домът ти вече е построен.

- Да, в нашите проекти ние често срещаме ограничения точно заради това, защото към нас се обръщат, било то архитекти или собственици, като крайни клиенти, или като инвеститори на късен етап, в който има чисто технически, чисто обективни пречки от гледна точка на конструкцията на сградите - да бъдат направени абсолютно всички автоматизации, които те искат от нас.


Понякога не може да се прокарат нужните въздуховоди, когато вече грубият стоеж е приключил или би струвало много скъпо да се преработи електроинсталацията, ОВК инсталацията, за да може да отговори на нуждите им и не може да бъде автоматизирана. Това трябва да е гарантирано на техническо ниво в продължение на цялата работа по проекта. Необходимо е още от момента, в който човек сяда да чертае с архитекта на лист хартията, да му сподели идеята си. Още в началото трябва да се мисли за тези неща, за да може да се случат възможно най-евтино, бързо и безболезнено.

- Какво означава "късен" и "ранен" етап? Това, което Вие правите, е да седнете да работите с проектанта още в момента, когато се обмислят конструктивните планове. Това ли е етапа, на който трябва да се включите?

- Да, определено. Ние правим системи за автоматизация, които всеки свързва с вече готово жилище, хотели, готови сгради, но за да се случат те както трябва и да работят като едно цяло от организма на сградата, това трябва да бъде направено буквално, когато идеята е още само идея, за да може да се заложат нужните концепции.


За някой може би ще бъде по-важно да оптимизира енергоефективността на сградата - тогава той би направил компромис с комфорта на обитаване, но това трябва да бъде отразено в системите за управление за автоматизация, съответно, това налага промени и към ОВК системите, и към електро системите, и към системите за осветление.


Много по-лесно и по-евтино е да изтриеш една черта на чертеж, отколкото да бутнеш вече построена стена. Ето защо е важно да се вземе предвид, че колкото по-рано хората потърсят тази експертиза, не само от нас и от ОВК проектантите и инжинерите, а и от хората, занимаващи се с осветление. Това са все неща, които трябва да бъдат измислени, изговорени и премислени още когато нещата са на ниво проект и преди да започнат да се реализират.


- Щом спестява нерви, време и пари, защо според Вас не се случва толкова често? Дали това неудобство идва от крайния потребител, тъй като той не иска да плаща прекалено много пари, а всъщност така или иначе ги плаща, дори повече, или от инвеститора?

- Отговорът тук не би бил еднозначен. Идва от хората, които не мислят в перспектива, а мислят на момента. Това може да идва и от архитекта, от строителя, от инвеститора или пък от крайния потребител. Но, ако всички в тази доста дълга веригата са с тази нагласа, тогава нещата се случват по-бързо, по-евтино и с по-малко нерви. Ако някой не е убеден в това, то това рефлектира върху едно от тези три измерения. Или ще струва повече, или ще се скараме, ще има повече нерви или ще коства повече време.


- Всичко това винаги струва повече! С други думи говорим най-вече за култура, след като всички точки по цялата верига могат да бъдат причина?

- Да. Говорим за култура, опит, желание или за нужда да се довериш на специалиста, било то архитект, строител, ОВК специалист, хора като нас, които правят системи за автоматизация, електротехник. Те, ако са достатъчно добри специалисти, няма да има нужда да им стоите на главата и да казвате: "вижте, този ръб е крив" или "тук това не е отвесно".


Да, трудно се намират хора, с които да се работи и на които да се разчита, но при това делегиране на отговорности и права е важно да се случват нещата, както трябва. В нашата работа хората започват да се учудват, когато започнем да задаваме въпроси от сорта - колко деца имате, как живеете и подобни, но на нас това ни дава възможност да им предложим тяхната система за автоматизация, която в бъдеще да може да бъде гъвкаво надграждана. Защото може да има функции, които съществуват, като системи за автоматизация, например, но те да не са техните функции и това по-скоро да направи системата им не толкова лесна за използване, или направо трудна. Защото няма да имат нужда от тези неща. За такъв тип делегиране и доверяване говоря по-скоро на хората.


Инвеститорите понякога са специалисти във финансовата сфера, което е чудесно, защото те трябва да работят с парите, но не трябва да знаят колко и какъв бетон е нужен за един кубичен метър основи. За такова доверяване говоря. В нашата дейност, когато кажем на хората - вие живеете по този начин, предлагаме ви такива и такива системи, които в бъдеще могат да бъдат надградени по този и този начин, да се включат и други функции.


В последната година много хора харесват да имат по-лесен и по-сигурен достъп до дома си и ако децата им в момента са в детската градина, те нямат нужда от това да могат сами да си влизат вкъщи, но когато станат ученици и се прибират сами, е много по сигурно вместо да им давате ключ, код, аларма и така нататък, просто да могат да сложат пръстчето на вратата и тя да се отвори, да спре алармата, и вие дори да получите съобщение кой се е прибрал вкъщи. Такива неща, които са удобни в един момент, дори и да не е в самото начало, а да дойде впоследствие.


Точно тези разговори в началото ни позволяват да планираме, да залагаме чисто техническата част. За такова доверяване говоря. Ние се доверяваме на ОВК колегите, с които работим, защото когато изчислим как да бъде климатизацията в един дом или подовото отопление, им казваме как могат да ги управляват, доверяваме им се за препоръчаната техника, за инсталацията, захранването, защото си разбират от работата.


- Тоест, в една сграда е възможно да се заложи базова инсталация за умен дом и вече хората от всеки един апартамент от кооперацията да изберат според нуждите си каква различна автоматизация да им се изработи?

- Абсолютно. Ние дори имаме такива вече в България, за моя най-голяма радост. Залага се на основните нужди като идеология на окабеляването, на самите системи, най-общо казано, и вече всеки един от собствениците не трябва да изкърти всичко до гола тухла, за да може да окабели отново. Всеки има основата, с която персонално да седне на нас и да направим разговор за желанията му. Всъщност, заедно да направим системата, която е подходяща за него.


Ако системата вече е сложена като основа и ако е достатъчно умно проектирана в началото, тя може да бъде приспособявана доста бързо и адекватно в течение на годините. Това е и идеята - да имате повече усилия в началото, може би една идея по-голяма инвестиция, но това да ви спести пари, нерви и време в бъдеще.


- Имате ли идея колко умни домове приблизително има в България?

- Първо, трябва да видим какво разбираме под "умен дом". Ако вие имате само умна ключалка, някой ще каже, че вероятно имате умен дом. Но, ако питате някой като мен, ще чуете точно обратното. Абстрахирайки се от това колко проекти правим, тъй като ние сме малко по-бутиково ориентирани, работим по около 10-12 проекта на година, но те са доста сложни технически, много предизвикателни, и точно заради това хората се обръщат за тях именно към нас.


Но има и други фирми, защото, знаете, ние обучаваме и системни интегратори като нас. Затова тук бих бил по-скромен в прогнозите си и дори 10 хиляди не бих казал. В България има може би още 5-6 хиляди автоматизирани домове.


Много хора в България са технически грамотни и могат да си вземат такива internet of things компоненти за дома си и това е чудесно, защото улеснява живота, дори го прави по-сигурен и комфортен. Затова започнах с това условие и какво бихме включили в понятието "умен дом".


- Според мен умните домове и автоматизацията на къщи тепърва ще навлиза на българския пазар, което е добра новина за Вас. Как бихме могли в бъдеще да помогнем за развитието на тази култура? И за това автоматизацията в дома да не се приема като някакъв лукс, а напротив, като нещо, улесняващо живота? Ситуацията сега не е никак розова, в чисто икономически план, затова, говорейки си за умни домове, всъщност обсъждаме конкретния бизнес, с който правите живота на хората по-лек, достъпен, сигурен и комфортен.

- Със сигурност ще станат по-достъпни тези технологии и те вече са с достъпни в сравнение с това, което беше преди 14 години, когато под "умен дом" хората си представяха ракетни технологии. Тогава те бяха и скъпи, защото бяха сравнително нови като концепция. Вече стават по-достъпни и може да имате системи за автоматизация, които дори понякога хората се учудват колко нискобюджетни са.


Повиши се информираността относно това да се доверим на този, от когото се търси професионално мнение и съвет. Не е нужно да давате още един апартамент като сума, за да имате автоматизация в дома си, която да е наистина удобна, лесна за използване, комфортна и икономична. Отново ще подчертая думите "информираност" и "доверие".

- Смятате ли, че при това строителство и тези огромни мащаби, може да се предложи нещо различно и уникално, като предвидената автоматизация с цел умен дом, би била предимство на пазара?

- Абсолютно. Ние дори вече имаме и в България такива запитвания. Дори по един проект, по който работим, и който вече трябва да се реализира, запитването дойде от инвеститора. Той дойде при нас и каза: "аз строя бутикова кооперация от около 10 апартамента и съм определил да продавам на х цена на квадратен метър. Искам да направя нещо различно, ако добавя подготовка за инсталация, колко би ми струвало?".


И всъщност, излезе, че едно оскъпяване от Х пари на квадратен метър с поставка за автоматизация с основните функционалности, но готово да бъде разширявано, адаптирано и персонализирано за всеки един клиент, инвеститорът ще може да го продаде доста по-скъпо. Съответно, чисто финансово, той каза: "аз ще инвестирам повече пари, но ще мога да го продам с много по-голяма печалба, тъй като няма да имам конкурент на пазара в момента".


Тук дори не говорим за другите плодове за крайните клиенти, като икономия, комфорт, сигурност, а от чисто финансова гледна точка. Има смисъл за инвеститорите в недвижимости да си направят тази сметка. Сигурен съм, че и в България ще дойде момента, в който ще има данъчни облекчения за това, че апартамента, къщата или предприятието на даден човек, харчи еди-колко си електроенергия на годишна база, съответно да има бонуси, намаления, преференции, данъчни облекчения, ако това е така, и е постигнато с автоматизация.


- Какъв е Вашият призив към аудиторията ни?

- Интересувайте си и питайте, но не когато домът ви е вече готов, а като започвате да ги търсите или строите, още в самото начало, когато още избистряте идеята. Питайте, търсете, интересувайте се. Така ще ви бъде по-лесно, ясно и със сигурност по-евтино.

- Благодаря Ви много за този разговор! Пожелавам Ви прекрасен ден и до скоро!

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Умен дом

bottom of page