top of page

Термопомпа: Обичаш ли топлината?

Изключително ни е приятно да започнем това интервю, защото го чакаме от 10 месеца. Представяме Ви Явор Въртинков от 1 ГАЗ! Днес ще разберем малко повече за него, защо се занимава с тази дейност и защо обича толкова много да помага на всички. С Явор работим заедно от миналата година, по няколко проекта, но чак сега реализираме този разговор. Той е човек, който не спира да помага на децата от "Започни млад", по всевъзможен начин.

Преди да започнем с въпросите, свързани с отоплението, нека разберем малко повече за Явор и професионалния му опит.

Завършва като инжинер, което и доста помага в работата. Определя себе си като нереализиран автомобилен състезател, защото неговата голяма мечта е да се състезава с коли. Поради тази причина и учи за автомобили - завършва техникум по енергетика "Вилхелм Пик”, с направление "Автомобили", след което продължава в Техническия университет, отново в същото направление.

До ден-днешен тази страст към състезанията го води, защото с каквото и да се захване ,той просто се състезава. Състезателният елемент е и една от причините, поради която решава да участва и в "Започни млад".

1 ГАЗ стартира като семейна компания с Явор и неговите родители, а първоначално целта е да могат да се изхранват по този начин, без да работят за други хора. С времето обаче, нещата се развиват достатъчно, порастват и продължават да растат, а това, което ги мотивира, е - семейството. Не забравят, че са стартирали именно като семейна компания, затова и обичат да помагат на семействата в това да им е топло, комфортно и уютно. Но всичко това да се случва и икономично - каквато е и тяхната мисия, и цел. За тях е важно да направят отоплителните системи достатъчно икономични, за да може, без значение каква е цената на газта, на клиента да му е евтино.

1ГАЗ не се занимават само с отоплителни системи на газ, а и с още различни варианти.

Явор има доста интереси, занимава се и с доста странични неща, но голяма част от тях ,по някакъв начин, са свързани с основната му дейност. В 1ГАЗ специализират предимно с газови отоплителни инсталации, но ползват газта и за други работи - в бизнес сектора, в заводи, където може да се използва, и за други неща.

Силата им е в отоплителните инсталации, без значение какъв точно би бил източникът на енергия. Предлагат и решения като термопомпа.


"Ние смятаме, че добрите източници на енергия са високотехнологични и не ангажират времето на клиента с отоплението. Едно време хората са се топлели с дърва и въглища, и те продължават да го правят, но това ангажира времето. Трябва да се цепят дърва, да се съхраняват някъде, след това да се носят, после да се чисти."

Целта на 1ГАЗ са интелигентни отоплителни инсталации и те считат за такива - газовите котли и термопомпите. Термопомпите, разбира се, освен отоплителни, стават и за охладителни инсталации, което е още една тяхна полза. От 1ГАЗ смятат, че в близко бъдещето на пазара на енергия ще налагат все повече на газови котли, термопомпи и хибриди между двете.



Откъде Явор черпи енергия да зарежда хората около себе си?

"Всъщност, я черпя енергията от хората покрай мен и се вдъхновявам, когато видя някой човек, на когото съм се опитал, и съм успял да помогна. Това ме вдъхновява изключително и ме кара да вървя все по-напред и все по-напред.

Едно от основните ни вярвания е, че ние, като индивиди, можем да се развием до един етап, но ако се развиваме като общност, група, като нещо по-голямо, като ядро от хора с общи цели, идея, имаме по-голям шанс да се върви напред и да се случва развитието. Помагайки на другите, помагаш и на себе.

Реално погледнато, човек расте, дори само от това, че познава друг човек, за когото някога може да каже: "Този човек там ми помогна и аз съм готов, ако той има нужда, и аз да му помогна". Ето това е нещо, което ме мотивира и ми харесва. Обичам да работя и имам широк кръг от хора и партньори, които мога да нарека смело и приятели. Това за мен е изключително вдъхновяващо и честно казано мисля, че това е начина, по който всеки един бизнес, независимо дали е малък, среден или голям, би трябвало се развива. Трябва да има кръг от бизнеси покрай този бизнес, с които да може да се работи и на които да може да се разчита при нужда.

Говори се че най-устойчивите във времето и на трудности бизнеси, са семейните. Това обаче, валидно ли е за Явор и за неговия семеен бизнес? Те са едновременно и семейство, и успешни лидери на пазара.

"Ще Ви отговоря с една история. Предната финансова криза, която разтресе света, през 2008-ма година, в България се усети реално пред 2010-та. В края на 2009-та ние бяхме в много сериозен растеж, все още млада компания, създадена две години преди това. През 2009-та бяхме компания на две години с невероятен растеж. Просто растяхме без граници! Имахме подписани договори, изпълнени обекти, събирахме пари, въобще всичко беше в изобилие. Бяхме направили планове, които реализирахме, разбира се. Купувахме оборудване, автомобили, разраствахме се, търсехме да наемем хора, беше невероятно. Бяхме окрилени!

През януари 2010-та стана така, че буквално, където и да се обаждахме, и да имахме подписани договори, казвайки, че искаме да дойдем, да започнем работа, отговора бе: "Не сега, ще изчакам". Където и да се обаждахме, и да имахме да събираме пари, чувахме: "В момента нямаме възможност да Ви платим!" Това приключи, лека-полека и с много мъка, някъде 6 месеца по-късно, когато вече започна да има някакво раздвижване.

Беше доста тежък момент, в който за нито един миг не си казахме: "О, не, това е много трудно, ще спрем". Въпреки че бяхме подписали договори за автомобили, за оборудването и трябваше да се намерят пари отнякъде, ние все пак успяхме, намерихме и си изпълнихме задълженията.

За тези шест месеца не събрахме нито един лев от тези, които ни дължаха. Впоследствие събрахме всички пари, но не се отказахме, не спряхме да вярваме в това, което сме тръгнали да правим. Дори, честно казано, в този момент бяхме помогнали и на няколко наши служители с пари назаем. Единственото неприятно, което се случи, е, че натрупахме задължения, които ни отне година, за да оправим. Но пък, това ни направи силни в бъдеще.

Тогава взех решение, че няма да си позволим да натрупваме повече задължения. От тогава до ден днешен нямаме един лев задължение към никого и първо гледаме да си платим, каквото трябва и тогава да прибираме нашето. Това ни помага да се развиваме устойчиво."

Ето го и посланието, което Явор отправи към малките семейни бизнеси, които сега стартират.

"Искам да благодаря на Ива и на Пламен, че ме поканиха в "Започни млад". И да подканя всички млади предприемачи, на първо време, да не се страхуват да мечтаят, да не спират. Лично аз не спирам да мечтая, позволявам си го в такива сфери, които са невероятни за някои хора. Мечтаенето първо, е безплатно, второ - да, има много хора, които ще кажат "ти си луд, какви ги говориш", но това не бива да демотивира.

А какво се случва навън, в света, това изобщо не трябва да представлява интерес, защото в света винаги има някакъв вид кризи, но бизнеса никой не го спира да се развива. Винаги може и да се изгради един устойчив бизнес точно по време на криза. Дори тогава ще е по-лесно, защото голяма част от хората ги е страх в този период. Моят призив е: Давайте! Какво може да загубите?!"

А какво са интелигентните отоплителни системи ?

Каква е разликата между интелигентна отоплителна система и смарт отоплителни системи?

Смарт, всъщност, е една информационна система, която ни казва каква е температурата вкъщи; дава ни възможност да включим отоплението, да го изключим или да му зададем друга температура, което е един мониторинг, няма нищо смарт него.

Интелигентна отоплителна система е тази, която знае много неща, които се случват в нея самата и, реално погледнато, може сама да вземе решение така, че да е икономично и комфортно за Вас.

А къде ще бъде разширеното представяне на Явор Въртинков и интелигентните отоплителни системи?

То ще бъде в BNI Индустриа на 26 април. Мястото е Зала за събития "Реализатори" на улица "Васил Петлешков" № 1, София, от 7:45 ч. Всички хора, които са гости на 1 ГАЗ, влизат в събитието безплатно, освен това, като бонус, ще имат възможност да се представят пред над 30 представители, собственици или управители на бизнеси.



Подобни публикации

Виж всички
bottom of page