top of page

Защо децата трябва да се движат

Учените са установили, че един от най-опасните фактори за преждевременна смърт е обездвижването. Резултатите показали, че при жените, прекарващи по 6 часа на ден в седнало положение, риска от преждевременна смърт е с 37% по-голям, отколкото при активните дами. При мъжете този процент бил 17. За тези които прекарват ежедневно по осем и повече часа без да се движат активно, риска от фатален сърдечно-съдов инцидент се повишава до 94% за нежния пол и до 48% за силния.

Движението по своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят въздействието на движението, защото има едновременен и синергичен ефект върху:

- кръвоносна система и сърце. Активното движение повлиява особено благоприятно върху работата на сърцето и процесите на производство на кръв в организма. Намалява кръвното налягане и значително нараства броя на червените клетки, които пренасят допълнителни количества кислород в мускулите и органите. Кръвните клетки подобряват своята еластичност и оптимално нагаждат формата си към тесните капилярни съдове, което стимулира обмяната на веществата между кръвта и тъканите.


- функцията на жлезите. Щитовидната жлеза освобождава големи количества от хормоните тироксин и йодторонин, които засилват обмяната на веществата, а енергийният оборот се повишава дори в период на покой. Задстомашната жлеза, отделя равномерни количества инсулин, при което се повишава числото на инсулиновите рецептори и те се сенсибилизират. В резултат клетките получават по-голямо количество глюкоза, а нивото на кръвната захар се понижава - т. е., спортуването се превръща в идеална превантивна мярка срещу диабет тип 2.

Искате ли да прочетете повече?

Абонирайте се за bem.bg, за да продължите да четете тази изключителна публикация.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page