Списание "Бългаски предприемач"

1 юни 20206 мин.

Интервю за вдъхновението с Бояна Шарлопова

Актуализирано: 5 мар 2022

В ситуация след карантина, затворени, фалирали бизнеси, хора, останали без работа и пари, не се сещам за по-подходящ човек от Вас, с когото да вдъхнем кураж на нашите читатели. През последните повече от две години, Вие показвате какво означава истинският успех според мен, а именно, да се изправяш въпреки тежките падания, които понякога следват едно след друго.

Смятам, че Вие сте символът на вдъхновението, който искаме да покажем на хората, които може би са отчаяни в момента и Ви благодаря, че се съгласихте на това интервю!

Предлагам Ви с този разговор да погледнем на ситуацията от различен ъгъл:

Как се отрази карантината на Вашия бизнес?

Не е тайна, че основният ни бизнес е туризъм, а той се очерта ярко като най-потърпевш отрасъл от пандемията. Имаме пет хотела, три къщи за гости в България и един хотел в Германия. Останалите бизнеси са търговия в луксъри сектора, риалестейт и рентиерство. Всички видове бизнес бяха засегнати. Най-тежко пандемията се отрази на хотелския ни бизнес. Още на 13 март затворихме повечето от хотелите. Взимахме решения ден за ден. Всяко решение беше предпоследно. Стресът беше огромен. Наложи ни се да съкратим по-голяма част от персонала, а хората не бяха малко. Оставихме висшия мениджмънт, тоест гръбнака на всеки един от хотелите. Взимахме тежки решения ежедневно. Загубите ни са за милиони.

Ще се промени ли туризмът по някакъв начин след COVID 19?

Туризмът напълно ще се промени според мен. Промяната трябва да започне от договорите с туроператорите. Не може да се бавят плащания след приключване на дадена услуга до 30 дни. Оттам ние, хотелиерите, бавим плащанията на доставчици за суровини, които сме консумирали месец преди това и се получава един порочен кръг, в който един ако отпадне по веригата, повлича след себе си всички надолу. От друга страна, промяна ще има и в самата услуга. Ще се ограничат контактите с клиента, това на което туризмът най-много е разчитал. Някои позиции ще отпаднат.

Как очаквате да се промени туризма от гледна точка
 
на отношенията между турист и хотелиер? Очакват ли се ценови корекции с цел "спасяване на сезона" или, каквото е останало от него или по-скоро ще се промени начина на предоставяне на услугите с повече добавена стойност?
 
Нашата политика върви по скоро към запазване на цените от преди пандемията с малки корекции и добавяне на допълнителни услуги в цена. Ситуацията е динамична и проявяваме гъвкавост, защото на днешно време борбата е за всеки клиент и за всеки лев от този клиент.
 

 
Юни месец наблюдаваме отхлабване на мерките срещу коронавируса, от месец Юли се очаква и падане на 14 дневната карантина за влизащите хора в страната, в същото време наблюдаваме и повишаване на заразените. Подготвени ли сте за евентуална втора вълна на вируса?
 
Преживяваме един много объркан юни месец. Като цяло периода е такъв. Самия кризисен щаб дават много противоречива информация. В петък вечер пускат заповед, че се забранява отварянето на дискотеки и нощни заведения, а в събота излизат с изявление, че са се объркали, но тези действия най-вероятно са продиктувани отвън.
 
Работим под голям стрес, заради големите задължения, които имаме към доставчици, а от другата страна малките приходи. Аз лично смятам, че втора вълна ще има, но и че не си даваме ясна сметка, какво точно ни очаква. Вече преминали през една криза ще сме по подготвени от първия път. Всяка криза ни кара да ставаме по-креативни и вследствие на това най-добрите ще останат на пазара.
 
Туристическия бранш у нас имаше нужда малко да се прочисти.
 

 
Смятате ли, че туризма получи достатъчна подкрепа от правителството?
 
Туризма получава много оскъдна подкрепа от държавата. Ние от Шарлопов Груп разчитаме изцяло на собствени стратегии и финансиране, до този момент. Мярката 60/40 е неприложима при нас. Ако не бяхме съкратили по-голямата част от персонала ( каквото беше едно от изискванията за кандидатстване да не се съкращава персонал) сега щяхме да сме безвъзвратно фалирали. Говори се за безвъзмездна помощ, но не сме видяли нищо подплатено документално. Също се обсъжда 80/20 тази мярка ще е от голяма полза за нашата компания. Продължаваме да чакаме и да се надяваме, че държавата ще застане зад туризма по сериозно.
 

Коронавирусът изплаши ли Ви?

Аз не съм от хората, които лесно се плашат. Животът ме е научил, че страхът не е добър съветник. По-скоро бях объркана. Имаше дни, в които си сменях решенията на всеки час, продиктувани от извънредните пресконференции на кризисния щаб.
 

Коронавирусът е бедствие или възможност? Как го приехте Вие?

Всички трудни моменти са възможност. Така ме е научил животът до този момент. Стига да имаш волята да ги научиш и силата да ги приемеш като такива. Коронавирусът ме накара да забавя темпото, да се огледам и да видя кои са истински ценните неща в живота ми. Да обърна внимание на децата си, да се огледам в себе си, да преосмисля бизнеса си, да науча коя съм, какво искам и търся, и кои са истински ценните неща за мен.

Каква роля играе интуицията в начина, по който управлявате бизнеса си?

Много актуален въпрос за мен. От известно време много често се вслушвам в интуицията си. Бях я изоставила под пластове натрапени предразсъдъци. Обърнах се назад във времето и установих, че тя винаги е била до мен и ми е подсказвала, но аз упорито я избягвах. Трябваше ми време да си позволя да я чуя. И така, на въпроса каква е ролята на интуицията в бизнеса, бих отговорила, че е голяма, но не единствена. Другата роля е на психотерапията, която уча от три години. Тя ми помага по-добре да разбирам човека, който е от другата страна, кои са силните и кои слабите му страни. Как мога да ги използвам в моя полза. И накрая идва умът, с помощта на който да си подредя предните две, така че да взема най-доброто решение.

Колко е важна опората и подкрепата на семейството за изправянето на един човек след сериозно падане?

Без подкрепата на семейството си като дърво без корени. То ти дава стабилност, увереност, подкрепа и най-вече любовта и удоволствието, които са водещата сила на нашето съществуване. Мисля, че не бих била това, което съм ако го нямаше семейството зад гърба ми. И всяка сутрин благодаря, че ги имам до себе си. За жалост, съпругът ми вече не е част от него - физически, но пък го виждам във всяко от децата ни. И винаги си напомням, че: „Животът, любовта и децата не ни принадлежат. Имат си собствени закони и собствен път “, които не зависят от нас.

Откъде според Вас човек може да събуди вътрешната си сила? Какво я провокира?

Точно тези трудни моменти. Винаги съм мислила за себе си като за една късметлийка. Животът ми е поднасял много трудности и ми дава много учители, благодарение на които да минавам през трудните моменти - воля, търпение и знание да си уча уроците, които идват вследствие на това.

В какво вярвате най-силно?

Най-силно вярвам в себе си, но за това ми трябваха много години работа, за да разбера, че единственият, който може да поеме отговорност за действията ми, съм аз самата. И че аз съм си най-важна, оттам всичко се подрежда и си идва по местата.

Какъв съвет бихте дали на всеки, който чувства отчаяние в момента заради икономическата ситуация?

И това ще мине... Ако имах власт, бих направила така, че новините да започват с позитивни и добри дела, които да вдъхновяват хората, а не с убийства, насилие, катастрофи, болести, смърт, които ги сугестират да се разболяват. Бих казала: вие сте уникални и силата е във вас. Единствено вие можете да си помогнете и да сътворите живота си така, както желаете: ако търсите любов, я открийте в себе си и я дайте първо на вас. После ще видите как тя потича към вас от всички останали. Радвайте се на малките моменти, защото те правят цялостната картинка.
 

Какво Ви кара да се събуждате сутрин с усмивка?

Пъстротата на Новия ден, който ще сътворя аз самата. Който ще ме срещне с нови учители, нови предизвикателства, новите уроци, които ще науча от хората около мен, децата ми, с които ще изживеем нови моменти заедно по пътя на живота.


 

Благодаря Ви за това прекрасно интервю!

За мен беше удоволствие.

Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

    0