Списание "Бългаски предприемач"

30 сеп 20203 мин.

Спри да си хабиш парите си за тези 7 неща

Актуализирано: 5 мар 2022

В тази статия ще ви споделим мнение на финансов експерт, който води блогове за това как да постигне финансова независимост. Той се пенсионира на 35-годишна възраст, а съпругата му, която по това време е на 31 години, се пенсионира година по-късно.
 

Ето какво разказва 38-годишният американски пенсионер:

Стигането до там не беше лесно. Винаги допринасяхме за годишния лимит за нашите пенсионни спестовни планове и инвестирахме тонове пари на фондовия пазар. Всъщност цялата заплата на Кортни отиваше направо в нашия инвестиционен портфейл.
 

 
Голяма част от нашия успех беше свързан с намаляне на разходите. В началото беше трудно, тъй като подобно на повечето не бях пестелив тип. След като се отказах от лошите си навици за харчене, спестяванията ни при пенсиониране започнаха да растат нагоре.
 

 
Средностатистическият възрастен харчи 1497лв. на месец за несъществени неща. Това са приблизително 18 000 лв. годишно за неща, без които можем да се справим - което е объркващо, като се има предвид как 78% от служителите на пълен работен ден живеят от заплата до заплата.
 

 
Въпреки че намаляването на разходите е само част от решението за спестяване за ранно пенсиониране, това е много ефективно начало. Ето седем безсмислени неща, за които този 38-годишен пенсионер смята, че всички трябва да спрат да пилеят трудно спечелените си пари:
 

 

1. Хранене навън


 
Според проучване от 2019 г. на повече от 2000 възрастни, 69% казват, че харчат парите си за вечеря. И разбираемо - хубаво е да излезете от къщи и някой друг да ви готви.
 

 
Но тази практика се оказва не толкова икономична.

Средно се харчат около 750 лв. на месец за хранене навън -
 
Това прави до 9 000 лв. на година, така че можете да си представите колко пари можете да спестявате, когато започнете да приготвяте собствената си храна. Разбира се, все пак се поглезвайте от време на време, но за да контролирате разходите не поръчвайте всеки ден.
 

 
И в заключение - остатъците никога не се хвърлят.


 
2. Най-новият смартфон


 
Трудно е да се игнорира вълнението наоколо всеки път, когато има нов смартфон от Apple, Google или Samsung. Но днешните устройства са толкова напреднали, че могат да функционират години наред без проблем. И въпреки че актуализираните функции са интересни, те с нищо не променят живота.


 
3. Най-нови колекции дрехи


 
Новите модни тенденции не правят пазаруването по-малко примамливо, но имайте предвид, че са необходими само няколко месеца, докато дрехите, обувките или аксесоарите, които днес са актуални, ще бъдат заменени от друга съвременна тенденция. Затова преди да направите покупка, запитайте се дали наистина имате нужда или имате място за нея.


 
Правилото ми за купуване на дрехи е просто: „Дайте си обещание да купувате най-необходимото.“ Просто купувам най-важното и нося дрехите докато не се оцветят, разкъсат или вече не ми стават.


 
4. Лотарийни билети


 
Казват, че не можете да спечелите, ако не играете. Но всички знаем, че шансовете за печалба са микроскопични и в сравнение с основните инвестиционни стратегии, като например постоянен принос към пенсионни сметки, харченето на няколко долара за лотарийни билети просто няма смисъл.
 
Тези няколко долара също се събират.
 
По – абсурдно е, че зашеметяващите 59% от хилядолетията вярват, че спечелването на лотарията е разумен начин за изкарване на пари. Отказът от този силно пристрастяващ навик може да ви спести около 1032 лв. годишно.

5. Удължени гаранции


 
Ако наистина смятате, че имате нужда от удължаване на гаранцията, винаги четете малкия шрифт. В някои случаи покритието не отговаря на условията за случайни щети или иск може да бъде отказан, ако не сте спазили инструкциите за рутинна поддръжка. Също така, може би вече имате обезщетение за покритие чрез вашата кредитна карта, така че първо се консултирайте с издателя на картата ви.


 
6. Кабелна телевизия


 
Цените на кабелната телевизия скачат през годините. Но времената се променят и с броя на наличните стрийминг услуги отказването от кабелната телевизия беше лесна промяна за нас.
 

 
Твърде много хора в крайна сметка губят стотици долари годишно за абонаменти, които дори не използват. Така че бъдете внимателни, когато решавате за какво да се регистрирате и се опитайте да се придържате само към една услуга, ако е възможно.


 
7. Импулсивно пазаруване


 
Това е широка категория, но основно включва всичко, от което не се нуждаете, но се изкушавате да закупите „в момента“ - като тази опаковка дъвка пред вас на линията за покупка на хранителни стоки, маркетинговите капани са хиляди – не им се поддавайте.


 
Повярвайте ми, незабавното удовлетворение ще изчезне, преди да го разберете. Има толкова много пъти, когато нещо може да изглежда като добра оферта, но реално да нямаме никаква нужда от него.
 
Най-опасни са големите покупки.
 

Ценете парите си и ги инвестирайте разумно!
 

 

    1