top of page

Спри да си хабиш парите си за тези 7 неща

В тази статия ще ви споделим мнение на финансов експерт, който води блогове за това как да постигне финансова независимост. Той се пенсионира на 35-годишна възраст, а съпругата му, която по това време е на 31 години, се пенсионира година по-късно.

Ето какво разказва 38-годишният американски пенсионер:


Стигането до там не беше лесно. Винаги допринасяхме за годишния лимит за нашите пенсионни спестовни планове и инвестирахме тонове пари на фондовия пазар. Всъщност цялата заплата на Кортни отиваше направо в нашия инвестиционен портфейл. Голяма част от нашия успех беше свързан с намаляне на разходите. В началото беше трудно, тъй като подобно на повечето не бях пестелив тип. След като се отказах от лошите си навици за харчене, спестяванията ни при пенсиониране започнаха да растат нагоре. Средностатистическият възрастен харчи 1497лв. на месец за несъществени неща. Това са приблизително 18 000 лв. годишно за неща, без които можем да се справим - което е объркващо, като се има предвид как 78% от служителите на пълен работен ден живеят от заплата до заплата. Въпреки че намаляването на разходите е само част от решението за спестяване за ранно пенсиониране, това е много ефективно начало. Ето седем безсмислени неща, за които този 38-годишен пенсионер смята, че всички трябва да спрат да пилеят трудно спечелените си пари:

1. Хранене навън

Според проучване от 2019 г. на повече от 2000 възрастни, 69% казват, че харчат парите си за вечеря. И разбираемо - хубаво е да излезете от къщи и някой друг да ви готви. Но тази практика се оказва не толкова икономична.

Средно се харчат около 750 лв. на месец за хранене навън - Това прави до 9 000 лв. на година, така че можете да си представите колко пари можете да спестявате, когато започнете да приготвяте собствената си храна. Разбира се, все пак се поглезвайте от време на време, но за да контролирате разходите не поръчвайте всеки ден. И в заключение - остатъците никога не се хвърлят.

Искате ли да прочетете повече?

Абонирайте се за bem.bg, за да продължите да четете тази изключителна публикация.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page