Десислава Николова

31 окт 20204 мин.

Защо децата трябва да се движат

Актуализирано: 5 мар 2022

Учените са установили, че един от най-опасните фактори за преждевременна смърт е обездвижването. Резултатите показали, че при жените, прекарващи по 6 часа на ден в седнало положение, риска от преждевременна смърт е с 37% по-голям, отколкото при активните дами. При мъжете този процент бил 17. За тези които прекарват ежедневно по осем и повече часа без да се движат активно, риска от фатален сърдечно-съдов инцидент се повишава до 94% за нежния пол и до 48% за силния.

Движението по своето въздействие е в състояние да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят въздействието на движението, защото има едновременен и синергичен ефект върху:

- кръвоносна система и сърце. Активното движение повлиява особено благоприятно върху работата на сърцето и процесите на производство на кръв в организма. Намалява кръвното налягане и значително нараства броя на червените клетки, които пренасят допълнителни количества кислород в мускулите и органите. Кръвните клетки подобряват своята еластичност и оптимално нагаждат формата си към тесните капилярни съдове, което стимулира обмяната на веществата между кръвта и тъканите.


 

- функцията на жлезите. Щитовидната жлеза освобождава големи количества от хормоните тироксин и йодторонин, които засилват обмяната на веществата, а енергийният оборот се повишава дори в период на покой. Задстомашната жлеза, отделя равномерни количества инсулин, при което се повишава числото на инсулиновите рецептори и те се сенсибилизират. В резултат клетките получават по-голямо количество глюкоза, а нивото на кръвната захар се понижава - т. е., спортуването се превръща в идеална превантивна мярка срещу диабет тип 2.

- тестостерона, който се отделя в значително повишени количества по време на физическа активност и известно време след това. При дамите той циркулира също в артериите, но в по-малки количества. Именно тестостеронът е този, който стимулира изграждането на мускулна тъкан.

- съпротивителните сили на организма. Учени установяват, че от 10 до 12 седмици след активни тренировки за издръжливост количеството антитела (имуноглобулини) видимо нараства, което неминуемо води до подобряване на имунната система.

- Бял дроб. Един активно спортуващ човек диша по-рядко, но с по-дълбок прием на кислород, за разлика от нетренирания човек. След 2-3 месеца тренировки за издръжливост човек може да поема до 25% повече кислород в организма си.

- Черен дроб. При по-интензивно и продължително натоварване черният дроб освобождава значителни количества захар в кръвта, която се изгаря в клетките и се преобразува в енергия.

- Нервна система. При активно трениращите хора се наблюдава повишаване с около една трета на процесите на кръвоснабдяване на различни зони на мозъка. Значително нараства и броят на новообразуваните нервни клетки в хипоталамуса, в резултат на което се подобрява паметта и способността за концентриране. Нервните клетки от своя страна способстват и за освобождаване на ендорфини, които повлияват благотворно психиката на човека и неговото добро настроение.

- Мастна тъкан. Повишените нужди от енергия "принуждават" организма да посяга към запасите, натрупани в мастните тъкани и мастните възглавнички постепенно изчезват. Променя се съотношението на мазнините в кръвта, като "добрият" холестерол надделява над "лошия", което от своя страна води до запазване еластичността на кръвоносните съдове, значително намалява свръхнатоварването на сърцето и съответно потенциалния риск от инфаркт.

- Опорно-двигателна система. Активното движение води до увеличаване на плътността на костно-ставното вещество, при което се увеличава и устойчивостта при натиск и натоварванеСкелетната мускулатура и сухожилията стават по-еластични и се удебеляват, стабилизирайки костите и намалявайки значително опасността от травми.

- Серотонин и ендорфини - Активното движение намалява симптомите на депресия - дължи се на факта, че по време на движение тялото отделя повишени количества медиатори като серотонин и ендорфин. Смята се, че при депресия тренировките за издръжливост са точно толкова ефективни, колкото й медикаментозната терапия. Освен това се наблюдава и повишено самочувствие, и значително добро общо състояние, което своевременно намалява рецидивите на болестта в сравнение с пациенти, които приемат лекарства.


 

Установено е, че активно спортуващите хора страдат 50% по-рядко от рак на червата и 40% по-малко от рак на белия дроб. Дамите, които редовно се движат, рискът от рак на гърдата е с 40% по-нисък, а регулярно трениращите мъже страдат 30% по-рядко от карцином на тестисите.

Физически активните хора могат по-бързо да разграждат хормоните на стреса и поради тази причина да се отпускат за по-кратко време.

В резултат, на което грижата за себе си под формата на движение ни се отблагодарява като покачваме стойността си в собствените си очи. Чувстваме се и изглеждаме по-красиви, имаме повече енергия, добиваме увереност, че сме способни.


 

Предизвикай себе си на шега за следващите 21 дни:

- сутрин докато си миеш зъбите или докато чакаш да стане кафето - клякаш 10 пъти, направи 10 коремни преси, 10 лицеви опори;

- ходи 10 минути повече - ако се придвижваш с кола, паркирай на 10 минути от мястото, до което пътуваш. Ако използваш градски транспорт слез 1-2 спирки по-рано;

- забрави за асансьора, изкачвай стълби.


 

И отбелязвай всяка крачка в посоката, която си поел. Актът на отбелязване на малък напредък е като приятелско потупване по рамото, което те зарежда оптимистично. Хубаво е празнуването да е визуално и да ти е пред очите често. Например пускай в буркан по 1 камъче/бобче, след всяко ходене пеш, тренировка или или след всяко изкачване на етажи … Бурканът ще се пълни, а твоето съзнание ще се пълни с постигнати цели, при това без усилие и воля.


 

Всичко е в твоите ръце, защото всяко нещо, което правиш редовно, има ефект върху теб!


 

    0