top of page
Снимка на автораСписание "Бългаски предприемач"

„Как един автомобил се трансформира с магията на чип тунинга — разговор с Димитър Димитров от Djigit Tuning“

Когато става дума за увеличаване на производителността на нашите автомобили, терминът „чип тунинг“ често изплува в беседите сред автомобилните ентусиасти. Отвъд обикновените представи обаче се крие майсторството на технологичните иновации, които могат да превърнат обикновения автомобил в истинска мощна машина. И кой е по-добър да ни преведе през този процес от Димитър Димитров, основател на Djigit Tuning и експерт в ремапинга?



За начало Димитър описва същността на чип тунинга (или ремап, както също е познат), като процес на промяна на софтуера на автомобилната моторна електроника. „Изтегляме софтуера на автомобила, модифицираме параметрите за горивната смес и турбона и връщаме оптимизирания софтуер обратно,“ обяснява той. Тази промяна цели да увеличи мощността и въртящия момент, което е особено чувствително за водача по време на ускорение.


Като разглеждаме предимствата на ремапа, става ясно, че методът е дистанционно достъпен. „Разполагаме с дилърска мрежа почти във всеки град в страната, което улеснява клиентите ни,“ споделя Димитър, подчертавайки лесното постигане на желаните резултати независимо от мястото на клиента.


Димитър разкрива, че процесът на тунинг е подходящ за повечето съвременни автомобили — особено тези след 2000 година, оборудвани с моторна електроника. Автомобили с по-стара технология също могат да бъдат модифицирани, макар и процедурата да е по-сложна.



Персонализацията е ключов елемент в услугите, предлагани от Djigit Tuning. „Ние не предлагаме еднотипни решения, а създаваме софтуер, адаптиран точно към нуждите на нашия клиент,“ уточнява той. Всяко желание, независимо дали е постигането на определена акустика при изпускателната система или увеличение на производителността, е постижимо благодарение на тяхната технологична експертиза.


Продължаваме разговора с размисли за бъдещето на чип тунинга в свят, в който електрическите коли стават все по-преобладаващи и автомобилната електроника — още по-защитена и сложна. Димитър е уверен, че иновациите и непрестанната им актуализация са основният ключ към успеха в бранша. „Всеки нов софтуерен ъпдейт веднага е в нашия арсенал,“ твърди той с увереност. Чиптунингът или ремапът, както ни обясни Димитър, е процес, при който софтуерът на автомобила се изтегля, модифицира и връща обратно с променени параметри, за да бъде подобрена производителността. Става дума за увеличаване на въртящия момент и конските сили – компоненти, които осезаемо променят динамиката на возилото. Димитър подчерта, че всички тези корекции се извършват в рамките на възможностите на стандартните части и не винаги е необходима смяна на компонентите, за да се постигне желаният ефект.


Той сподели за разнообразните опции за чиптунинг – от базовият стейдж 1, който е софтуерна модификация за повишаване на мощността без промяна на хардуера на автомобила, до стейдж 2 и промени, изискващи модификация на компонентите като турбо, инжектори и изпускателна система.



За по-удобното обслужване на клиентите, Димитров разкри, че компанията разполага с дилърска мрежа в цялата страна, което улеснява достъпа до техните услуги. Той обясни, че клиентите могат да се възползват и да изпратят компютъра на колата си по куриер, за да бъде настроен дистанционно.


При разговора ни, Димитър коментира, че независимо от модела или възрастта на автомобила, има възможности за чиптунинг, като по-старите автомобили може да изискват физическа смяна на чиповете поради различната комуникация с компютрите.


За финал на беседата, Димитър сподели, че предвид бързо развиващите се технологии в автомобилната индустрия, компанията е инвестирала в най-новата лицензирана техника, за да осигури актуални решения за всички видове автомобили, включително и най-новите модели.


Ако усетихте желание да разгърнете потенциала на вашия автомобил, Djigit Tuning е на разположение да отговори на вашите нужди. Свържете се с Димитър и екипа му като посетите http://djigittuning.com за повече информация.


Не се колебайте да споделите вашите впечатления и мисли по тази темата със списанието чрез нашите канали за комуникация или в секцията за коментари. Вашето активно участие ни помага да създадем ценно съдържание, отразяващо бизнес интересите и задачите на предприемачите в България.


Запомнете, успехът в бизнеса често изисква да бъдем в крак с новостите и да иновираме. Бъдете смели в решенията и се стремете към постоянно развитие, дори да се касае за мощта на вашето возило. Пожелаваме ви приятно четене и до нови срещи в страниците на списание „Български предприемач“!


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page