top of page
Снимка на автораСтефан Ставрев Tri Soft

Мета вселена - новата реалност


Настоящата публикация е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Trisoft с цел развитие на мисията на фондацията


Здравей, Стефан, радвам се да се видим отново. Тази статия ще бъде на тема мета вселена. Нека първо обясним на нашите читатели какво е технически мета вселена.

Мета вселена е понятие, което съществува отдавна. Много от нас са играли онлайн видеоигри, където човек има аватар или група от единици, които контролира. Светът е виртуален, тоест не съществува някъде физически. Може да отразява някаква физическа действителност, може да изцяло измислен. И там различни играчи си взаимодействат по някакъв начин. Това е и основната ни визия за мета вселената. Тоест всеки един човек има някакъв двуизмерен или триизмерен аватар който контролира. Все един човек чрез компютърно устройство или очила за виртуална реалност се пренася в тази виртуална среда и си взаимодейства с други хора.


Тази мета вселена може да се използва буквално за всичко, което можеш да правиш в реалния свят.


Например имам колекция от картини. Купил съм си едно парче виртуална земя в мета вселената, нареждам своите картини така че други хора да ги гледат.


Идеята е действията, които правим на живо да можем да ги правим и в мета света.


Мета профилът няма ли да попречи на социалните ни умения в реалния живот?

Не смятам, че комуникацията в мета света ще отмени реалната комуникация. По-скоро го виждаме като едно допълнение. Както това, че има автомобили не означава, че хората са спрели да ходят.


За някои хора мета светът може да е предимство, като например човек в инвалидна количка, за да не се чувства толкова изолиран.


Това няма ли да е бягство от реалността?

Може би някои хора точно от това имат нужда. Аз започнах да правя видеоигри, защото в тях можеш да правиш всичко, което не е позволено в реалния свят.


А мислиш ли, че няма да има точно такива регулации?

Мета вселената според мен не трябва да се възприема сериозно. Казвам моите виждания и на екипа, с който работя. Разбира се винаги има алтернативни гледни точки.


Но според мен точно това е идеята на виртуалния свят, видео игрите, всички тези триизмерни технологии – да правиш неща, които са недопустими или даже немислими, да си избиеш комплексите един вид на едно място, където няма да навредиш на никой. Тук е въпросът дали психически ще нанесеш някаква вреда. Това според мен е до всеки човек. Трябва да се забавляваш, а не това да ти носи напрежение.


Как да се направи това разделение чисто на съзнателно ниво между мета вселена и реалния живот? Защото вероятно много деца биха използвали тази мета вселена.

Според мен дисциплина и възпитание са ключовите елементи. Трудно е на родителите да възпитават децата си в някакви рамки как да взаимодействат със света, но също така и самодисциплина.


Идеята е ако нямаш определени години или разрешение от родител да не можеш да се присъединиш към мета вселената. Не, че няма да има хора, които го правят нелегално, но достъпът до компютърни устройства е регулиран.



Очакваш ли тази мета вселена да се развие още повече? 3Д очила, виртуален свят, триизмерно усещане?

Трудно ми е да отговоря еднозначно. 3Д очилата не са от вчера налични като технология, но цената им все още е твърде висока за средния потребител.


Единият проблем е достъпността. Вторият проблем е интернет връзката, защото ти трябва доста стабилна такава.


Ако техническите ограничения са преодолени, тогава наистина зависи от манталитета и колко бързо ще успеят хората да възприемат тази алтернатива на всекидневните действия, които прави.


В крайна сметка виждаме мета вселената като един малко по-добър инструмент за взаимодействане между хората.


Каква е ролята на Tri Soft в мета вселената?

Имаме партньори, с които искаме да изградим образно казано острови, които да са част от някоя мета вселена.


До момента имаме разработени няколко тренажора за отбранителната индустрия, които във виртуална среда подготвят кадри за управление на бойни машини. Това е прототипната разработка върху която работим в момента.


Как точно виждаш мета вселената в образованието? Имате ли проекти, които да ползвате в образованието?

В момента вече съществуват платформи, които могат да се използват за образование и не само, като например Second Life, където в момента е възможно да се провеждат онлайн обучения.

Нашето виждане за обучението – забелязали сме, че колкото по-реалистично е създадено, толкова по-истинско е това преживяване за човешкия мозък. В този ред на мисли смятам, че презентационните умения могат много по-добре да се осъществят, особено в момента както сме в пандемия. След време, когато ти се наложи да го направиш физически, мозъкът ти е свикнал и си изградил основните умения, и можеш да говориш по-свободно пред широка аудитория.


Какво послание искаш да отправиш към хората за мета вселената?

Съветвам хората да се образоват, да видят, да опитат какво е преживяването в една такава мета вселена и да преценят дали това е подходящо за тях, семействата или децата им.


Можем ли да се свързваме с вас за обратна връзка, за съвети?

Да, разбира се.


Има ли начин частния бизнес да се включи като инвеститор към вас?

Да, отворени сме към разговори.


Целия разговор можете да гледате тук:



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.



1 коментар

Подобни публикации

Виж всички

1 Comment


krasi8236
Nov 13, 2022

Според мен: Пълна Мета Вселена. Това е заместване на всички рецептори в човешкото тяло с електронни симулатори, управляеми от софтуер. Тогава мозъкът приема импулси само от симулаторите на софтуера и въобще не отчита реалността. До 78-80год. ще е реално. В устата ще има уред за управление на вкуса и аромата, съчетан със симулация на дъвкателните мускули и все едно ядеш крехко агнешко. Лошото е че няма да има клавиш"Esc" за изход от програмата. Не знам какво може да постигне човечеството с това. Още повече, че сензорите за допир могат да се излъжат само в безтегловност.

Like
bottom of page