top of page
Снимка на автораЯсен Филипов от Дулотек

Незаменим спътник за твоето следващо пътешествие

Ако обичаш пътешествията, къмпинга и изследването на дивата природа, знаеш колко важни са правилните инструменти за успеха на всяко приключение. Сред тези инструменти, ножовете заемат специално място и могат да бъдат твоят незаменим спътник в горите и планините. Има множество типове ножове на пазара, но какъв е най-подходящият за твоите нужди? Кои са ключовите качества, които трябва да търсиш, когато избираш своя перфектен нож за пътешествия?


Фиксирани или сгъваеми ножове - избери твоя стил


Фиксиран нож с масивно острие, подходящ за различни дейности
Фиксиран нож с масивно острие, подходящ за различни дейности

Ножове с фиксирано острие или сгъваеми ножове? Това е въпросът, който си задават мнозина пътешественици. Отговорът зависи от твоите предпочитания и изисквания. Фиксираните ножове са стабилни, перфектни за тежки задачи като нацепване на дърва за огън и изграждане на подслон. Сгъваемите ножове, от друга страна, са компактни и удобни за носене, предоставяйки много функции в един инструмент.


Ако искаш да носиш само един нож и да можеш да вършиш повечето дейности, по-добре е да си вземеш сравнително голям фиксиран нож, с който можеш да нацепиш дърва за огън и да си нарежеш храната. По-добрия вариант е да си вземеш брадвичка или трион за дървата и по-малък фиксиран нож за по-леките дейности. Сгъваемите ножове или милтитуловете също имат място при приготвянето на храната, поправки по оборудването и други. Предлагаме разновидности от сгъваеми и фиксирани ножове подходящи за всеки стил, с 10% отстъпка на избрани продукти, с промокод BEM10.


“Две е едно, едно е нищо”, казват американците

Многофункционален мултитул нож за всякакви
Многофункционален мултитул нож за всякакви

Ако искаш да бъдеш подготвен за всякакви ситуации, може да разгледаш варианта да носиш два ножа. Понякога ножовете се губят или чупят, а и може да се наложи да услужиш на някого. Това се отнася и за фенери и за цялостно оборудване.

Ако пътувате в България може да изберете всякакъв нож по свой вкус - тук няма законови ограничения, но в чужбина има и е добре да проверят какви са те. Ножът е добре да е здрав и да се поддържа лесно. Важно е да имате портативно точило и да знаете как се подостря острието. Моето предложение е един по-голям и стабилен нож, подходящ за по-тежки задачи, и един сгъваем мултитул с много функции, които ще са в помощ при приготвянето на храната или правене на дребни поправки.


Материалът на острието - ключов фактор за здравина и поддръжка


Различни стомани за ножове
Различни стомани за ножове

Материалът на острието е от съществено значение за удобството и здравината на ножа. Има няколко подхода при изборът на стомана, като трябва да отбележим, че освен самата стомана, голямо значение имат и формата и скоса на острието, както и самата закалка.


Единия подход е да се подбере нож, който да има максимална износоустойчивост, за да не се налага да се точи. Важно е да се внимава как се ползва, защото и най-хубавата стомана се изтъпява бързо при рязане в порцеланова чиния например, или при дялкане на клечка с много кал и камъчета. Примери за такива стомани са модерните прахови стомани като M390, Elmax, MagnaCut, К390.


Aз лично съм привърженик на другия подход: по-лесен за поддръжка нож и точило. Тук обаче се изисква известна подготовка за поддръжка на остротата в полеви условия. Стоманите могат да бъдат широка гама, както ръждаеми 52100 или сребрянка, които са ползвани през миналия век, до инструментална Д2, евтини, неръждаеми стомани като 4116, 420, 440 и се стигне до моята предпочитана 14C28N - фина и силно неръждаема стомана, която е жилава и се точи лесно.


Разгледай наличието на ножове, точила и фенери. Използвай 10% отстъпка при покупка с промокод BEM10.


Мога ли да сгреша при избора на нож?


Единствената грешка, която можеш да направиш, е да не си подготвен. Носи ножът, който познаваш и разбираш, за да избегнеш изненади и разочарования. Пази ножа си добре поддържан и заточен, за да можеш да се довериш на него при нужда.


Ако си търсиш универсален помощник за твоите бъдещи приключения на открито? Ножът, който носиш със себе си може да ти помогне да се справиш с всяка задача.

 


Подобни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page