top of page

We empower women -Soroptimist Bulgaria

Казвам здравей на Ани Чакърова, която е наш партньор от доста дълго време. Моля те, представи се на нашите читатели.

Здравейте! Казвам се Ани Чакърова и съм президент на Soroptimist България – най-голямата женска организация. Бързам да кажа, че Soroptimist не идва от Сорос, както много хора мислят. Нашето наименование произхожда от латинското соро – сестра и оптима – най-добрата. С една дума, нашите взаимоотношения са като сестри. Мандатността в тази организация е двугодишна, това е моята втора година като президент.


Освен президент на Soroptimist, имаш и собствен бизнес, с който си партньор в списанието и Започни млад.

Да, занимавам се с международна спедиция и митническо посредничество. Soroptimist е доброволческа организация на жени с професии и това ни отличава от фондациите, които работят с чужди средства или хора на заплата.


Това е световна организация, в колко държави съществува?

Мисля, че вече имаме представяне в 72 държави.


Каква е основната идея на тази организация, какво искате да постигнете с нея?

Тази организация има 5 основни направления, по които работи в световен аспект – образование, овластяване на жените, борба против насилието над жени, здраве и осигуряване на храна и устойчивост. Това е и причината да подкрепяме "Започни млад". Ние смятаме, че образованието не е само теория.


В "Започни млад" имаме участник - ментор, която е вас член.

Да, Десислава работи в тази област и заради членството си в нашата организация е ориентирана да бъде обществено полезна и да помага на младите хора.


Когато говорим за млади хора, вие намирате млади хора - момичета, които са в някакво трудно положение, но имат талант и им помагате или по друг начин? Какво точно се случва извън "Започни млад"?

Да, донякъде е така, въпреки че не се случва много лесно. По принцип Soroptimist реализира стотици проекти свързани с подпомагане на образованието. Всяка година се раздават около 1600 стипендии, които дават възможност на момичета и жени да реализират своите мечти, да повишат степента на образованието си или уменията си.


На конкурсен принцип е. Всеки клуб подбира кандидатурите, след това се прави подбор и избор на най-добрия кандидат. След това се предлага кандидатурата в европейската федерация, която одобрява кандидатурите. Всяка държава има право да кандидатства в две позиции. Едната е специализирана в медицински аспект, другите са с общ профил.


Как могат да кандидатстват при вас?

Има определени формуляри, срокове. Попълват се документите, мотивационни писма, одобрение от съответното учебно заведение или там, където ще се проведе практиката, квалификация, обучение. Всичко това се подготвя в един набор от документи, качва се в определен сайт към федерацията. Оторизира се от президента на клуба, който е предложил кандидатурата, от президента на съюза и чакаме одобрение, което се осъществява в период от 2-3 месеца.


Има ли лимит на стипендиите и от къде идват те?

В зависимост от общите суми, които се разпределят, се определя и лимитът – 15 000 евро за стипендия. Бюджетът за стипендии се поддържа от членския внос, който плащаме всички членове на организацията в световен мащаб.


Трябва ли да има някакъв проблем човекът, който кандидатства или трябва да има просто талант?

Не, просто трябва да има силно желание и добра мотивация. Всеки може да кандидатства. Бих казала, че ако трябва да сложим на кантар кандидатурите, кантарът ще натежи към тези, които са подадени от членовете на организацията, тъй като това е един от начините за привличане на членска маса.


Вие сте от София. Ако някой участник е от друг град трябва да дойде до София или има клубове? Каква е вашата структура? Къде могат да ви намерят?

Подразделенията на българския съюз са клубовете в градовете. За България в тази организация членуват четири клуба от София, един в Пловдив, един в Бургас, един във Варна и един в Русе.


Нашето послание към младите хора, понеже за тях в момента електронната среда е естествената среда, е да успеем да формираме онлайн клуб или клубове. Това дава една по-широка възможност без лимитиране на географско положение или граници. Това вече съществува в италианския съюз, при французите, шведите, поляците.


А правите ли някакви такива срещи на живо с членовете от други държави?

Да, имаме една платформа, чрез която може да се комуникира с други членове, за съвместни международни проекти, търсене или даване на спонсорство, създаване на приятелства.


Срещи през последните две години на живо не сме имали поради известни причини. Тази година предстои среща на живо, надяваме се. Насрочена е за последната седмица на юни. Тя ще бъде под мотото Growth Academy, защото ние също имаме нужда от растеж и развитие. Ще представлява уебинар, който ще дискутира и ще дава идеи за промяната на организацията към още по-атрактивна такава.


Правите ли менторски програми?

Да, има менторски програми. Все повече се говори за тях през последните години. В момента стартират няколко такива програми в Турция, Франция и Австрия. Ние самите сме в момента в такава програма като ментори в "Започни млад". Във всеки един град ние ще имаме поне по един млад човек, когото ще продължим да подкрепяме до осъществяване на идеята, която сме започнали във формата.


В този проект ще подкрепяме момичета с предложение да станат приятели на клубовете, от които ще бъдат менторствани и в последствие, ако имат желание, да се присъединят към съответния клуб.


Какъв е твоят призив към нашите читатели.

Призовавам всички да бъдат активни, смели, да преодоляват бариерите си и да се стремят да постигнат целите и мечтите си. Винаги биха намерили помощ и подкрепа в средата, в която се случва това.



Гледайте целият ни разговор с Ани Чакърова тук:




0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page