top of page
  • Снимка на автораmyPOS

В женския месец - съвети за женско предприемачество от Полина Тоскова - country manager @ myPOS



Здравейте на всички, които четете! Днешното ни интервю е с Полина Тоскова, която вече всички познавате. Тя много пъти е била жури на "Започни млад".

С нея днес решихме да говорим малко повече за женското предприемачество в женския месец.



Поли, здравейте! Много се радвам днес да ни гостувате!


Здравейте и благодаря за поканата!


И аз благодаря, че се съгласихте. Предполагам, че на повечето хора ще им бъде интересно да Ви видят в тази обстановка, не като жури, а във Ваши води, да говорим за myPOS, за женско предприемачество. Първо искам да Ви попитам за женското предприемачество, от гледна точка на "Започни млад". Вие имате мисия да помагате на млади предприемачи и на момичета. Можете ли да споделите своята обратна връзка за "Започни млад" и за момичетата, които участват? Дори по-голямата част, които печелят са момичета.


Щастлива съм, че съм част от "Започни млад", защото няма по-вдъхновяващо нещо от това да видиш млади хора на 17-18 години и по-малки, които вече имат идеи и някои от тях дори вече са ги реализирали. Наистина поздравления за тези млади хора, които намират смелостта да вярват в мечтите си и да ги постигат.


Така е за изданията, в които съм била жури. Вече има няколко момичета, които са печелили награда самостоятелно или в екип, което много ме радва. Малко по-късно в нашия разговор ще разкажа и за статистиката, защото в България тя е интересна. Все повече млади момичета решават да стартират бизнес и това, според мен, и от призмата на myPOS, не е никак странно, и има причини да се случва.


Можете ли да ни разкажете малко повече за своя професионален път? Вие сте много интересна личност и предполагам, че на всички ще им бъде интересно да научат за Вашия опит.


Благодаря. Да, интересен път съм имала до момента. Ще започна от началото. Беше през 2007 година, докато завършвах магистратура по корпоративни финанси в Икономическия университет във Варна, започнах в една от големите банки в страната. Преминала съм през различни позиции там, от обслужване на клиенти, главен касиер, заместник управител на офис и след това до 2009-та, близо 1 година, бях част от екипа директни продажби за търговци за цяла североизточна България. Там поставихме началото на картовите плащания, какво е ПОС терминал, какво е кредитна карта. Бяха интересни времена.


Разбира се, преди това, в началото на студентските си години, съм работила като сервитьорка и барманка, което от своя страна ми е помогнало да развия комуникационните си умения и да изграждам отношения, и което всъщност няколко години по-късно осъзнавам, че е много ключово.


2009 година се преместих да живея и да работя в София. Бях част от още две големи банки в страната, като основно съм отговаряла за картови продукти за търговци. Междувременно завърших и втората си магистратура – маркетинг и рекламен мениджмънт в УНСС.


Към екипа на myPOS се присъединих през 2016 година. И досега развивам българския пазар - разпознаваемост на бранда в страната, изграждане на стратегически партньорства, управление на процеси, развиване на екипа, който е свързан с продажбите и разбира се, повече доволни и лоялни клиенти.


Можете ли да кажете, че като жена по-лесно Ви се отварят вратите в бизнеса? Какъв опит имате?



Не е толкова лесно. Смело мога да го кажа, защото като цяло живеем в мъжки свят, в който бизнеса и развиването на бизнес отношения се изграждат основно от мъже. Не е лесно да се отвори врата на жена, но може би с времето и с опита ми, съм получила такъв шанс. Не е случайно също, че myPOS е компания, в която над 40% от мениджърските позиции са заети от жени. Ние се стараем все повече да даваме възможност жените да показват какво могат и в какво те наистина биха били успешни.


Не се е получило лесно. В моя опит винаги съм работила основно с мъже. Картовият бизнес и индустрията предразполага повече мъже и на мен не ми е бил лесен пътя, за да мога да се докажа, да покажа какво мога, каква е моята експертиза.


С това започнах. Има една статистика, която показва, че в изграждането на отношения жените сме по-добри от мъжете, а също и в нетуъркинг, както и във водене на разговори. Във времето виждаме, че все повече жени залагат на себе си като стартират и развиват различни бизнеси.


Можете ли да споделите каква е Вашата формула за мотивация по време на трудните моменти? Понеже Вие, освен че сте успешна дама, която развива един бранд за територията на цяла България, сте и майка. Можете ли да споделите малко от Вашите трикове?


Няма да крия, че зад успехите се крият множество предизвикателства и заедно ги преминаваме на първо място със семейството, след това с екипа. Моята мотивация са именно те – моето семейство и екипа.


На първо място ме мотивира да бъда добър пример за дъщеря си. Майка съм на момиченце, което скоро ще стане на 5. Искам тя да вижда добър човек в мен. Уча я, че когато някой каже нещо или направи нещо лошо, тя да отвръща с добро, защото вярвам, че доброто винаги трябва да възтържествува и всеки ден се опитвам да бъда по-добра версия на себе си.


На следващо място ме мотивират, дори бих казала, че ме зареждат, нашите доволни клиенти, проектите, които реализираме заедно, сбъднатите мечти, смелите иновации, които успешно достигат до пазара. Това изключително много ме зарежда.


И не на последно място, ме мотивира екипа, защото се развиваме заедно. Имаме труден, интересен пазар и преминаваме през предизвикателствата на растежа заедно, учим се всеки ден.


Това са трите неща, заради които идвам усмихната на работа.


Аз определено мога да кажа, че сте успяли да заредите и останалата част от екипа, защото се познавам с още 4 или 5 човека от него, те са идвали и на живо на събития на "Започни млад" да представят и са изключително позитивни и усмихнати хора. Така че поздравления за това нещо!


Благодаря! Опитваме се. Целият екип от myPOS се опитва да влага смисъл в това, което правим и то да се усеща и от другите.


Вие всъщност решавате технологични проблеми на българските бизнеси. Можете ли да споделите малко повече за тази статистика, за която говорихме? Като става въпрос за женското предприемачество, каква част от бизнесите, които са Ви клиенти, са създадени от жени?


Да, тук съвсем леко ще ви коригирам, защото myPOS е българската компания, но отдавна е излязла от рамките на страната и вече оперираме на над 30 пазара в рамките на Европейското икономическо пространство. Не помагаме само на българския бизнес, а на бизнеса в цяла Европа.


В началото на март излезе годишното ни проучване сред нашите myPOS клиенти по различните пазари. Статистиката за Европа показва, че 74% от собствениците на бизнес са мъже, а 24% - жени. Статистиката е в полза на мъжете, защото в цяла Европа една от най-силните индустрии, в които myPOS оперира, е именно транспортната индустрия. Имаме изключително големи таксиметрови компании, които са избрали myPOS и това повлиява до известна степен числата, които споделих.


В България обаче, числата са доста по-обнадеждаващи. Мъжете са собственици на 66% от участвалите в проучването бизнеси, а 33% са жени. Тук мога смело да кажа, че жените все повече проявяват интерес към предприемачеството и биха искали да бъдат част от бизнес средите. Така че наистина много са вече младите предприемачи, момичета, жени, които искат да развият нещо свое, да дадат частица от себе си и да го превърнат в бизнес.


Аз съм убедена, че вървим в посока, в която все повече дами ще решават да се включват в бизнеса. Вече дори на глобално ниво се говори, че жените повече се опитват да навлизат в бизнес средите. Вие се включвате в доста инициативи, които подпомагат предприемачеството. Една от тях е "Започни млад", но тя не е единствената. През годините сте се включвали и в други инициативи. Можете ли да ни разкажете малко повече за Ваши инициативи, които са насочени към жени?


Мога, разбира се. Ще направя обаче, крачка назад. Ще се върна в началото на пандемията, защото тя се оказа предпоставка за това повече жени да се превърнат в предприемачи.


Провеждат се множество изследвания, които отчитат, че при жените се появява повече стрес от началото на 2020 година. Усеща се натиск върху всички нас, работещите жени, защото се налага да обединяваме няколко роли - освен да бъдем професионалисти в работата, да бъдем жени, да бъдем майки и работейки от вкъщи, много трудно успяваме да разделим семейните от професионалните ангажименти. Да отделяме време за децата, учене онлайн, което, само по себе си, води до по-голяма ангажираност на жената и майката спрямо мъжете.


От друга страна, жените пък са тези, които са много по-творчески ориентирани. Искат да започнат сами да правят бизнес, да изработват, например, дрехи, бижута, да организират събития и други и именно тук myPOS се включи с нови безплатни продукти, подкрепяйки желаещите да стартират бизнес от вкъщи. Често това са именно жени – в майчинство или опитващи да заработят страничен доход, както и млади момичета без възможности за големи инвестиции. Нашите продукти обслужват нуждите тъкмо на такива аудитории.


Пример за това са точно "Започни млад", където виждаме много млади момичета и жени. Също така могат да бъдат и редица събития, в които започнахме да се включваме още от 2019-2020 година, като Mish Mash Fest.


Започнахме да бъдем част от Капана фест. А последните събития, на които се включваме с над повече от 50 изложители са Angels Events. Споменавам ги, защото там изложителите са именно много малки и микро бизнеси. Основно са представители на нежния пол и представляват точно тези 33% извадка от това да правят нещо с ръцете си, да сътворяват аксесоари, дрехи и други.


Именно в този момент ние им подадохме ръка. Имаме много примери на млади жени, които са избрали myPOS като първият платежен инструмент, който използват в своя бизнес.


Можете ли да споделите, понеже имате различни продукти и услуги, кои са предпочитани от дамите?


Много съм горда, че през изминалата година представихме един продукт, който е в изключително удобство на малкия бизнес и особено на дамите. Това е myPOS Online. Това е един продукт, с който няма нужда да имаш технически умения или да бъдеш графичен дизайнер, защото чрез него можеш да започнеш да продаваш своите продукти, услуги, аксесоари в онлайн среда. Там, където са младите хора и където все по-често, включително и аз самата, пазаруваме.


myPOS Online е продукт, който дава възможност на търговеца да си изгради собствен сайт като избира дизайн, сам качва продуктите си, няма никакви месечни или годишни такси, разходите са 0.


В същото време излиза в онлайн пространството и започва да разпространява своите продукти. Изключително лесен за работа като продукт. Може да се управлява в реално време и да се виждат трансакциите веднага. Това е един от любимите ми продукти за жени.


Другият продукт, който е изключително ценен за бизнеса, е устройство, което обединява ПОС терминал с фискален принтер. Това също е много ценно, защото когато една дама предприемач стартира бизнеса си, има нужда от касов апарат, а тук, с myPOS Fiscal, обединява две решения в едно. Започва да приема и картови плащания и в същото време отговаря на всички регулации, които са по Наредба 18 за издаване на касова бележка.


И разбира се, иновацията myPOS Glass, която пък дава възможност на всеки Android телефон с NFC да се превърне в ПОС терминал.


Това са моите топ 3 продукти за женско предприемачество.


Те звучат и със сигурност са много полезни и спестяват време. Можете ли да разкажете какво ново предстои тази година?


Към днешна дата няма как да споделя нещо ново, което предстои, защото много неща се правят в кухнята. Със сигурност, когато имаме готовност, ще ги представим на аудиторията. myPOS е компания, която непрекъснато се стреми да усъвършенства своите продукти и услуги и да отговори на търсенето на нашите търговци, на това, от което те имат нужда.


Отваряйки леко вратичката какво ново предстои, ще кажа, че е нещо, от което със сигурност търговците имат нужда (доказва го и нашето проучване) и съвсем скоро ще разберат какво е то.


Според Вас какво би стимулирало повече дами да стартират бизнес или да се включват в бизнеса на управленско ниво?


В световен мащаб, както споделих, статистиката показва, че мъжете са тези, които стартират бизнес в по-честия случай. Защо това е така? Защото те не подхождат емоционално. По-лесно приемат ситуацията. Може да успеят, може и да не успеят. Пробват отново и не се отказват.


Жените и момичетата, които искат да правят бизнес, трябва да са готови за този конкурентен свят; да са готови на неуспех, но и да вярват, че ще успеят; да бъдат много добре подготвени; да се заобиколят с хора, които да им бъдат правилния модел; да слушат по-опитните, но и своето вътрешно шесто чувство.


Много е важно да имат стратегия и цел къде искат да стигнат. След като имат всичко това, трябва да имат достъп и до повече финансови инструменти, защото това ще им бъде ценно, да използват новите технологии, да нямат високи фиксирани такси, които да заплащат или обвързващи договори. Това са неща, които в началото са много важни.


Също така е много важно да имат достъп до оборотните средства веднага. Това е критично важно за всеки стартиращ бизнес. Именно тук е myPOS и нашата мисия – да помагаме на микро и малките бизнеси. Пример за това може да бъде откриването на безплатна бизнес сметка с IBAN, с която могат да се разплащат с контрагенти както в България, така и в чужбина, да плащат месечни задължения и данъци към бюджета. Също така да си използват бизнес дебитната карта, която им предоставяме безплатно.


За myPOS Online споменах, че могат да си избират свой дизайн, да си направят онлайн магазин без никакви разходи. Разбира се, и всичките ни останали продукти има безброй предимства.


Тук ще поканя всички млади момичета, дами, които желаят да стартират бизнес – ние от myPOS България с радост ще ги консултираме в нашите експириънс центрове във Варна и в София. Имаме индивидуален подход и съм сигурна и вярвам, че ще намерим най-подходящите продукти и услуги.


Знам, че Вие членувате в дамски бизнес клубове. Можете ли да споделите някакъв опит, свързан с това?


Да, изключително щастлива съм, че вече 3 години съм член на един от бизнес клубовете в България и за мен беше наистина много добър старт, защото аз постъпих в този бизнес клуб веднага след връщането ми от майчинство. За мен беше много ценно, защото това ми помогна да вляза в бизнес средите отново, за да мога да изградя тези отношения, за които споменах, да започна да разбирам бизнеса, да се срещам с повече хора, да чуват повече за myPOS. 3 години по-късно смело мога да кажа, че изключително ми е помогнало.


В тази връзка, искам да Ви поканя на едно мое разширено представяне, като член на дамски клуб, което ще бъде в края на март. Мисля, че там ще бъдете много полезна като присъствие, тъй като има много дами, които са стартирали бизнес, а и не само стартирали, а с успешен и утвърден бизнес, които биха могли да се възползват от платежните решения на myPOS, и като цяло да си направят консултация с Вас.


И за финал – можете ли да ни дадете още някой съвет към дамите, какво е Вашето послание?


Моето послание към дамите, към вас, към мен самата, което си повтарям от времето, когато бях на 20 – да бъдат усмихнати, успешни, уверени и удивителни. Да се стремят да бъдат най-добрата версия на себе си!


За мен всичко се крие в това да обичаш и да гориш в това, което правиш. Когато има плам и хъс и другите го усещат. Тогава няма спирачки или нещо, което може да те спре. Когато една жена е усмихната, уверена в себе си, то с действията си тя успява да зарази и другите, и другите около нея я приемат като успешна и удивителна.


Благодаря Ви много за това интервю! Беше много интересно и полезно. Нямам търпение да се видим на следващия "Започни млад" в началото на април. На мен ми беше изключително приятно, до нови срещи!


Благодаря и аз за поканата още веднъж!



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page