top of page

В разгара на отоплителния сезон - появата на хлебарки в общите части на етажната собственост

С идването на зимата се променят много неща в човешкия живот и ритъм. Това неизменно се отнася и за животинския свят и то не само за дивите животни, а и за насекомите, които обитават нашите домове и жилища.


Какви са основните причини за появата на хлебарки в домовете и общите части на етажната собственост през отоплителния сезон?


Хлебарки можете да откриете в дома си, независимо дали живеете в обикновен панелен блок, тухлена кооперация или къща. Неминуемо ще си зададете въпроси като:

Как така? От къде? Защо?

Има няколко причини за нашествието от хлебарки:

  • Пускането и спирането на парното отопление. Обикновено това са месеците ноември и декември, когато започва отоплителният сезон, както и март и април, когото приключва

  • Ако Вашите съседи правят ремонт;

  • Ако Вашите съседи поддържат лоша хигиена в жилището си;

  • Ако има разбита канализационна мрежа в мазетата на кооперацията, в която живеете;

  • Много често тези насекоми попадат в дома ни чрез внасянето им заедно с покупката на употребявана техника, където те се заселват и пребивават. Това дори често се наблюдава при закупуването и на нови уреди, престояващи продължително в търговските складове;

  • He ca редки случаите когато яйцата на хлебарките се пренасят вкъщи от нас самите, при полепване по подметките на обувките.

Хлебарките вредят ли на нашето здраве?


Едно от най-важните неща, което трябва да се знае за хлебарките е, че те са преносители на над 40 опасни болести сред които: коремен тиф, салмонела, дизентерия и дори хепатит А. Все още няма препарат, който да въздейства върху техните неизлюпени яйца, наречени оотеки. Днес сред разпространените видове са черните, кафявите и червените летящи насекоми, които се заселват на местата с най-добри условия за живот и размножаване. Най-често се появяват в кухнята, колкото и чиста да е тя, тъй като те обичат повишената влажност на въздуха и предпочитат тъмните места в помещението.


Те се заселват в пукнатините по стените и ъглите, където прониква малко или никаква светлина. Избират местата, където има храна наблизо, а кошчето за боклук до мивката е идеалният източник. Могат да заразят храната с вредни микроби - храносмилателната им система е пълна с патогени и вредни микроорганизми. Могат да причинят физически и естетически дискомфорт – наличието на такива паразити може да докара човек до състояние на стрес, истерии и други неприятни ситуации.

Какви са симптомите на присъствие на хлебарки и как да ги разпознаем?


Като цяло хлебарките са склонни да се установят навсякъде, особено в пространства като кухнята. Тази част на къщата е мястото, където те имат достъп до храна и вода. Също така там могат да се намерят повече пукнатини – например под уредите.

В случай че откриете хлебарки в дома си, е важно да действате бързо.


Ето няколко полезни съвета:

  • Първо, трябва да определите къде се намира хлебарката и да проверите дали е успяла да остави яйца, тъй като това може да затрудни елиминирането им. Яйцата от хлебарки са лесно разпознаваеми: те са кафяви на цвят.

  • Друг много важен аспект е да проверите всичко – ако хлебарките са в кухнята- проверете уредите.

  • Обичайно е да намерите хлебарка, скрита в чекмеджето на пералната машина, в съдомиялната машина или дори в други уреди. Това е така, защото на хлебарките им е много по-удобно на тъмни и влажни места.

Добре ли е да потърсим професионална помощ?


Специалистите познават добре навиците на насекомите, разполагат с ефективни, безвредни за Вас, домашните Ви любимци и природата препарати. Наясно са на колко време трябва да се обработват жилищните и общите части на сградата, така че тя да е непривлекателна за досадните вредители. Фирмата може и да не унищожи хлебарките завинаги, но пък със системната си дейност ще Ви отърве трайно от тях.


Какви препарати се използват за ефективна борба с хлебарките?


Хлебарките са най-упоритите и неприятни вредители, които обитават апартаментите и къщите. Размножават се с изключителна бързина, имат невероятен инстинкт за самосъхранение и лесно се адаптират, добивайки резистентност към отровите, които се предлагат свободно на пазара.


Фирмите, които професионално се занимават с пръскане срещу хлебарки, използват специфични препарати и отрови, които фокусирано унищожават тези вредители. Ако търсите съдействие за възникнал проблем при вас, не се колебайте да се свържете с нас за съдействие.


Протоколът в такива случаи изисква жилището да се третира минимум два пъти – така се гарантира, че цялата популация, включително новоизлюпените насекоми, ще попадне в обсега на отровата. Първото пръскане унищожава по-голяма част от популацията, но имайте предвид, че снесените на скришно яйца няма да се повлияят от третирането. Затова второто пръскане е задължително, за да сте сигурни, че проблемът е решен.


Необходимо е да се извършат минимум 2 обработки - в началото и в края на отоплителния сезон. Разбира се, за качеството на живот в една кооперация са отговорни нейните обитатели. Затова най-добрият вариант за недопускане на увеличаване на популацията на хлебарките, предлаган от всяка добра фирма за дезинсекция, са абонаментните отношения – сигурен признак за професионализъм.

 
Елена Колева

bottom of page