top of page

Да инвестират ли битовите потребители в зелена енергия?



Интересът към производството на зелена енергия в момента е по-голям от всякога. Подобна инвестиция и за битовите потребители би била най-изгодна сега. Цените на консумативите ще продължават да се покачват и инсталирането на подобни системи ще става все по-скъпо“, коментира инж. Веселин Тодоров, председател и учредител на сдружение ,,Соларна академия България“ и основател на ВВТ Инженеринг ЕООД.


Инж. Тодоров, как виждате бъдещето на зелената енергия и перспективите при използването й?


Смея да кажа, че в последните три години интересът към зелената енергия нарасна много. Изключително голям растеж е бележи в последната година. Това е нормално предвид войната в Украйна, несигурността по отношение на доставките на газа, обстановката след пандемията и съживяването на производствата. Търсенето на енергия стана по-голямо от преди. По същия начин домакинствата и битовите потребители при нестабилността и липсата на устойчивост на енергийния пазар все повече се интересуват от инвестирането в централи за производство на електроенергия. Стремят се малко или много да имат независимост и сигурност в това отношение. Към момента интересът към зелената енергия е много голям.


Този тип добив на енергия достъпен ли е за обикновените потребители?


Към момента една централа за едно домакинство, като тук визирам средностатистическия българин, е почти невъзможна за изграждане, поради високата цена. Въпреки това, в сравнение с преди десет години сега е много по-достъпно. Икономически е много по-целесъобразно. Домакинство, което иска да изгради централа, по-скоро може да разчита на спестявания. Също така и на кредитиране или помощ от държавата за финансирането на една такава централа.

За захранването на апартамент от фотоволтаик, вятър или друг тип зелена енергия трябва да има политическа воля. Имам предвид, че управляващите трябва да облекчат режима на поставяне на соларни панели и въобще на зелени енергоизточници в жилищни и други постройки. В България фотоволтаиците са все още на разрешителен режим и именно тук трябва да се намеси държавата. Така не само се затруднява самия енергиен преход на страната ни, но и липсата на уведомителен режим демотивира както битовите потребители и домакинства, така и промишлените. Според мен, първо трябва да се започне с облекчение на режима на поставяне - една бърза, експресна процедура. Това е предвид енергийната недостатъчност, съпътстваща европейската икономика в днешно време.


След това вече предстои самото проектиране, поставяне и калкулациите, колко средства ще са необходими, как и къде ще бъдат разположени самите фотоволтаици, зависи от изработването на един добър проект и подходящата консултация за осъществяването му. Тази консултация трябва да бъде направена от хора с достатъчно специализиран и богат опит в такива дейности.



Централа за собствени нужди, изградена на равен покрив на еднофамилна къща в гр. София, кв. Горна Баня. Цялостната документация към ЕРМ Запад и Столична община, както консултирането по проекта беше водено от ВВТ Инженеринг. Проектът във всички необходими части също беше изготвен от ВВТ Инженеринг.

За конструкция е използвана висококачествената немска система Schletter за равни покриви с баластни тежести. Централата се състои от 24 броя фотоволтаични модули Bauer Solar с мощност 450W с 20 години продуктова гаранция и хибриден инвертор 10kW с 10 години гаранция. За да се гарантира намаляването на сметките за електричество, както автономността и независимостта от външното електрозахранване към централата са инсталирани батерии с общо инсталирана мощност 10kW и с 10 годишна гаранция.

Цялостното изграждане на централата отне 4 работни дни. След изграждането на ФЕЦ бяха издадени всички необходими декларации и сертификати за качество с цел въвеждане в експлоатация.


Можем ли да кажем, че сега е удачен момент за такава инвестиция?


Съвсем подходящият момент всъщност бе преди година-година и половина. Тогава след пандемията и поради липсата на ресурси се видя, че Европа е много зависима от гледна точка на енергия. Тогава цените тръгнаха първо леко нагоре и след това стремглаво нагоре. Войната в Украйна просто усили този процес. Сега по най-бързия начин трябва да се предприеме такава инвестиция, защото цените продължават да растат.


Сложно ли е за изграждане като система?


Не е сложно. С основни знания в сектора на електротехниката и електроенергетиката може да се изгради фотоволтаична централа. Има задължителни изисквания за спазване от гледна точка на безопасността. Добре е да бъдат проконтролирани от държавните органи. Друг проблем е, че масово се слагат фотоволтаици, но контрол върху изпълненията и качеството към момента няма. Това най-вероятно ще доведе и до последващи затруднения. Контролиращите органи са институциите, които дават разрешение за строеж. Дотук спира процесът, т.е. никой не идва на проверка, нито от община или друг орган, за да види дали са обезопасени.


Гаранциите в този случай се дават от изпълнителя на обекта. Няма ясна категоризация на типа изпълнители и кой от тях с какво може да се занимава като тип централа или инсталация. Това донякъде води до много голям проблем. Например, в Германия са инсталирани най-много фотоволтаици в последните двайсет години. Там механизмът е направен много просто. Всичко се случва с уведомление до съответната община и енергодружество. Лицензирана фирма прави проект, друга (също лицензирана) идва на място и изгражда инсталацията. Това е фирма с разрешително и с право да осъществява точно такъв тип монтажи и такъв тип инсталации. За 5 kW ще го извърши една фирма, за 5 MW ще е друга фирма. След това има проверка от друга фирма или квалифицирано лице. Проверява се готовността за въвеждане в експлоатация на такъв тип обект. Това е дело на независим орган, той не е нито държавен, нито инсталаторски.


В България имаме предпоставки, това да се осъществи. Трябва да има политическа воля и съответно мнозинство в парламента, така че да се подобрят законите и да се извърши същия преход и тук. Сега една фотоволтаична централа се изгражда между шест месеца и една година. С подобен режим ще бъде реалност за не повече от един месец. Инвестирайки сега в зелена енергия в следващите поне двайсет години вложителят (битов или промишлен потребител) може да разчита на производството на електричество в тази централа. Разбира се, в този период трябва да има и адекватна поддръжка на фотоволтаичните модули, за да се запазят.


ВВТ Инженеринг ЕООД е един от утвърдените изпълнители на проекти за фотоволтаични централи както за промишлени, така и за битови потребители. Компанията е специализирана в консултирането, проектирането и изграждането на фотоволтаични централи. Екипът от специалисти изготвя индивидуални проекти, изцяло съобразени с желанията и възможностите на инвеститора. „ВВТ Инженеринг“ ЕООД е и един от основните вносители на фотоволтаични панели на българския пазар, като разполага с високоефективни панели и богата гама от мощности.


В момента компанията предлага достъпни решения за фотоволтаични системи и за битовите домакинства.


Можете да научите повече за работата на компанията и реализираните обекти от сайта на „ВВТ Инженеринг“ ЕООД на адрес https://vvt.bg/



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page