top of page

Данък=Успех

В счетоводството Баланса на фирмата трябва да се равнява иначе има грешка. Актива винаги трябва да е равен на Пасива. Активите това са нещата които притежавате, а пасивите всичко което дължите. Трудно е на някои управители на по-малки фирми да разберат, че фирмата им и те самите не са едно и също. Фирмата е отделен субект, който се създава с търговска цел. Когато има печалба трябва да се платят данък печалба и данък дивидент, чак тогава парите от печалбата и фирмата, стават собственост на управителя. До преди това парите на фирмата се намират в Актива, а задълженията и капитала в Пасива.

Съзнателното плащане на данъци и не търсене на начини на заобикалянето им е нещо към което трябва да се стремим. То е критерии, че една фирма е стабилна и може да бъде доверен партньор години напред. Но за да стигнем до плащане на данъци трябва първо да имаме успешен бизнес. Съществуват много правила за успешен бизнес, някои от тях са взаимно изключващи се.


Как да намерим златната среда? Кой съвет да послушаме?

От различните начини на управление и от резултата които виждаме след тях е, че много често всички те са успешни. Стига работата да е свършена професионално и това което се иска от вас да е на ниво, което е удовлетворяващо. Лошо свършената работа, забавена доставка, грешки, оправдания са предпоставка за разваляне на отношенията, смяна на партньори и клиенти. Грешки винаги ще има, но в дългосрочен план, е важно да не се повтарят, да се вземат адекватни мерки за преодоляването им и да не се допускат.


За професионално свършената работа се изисква години практика в дейността. Когато работата стане навик, който се прави дори без да се замисляш тогава всичко ще върви плавно. Премислените стъпки, ще ви помогнат да се справите с препятствията. Mислете за трудностите визуализирай ги, и намерете начин да се превъзмогнат, следвайки тази стратегия, в последствие когато вече се сблъскате с проблема, вие ще знаете как да го преодолеете по-лесно. Оправдавайки се за грешка често означава, че предварително не сте помислили как да се преодолее.

Много е важно да не се отказвате и да следвате предварително изграден план, поне за две години напред. Следвайки го, ще намерите начин да го постигнете, много често всичко само се подрежда по правилния начин и ще ви води към целта.

Трябва да се изгради също така и волева стратегия. Волята е като мускул, който трябва да се пести. Тя може да се изразходва през деня и след това е по-трудно да се мобилизирате да направиш нещо необходимо към края на деня. Важна част от работата е почивката. Например ако цял ден отговаряте на е-мейли, или се борите със сложни казуси, в края на деня ще ви е останала малко воля да ви накара да отидете да спортувате. Трябва да си взимате почивки по-време на работа, за да сте продуктивни до края на деня.


Спорта е хубав навик, даващ ви вътрешно удовлетворение, енергия за през деня, спортувайки се храните с по-качествена храна и избягвате вредната. Което пък ви дава острота на мисленето и ви кара да се чувствате добре.

Трудно се създават навици, но не е невъзможно. Ако например искате да направите спорта част от дневния ви график, подгответе си дрехите от предния ден, оставете ги до нощното ви шкафче, така че сутрин като звънне алармата, всичко да ви е подготвено и дори вече започнато като процес. След спорта е хубаво да се създаде някаква награда, която може да е приятен обяд или вкусна закуска, това ще дава допълнителна мобилизация за следващото ходене. Лошите навици са трудно преодолими, но за да ги преборите, трябва да разберете първо какво ви дават те и да опитате да го заместите с друга тип награда, която да е по полезна за вас. Създавайте положителни навици в работния процес. Потърсете вече създадените такива и ги възнаграждавайте.

Следвайки изградения от вас план е важно за успеха ви! Плана ви за действие може да е различен и противоречив със всичко съществуващо и написано, но е важно да го има. Това ще доведе непременно до достигане на ниво от вашия бизнес, при което плащането на данъци ще се възприеме като необходима част от работата ви. Което пък непременно ще доведе до по-лесна и приятна работа на счетоводителя ви, което е нашата цел.

Започнете ли от определяне на целите, план за постигане, визуализация на трудностите, волево планиране и изграждане на навици, това ще доведе до повече приходи за вас и повече данъци за държавата.

Miroslav Angelov CEO MKAFINANCE

M: +359885307469

A: Bulgaria, 1000 Sofia, 25 Vitosha Blvd., fl. 2 office 4


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.






Подобни публикации

Виж всички
bottom of page