top of page

"Децата на България имат световен потенциал" - Ивона Руменова, SmartyKids

Настоящата публикация не спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и Ивона Руменова с цел развитие на мисията на фондацията.


Здравейте, казвам се Ивона Руменова. Потомствен учител. Прадядо ми, майка ми и леля ми бяха учители, но Не това ме насочи към тази професия. Не може да задължиш никого да те последва, ако сам не го поиска. Това бе мое желание, това е моята кауза. Да предавам на децата моите знания и опит, без ограниченията на учебни програми и държавни образователни стандарти и изисквания. Образовани и подготвени деца-това е ключът към успеха за всяка нация.

До преди две години бях старши начален учител в държавно училище в гр. Перник.


Винаги съм търсила нестандартното, иновативното, креативното, провокиращото за мен и за децата.

И един ден се случи.

Просто с един клик на мишката, от любопиство- какво е това Ментална аритметика и открих света на SmartyKids - детски образователни центрове.

Възможности, свобода, предизвикателства за нещо ново и непознато, развитие и за мен, и за децата.

Е, в началото ми беше трудно да превключа от стандартния начин на преподаване към друга методика, след като съм била в границите на формалното образование близо 30 години.

Това е като да предизвикаш себе си. При мен се получи.

Приемам своята работа в SmartyKids като нещо много отговорно и специално. Защото работата с деца е точно това - да си отдаден на това, което правиш. Летвата е висока и когато с децата я прескочим заедно - удовлетворението е огромно. Това е кауза, в която трябва да “гориш“, а не просто работа и бизнес. Вдъхновение и възможност да предоставяме качествено и иновативно допълнително образование за децата в България.

Децата идват при нас рамкирани от стандарта, притеснени в началото. Но след това като усетят разликата в начина на обучение, нестандартно и провокиращо за тях, започват да приемат нашите методики с желание и мотивация да се усъвършенстват, като дори самите те не подозират какви възможности имат.

Тяхното интелектуално и хармонично развитие е като лавина, която когато набере скорост е трудно да бъде спряна.

Те посещават нашите занятия с желание, защото под формата на игра се учат, забавляват и усъвършенстват, без да подозират, че това се случва.

И трите методики на SmartyKids-ментална аритметика, бързо четене и финансова грамотност са разработени по начин, достъпен за широката аудитория. И трите методики са уникални като разработка, материали, геймификация. Авторските иновативни курсове са създадени от екипи специалисти в съответната област и коренно се различават от остарелите методи, с които децата се учат да учат (онези методи, които правят ученето „скучно“).

А геймификациите гарантират забавления и много усмивки за детето по време на уроците.

Първото им стъпало е най-трудно, но когато стигнат до върха, всичко е различно.

SmartyKids Перник е част от голямото семейство на SmartyKids България вече три години. Доказахме, че обучавайки се при нас в различните курсове, децата имат в ръцете си една отлична подготовка за предизвикателствата на живота. Те развиват внимание, концентрация, забележителна краткосрочна и дългосрочна памет, самоувереност, въображение, творческо, логическо и аналитично мислене, фина моторика, самостоятелност и способност за вземане на решения, умения за работа в екип, и обогатяват общата си култура. Вземането на решения и решаването на казуси и още много полезни умения, ги правят успешни и сигурни в своите възможности.

Обучението при нас в SmartyKids Перник е едно истинско предизвикателство, пред което децата се изправят с любопитство и очакване за нещо вълнуващо.

Те са Tabula rasa. Бяла дъска ,върху която мога да напиша и знания, и опит, и практика как да се справят в различни ситуации, свързани с умения и компетентности, които да приложат, когато е необходимо.


За мен SmartyKids е една много сигурна и последователна възможност за развитие и на мен като преподавател, и по-важното –за нашите Смартита.

Зад всяко успешно дете стои подкрепата на неговите родители. Затова искам да благодаря на тях за подкрепата и мотивацията. Благодаря им за това, че с такава всеотдайност вдъхновяват децата си да учат нови неща и да постигат повече с всеки изминал ден.

Бих посъветвала читателите:

Не се колебайте - инвестирайте в децата си!

Ние в SmartyKids Перник ще направим нужното те да бъдат успешни хора в живота и тяхната реализация!

Не се страхувайте от непознатото и неизвестното – то може да бъде за Вашето дете територия на действие или трамплин за неговото всестранно развитие, в посока, неочаквана за Вас!

Бих се обърнала и към държавните институции:

Нека да бъдем партньори, защото заедно бихме могли да постигнем повече. Децата на България имат интелект и потенциал, с които сме конкурентни на света. Нека формалното и не формалното образование да се обединим в името на тази кауза!


Тук е моментът, в който искам да благодаря на Сияна Младенова, която ме покани да бъда гост лектор на Първата национална конференция на неформалното образование под мотото“Формалното и неформалното образование - обединени заедно“, която се състоя през септември тази година. Една много ползотворна среща с различни хора и специалисти, работещи в сферата на неформалнотообразование, с които имаме една цел - да бъдем полезни на децата в тяхното всестранно развитие, което ще дава своите плодове напред във времето.





Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.




0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page