top of page

Доказателството, че умният дом е всичко, от което имате нужда - и един пример за това

Здравейте! Днешното интервю е със Здравко Донков от Smartity. Вие вече го познавате, той беше ментор в Започни млад Варна. В предишното интервю коментирахме общо за умните домове какви са възможностите. Сега обаче ще навлезем в малко повече специфика и конкретизация за умните домове с един пресен пример за една енергоефективна къща, която е изключително красива и интересна. Здравко ще ни разкаже малко по-подробно.


Здравей, Здравко. Как се чувстваш след последното издание на Започни млад? Какви са твоите впечатления.


Здравей, много ми е приятно. Беше много мотивиращо, беше моето първо участие. Особено цялата енергия, която всички тези млади хора излъчваха и някак си се предава и към нас, с още по-голямо желание да им помогнем и да ги мотивираме да не се отказват да реализират идеите си. Имаше страхотни идеи. За мен беше наистина много хубаво изживяване. С удоволствие бих повторил това нещо, особено когато минат срещите на живо. Вярвам, че тогава ще бъде още по-голяма енергията и още по-голяма полза ще има от такива срещи. Поздравления за това, което сте направили.


Благодаря! Много се радвам, че ти е допаднало. Още следващото издание в Бургас ще бъде на живо на 1, 2 и 3 април. Така че имаме възможност да те видим и тогава.

Относно умните домове и тази много красива къща, която ще ни покажеш, искам първо да кажа, че вие сте първата компания в България, която по време на кризата 2007-2008, сте стартирали, когато всички са мислели за лудост да се занимаваш с технологии и умни домове. Едно голямо браво и поздравления за това, че сте започнали тогава, както и за това, че сте стигнали до тук и сте обучили толкова много хора и сте направили толкова много проекти. Наистина е възхитително това, което сте постигнали.


Благодаря ти! Да, наистина беше така. Не знам дали беше подходящият момент да започнем това, но историята показва, че решението е било правилно. Така че да, ние започнахме точно в кризата на имотния пазар 2008 година, но фактът, че сме още тук означава, че е било правилно решение.



Днешното интервю го озаглавихме “Доказателството, че умният дом е всичко, от което имате нужда”. Във връзка с енергоефективните къщи, сега ще говорим малко по-подробно и за обстановката, която се създаде в момента. Можеш ли да ни разкажеш как всъщност вие решавате тези битови проблеми на хората и как им спестявате време докато им помагате?


Да. По-скоро ние разбираме, че е много полезно за хората, които се интересуват, да го направим с един пример. Това винаги много е работило. През тези 13 години това много е помагало да си представят как те биха използвали една система за жилищна автоматизация в дома си. Затова решихме да покажем една от къщите, които сме направили, защото освен, че в нея има много технологии, които всеки от нас би припознал и би използвал в дома си, така и тя е много добра от гледна точка на интериора и екстериора всъщност.


Нашето разбиране винаги е било, че дизайнът трябва да води, а технологията да го следва. Много работим с дизайнери, с архитекти и те много ни търсят, защото ние не ги ограничаваме в тяхната визия, в това какво трябва да използват като технология или модули на стената. Нашият ангажимент е след като те са направили своята магия - с всички цветове, форми, материали и т.н., ние да облечем технологията в тяхната визия. Затова и избрах тази къща, която искам да ви покажа. Тя всъщност е направена много практично, много ежедневно използваемо. Да, тя изглежда много различно, но всъщност е много практична като къща. В нея има неща, които се използват всяка минута.


Мисля, че всеки, който се интересува от умни домове може да вземе по нещо от това, което ще говорим, още повече пречупено през призмата на конкретния проект.


Можеш ли да споделиш от гледна точка на енергийна ефективност, вие консултирате ли за избора на отопление или вентилация, или по-скоро се напасвате към клиента?


Всеки е намесен в процеса. Определено хората в ОВК сферата са много по-компетентни от нас в това спрямо конкретните специфики какво трябва да се направи в тази сфера, но нашата сила е в управлението на тези системи, максмималното енергийно управление на тези системи. Особено когато са по-комплексни. Когато да речем имаме климатизация плюс както е в случая подово отопление. Когато имаме рекуперация, когато имаме възможност за такива оптимизирания на разходите. Нашата сила е в това. ОВК специалистите отново дават насоките в това какво да се използва. В случая ще ви покажа подово отопление плюс вентилация, но ако нямаше управлението от наша страна, щеше да е комфортно, но нямаше да е възможно най-икономичното като разход, докато сега това е изведено на много преден план.



Можеш ли да ни покажеш и да ни разкажеш малко по-подробно конкретно за тази къща? В предварителния разговор ти сподели, че тя е изцяло с дървена конструкция.


Да, това е много интересното при нея. Тук мога да кажа, че всички наши слабости, всички наши мании са вкарани – дървените конструкции, еко съобразното строителство от една страна. Тази къща не е сертифицирана като пасивна къща, но по показателите тя отговаря на тези параметри. Тя е направена изцяло от дървена конструкция, със страшно много остъкляване, което противно на очакванията всъщност е направено по начин, който допринася за икономията на разходите и за отоплението.


Мисля, че мога да ви покажа няколко снимки от тази къща. Това е една снимка от дневната зона на къщата. Тя е изцяло от стъкло и се виждат само дървените структурни елементи на къщата. Много отворена, много слънчева, във връзка с двора, в който тя се намира.


От една страна страхотно изглеждаща къща с минималистичен интериор, от друга страна в нея са използвани неща, които всеки ден се използват – управление на осветлението в къщата, управляване на отоплението и вентилацията. В тази къща има подово отопление чисто заради интериора, няма къде да се сложи радиатор. Тук изцяло отоплението е решено с подово отопление, което се захранва от термопомпа, която от своя страна има възможността да работи и на газ, но основният източник на топлина е геотермална енергия. Така че наистина са сведени до минимум всякакви разходи, които тази къща има от гледна точка на отоплението. Още повече енергията на термопомпата се добива главно от слънчеви фотоволтаични панели. Една къща над 90% автономна.


Можеш ли да ни кажеш в тази стая какво сте автоматизирали? Например ние виждаме, че има щори, освен подовото отопление, разбира се, което може да се включи от приложението на телефона. Какво друго сте направили в тази стая?


Щорите бяха задължителни заради осветляването, това регулира светлината в помещението. Външните щори са на всяка една витрина сложени, защото от една страна имат функцията на осветляемостта, от друга страна имат функция от гледна точка на защита от това да не е топло. Особено лятото външните щори играят превантивна роля да не се затопля много къщата. Всеки си мисли, че тук е много студено, но всъщност е доста топло, дори прекалено понякога.


Управляваме осветлението с много декоративни малки спотчета, LED ленти и други енергоефективни решения, които позволяват да се създадат страшно много различни сцени светлини спрямо комфорта на светлина, който човек иска да има.


Управляваме озвучаването в къщата във всяка една стая, тъй като хората, които живеят в нея обичат много да слушат музика. Във всяко едно помещение има възможност да има фонова музика каквато човек иска.


Друго нещо полезно в тази къща е вентилацията. Вентилацията има рекуператорен блок, който вкарва свеж въздух без да има нужда да се отваря прозореца, за да се проветрява. Още повече този въздух е темпериран и няма този ефект - когато отворим да проветрим в нашите домове и влиза свеж, но студен въздух и ни става студено. Така температурата в помещението остава без промяна повече от 1-2 градуса, което е страхотно постижение. Хората, които използват тази къща вече повече от година, са страшно доволни.


Това е много интересно. Предполагам, че това също се управлява от вашето приложение от телефона.


Всичко в тази къща се управлява от автоматизацията. Всъщност телефонът е само един от начините да управляваш нещата в дома си. Разбира се има, както ние ги наричаме, стенни модули или бутони по стената, или аналога на ключове, които пускат щорите, включват осветлението и т.н. за съвсем стандартния тип да речем пускане на лампата в една стая. Тези собственици използват гласови асистенти, тъй като за тях това е доста по-лесно. Има различни сензори за движение, за температура, за осветеност, и влизайки в сутерена лампата ще се включи, когато някой слиза по стълбите, но само когато е тъмно. Такива сензори управляват да речем температурата в банята или в сауната. Няма нужда от допълнителни настройки. Малко или много е свързано с по-високия комфорт на обитаване.


Имате ли обратна връзка от клиенти спрямо различните автоматизации в къщата от гледна точка на това, че им се улеснява ежедневието? Как се чувстват преди и след вие да се включите в тяхното ежедневие?


Доволни са. Ние със собствениците се познаваме доста преди те да направят този свой дом. Те имаха преди това и друг апартамент, в който искаха да направят нещо, което да улесни живота им. Поради различни причини не можахме да бъдем напълно адекватни за желанията им, тъй като не искаха да правят големи ремонти в дома си. Но за тази тяхна къща започнахме да си говорим много преди да започне строителството, още когато всичко беше на чертеж. Тогава и те имат време да избистрят и да премислят всички идеи, които им предлагаме за различни функционалности, за различни начини на използване на системите в дома им. Много по-лесно и евтино е да изтриеш една линия на чертеж, отколкото да бутнеш една стена в последствие.


Колкото повече време се отдели в етапа на концепцията на работата по един проект, толкова по-лесно е след това, толкова по-точни са чертежите, толкова по-лесно е за изпълнителите. За разлика от стандартен строеж тук в такава къща с дървено строителство, всичко се прави предварително в завода и промените са в много малко проценти. Структурата не може да се промени, най-много може да се проемести някой ключ на стената. Това означава, че предварително трябва всичко много добре да е изпипано и обмислено. Трудно нещо, но много интересно всъщност.


Те наистина използват всички системи, които им предложихме – за отоплението, за осветлението, могат да си отворят автоматично вратата на гаража когато се доближат към къщата си без да правят нищо - това е нещо, което използват ежедневно.


Звучи доста удобно. Значи можем да кажем, че умният дом би могъл да бъде решение за вече построен апартамент или къща, но е обвързано с доста ремонти и е по-лесно да се направи в процеса на строеж?


За да бъде максимално ефективен и да бъде възможно той да бъде разширяван и надграждан в бъдеще, е наложително да се направят някои промени по някои от инсталациите. По дом, в който не се предвижда ремонт, могат да се направят много неща, но не всички. Чисто заради обективни причини, от гледна точка на захранване на някои консуматори, адаптирането им към използването им по по-интелигентен начин. Ако човек иска наистина професионално изградена инсталация, която е устойчива във времето, не подвластна на промените на даден производител, тогава предварителната подготовка и ремонта е важен.


Можеш ли да споделиш, ако има някой, който ни чете и иска да внедри решения за умен дом в апартамента си, но не е склонен да направи ремонт, какви промени, дори и малки, би могъл да направи?


Ако не иска да прави промени пак има решения. Може да управляваме осветлението в дома до известна степен, можем да управляваме климатизацията от гледна точка на управление на радиатори например или на климатици, които позволяват такова управление разбира се.


Можем да интегрираме електронна брава, не по най-добрия и професионален начин, но имаме възможността да си отваряме или да отваряме на някой друг вратата вкъщи, ако сме на почивка и трябва да дойде някой да почисти или майстор да отремонтира нещо. Не е най-оптималният вариант от моята гледна точка на интегратор, но ще работи за дадените хора.


Може да имаме управление на щори, пердета, което също е свързано с комфорта и чисто прагматичността на използването на тези неща. Можем да управляваме черна техника от едно дистанционно, за да нямаме 5-6 дистанционни на масичката в хола.


Общо взето това е основното нещо, което човек може да направи когато не иска да ремонтира в дома си, да променя окабеляването в дома си и т.н. Пак ще бъде работещ дом, достатъчно интелигентен, комфортен, както и отразяващ се на икономиката на разходите, което става все по-важно.


За сравнение с апартаменти и къщи, които в момента са в процес на строеж, там могат да се правят доста повече автоматизации, както ти спомена за подово отопление, датчици за влага. Какво друго по-голямо може да се внедри?


Колкото повече неща обхваща управлението от автоматизацията на жилища, толкова по-максимизиран може да бъде ефектът от тях. Говорим за комфорт, икономия на разходите, сигурност.


Връщам се към примера, който в момента показвам. Разходът в тази къща, която е може би над 220-230 квадратни метра, за отопление през януари беше мисля, че 120 лева. Това е благодарение на това, че цялата ОВК система се управлява, не само парното или климатизацията.


С тези автоматизации можем да се чувстваме по-сигурни, че нищо няма да се случи в дома ни. Има сензори за наводнение газ, сензори за дим. Те не само ще кажат, че има теч на вода или пушек, но ще спрат подаването на вода, ако има дим могат да пуснат екстракторни вентилатори да изтеглят дима или да подадат някакъв сигнал на хора по поддръжката. Така че няма ограничения в това какво може един умен дом. Стига да се сетиш, че то ти е полезно, има някакъв начин това да се случи.


Можеш ли да ни споделиш от гледна точка на вашата статистика, за какви потребители е по-скоро умният дом?


Статистика да, мога да ти кажа, и имаме клиенти използващи системите ни от 22 до 72-3 години. Най-често, ако говорим за България, това са семейства, които независимо дали имат, искат да имат деца или нямат, но искат точно тези неща, които може би са видели, защото са пътували навън или са чули, или техни приятели използват. Точно това търсят – икономия на разходите, повишаване на комфорта. Дори сме имали хора, които инвестират в недвижими имоти и търсят такава инсталация точно за да повишат стойността на имота, който искат в последствие да продадат. Но преди всичко са семейства. Ако трябва да определя някаква възрастова граница – от 25 до 40-50 години, които малко или много вече са осъзнати защо искат да използват системи за автоматизация.


Това вече не е екзотиката, която беше преди десетина години. Дори недоверието, което в началото имаше към такива системи като нещо ново, дали ще работи, дали постоянно ще имам осветление в дома си или нещо друго ще се случи. В началото ако беше повече комфорта и показността на тези системи, все повече хората се водят от икономията на разходите, от това колко ще бъде месечната ми сметка, от това дали ще бъде по-сигурно вкъщи.


Има ли някой, който е дошъл при вас за внедряване на смартфон, който е искал нещо по-екстравагантно и не се е интересувал толкова от икономия или удобство, а просто е искал да има иновация в къщата си? Можеш ли да ни споделиш за някое екстравагантно решение, което сте направили?


Да, сещам се за няколко неща. Преди 7 години и повече даже имахме един клиент, който работеше в IT сферата. Беше си купил апартамент достатъчен за неговите нужди, живееше сам и ми беше казал: “Не искам да има нищо по стените. Искам до входната врата, като се влезне да има един модул, който като идва жената, която чисти, като го натисне да може да запали осветлението в цялия дом, за да си свърши работата, иначе не искам да имам нищо по стените. Аз всичко ще управлявам от телефона, ще имам таблети в стаите, за да мога да си ги взимам с мен.” и той нямаше нито един ключ по стените. Това беше неговото изискване. Разбира се това беше изговорено с интериорен дизайнер, който беше направил много минималистичен проект. Това беше предизвикателството да го направим, защото най-малкото за да управлява температурата в стаята, нещо трябва да я измерва тази температура, за да знае дали трябва да се отоплява или да се охлажда.


Друго нещо, за което се сещам е една къща в Германия. Дамата искаше да има такава сутрешна сцена, в която в един час когато се пусне алармата и се вдигат щорите в стаята, пуска се музика, която тя си е избрала. Примерно след 20 минути трябваше да се включи кафемашината да и направи кафе и в същия момент трябваше да и се напълни ваната. И това всичко се случваше в продължение на около час, но се задействаше от настройването на алармата и. Това си беше изпитание. Имахме големи разговори с тези, които направиха ВиК инсталацията, за да се следи колко вода ще има във ваната, колко соли и т.н.


Имаш ли някои други снимки от твои проекти, които да ни покажеш?


Да, това е снимка от банята им. Красиво нещо. Другата снимка е от една друга стая, която е на втория етаж в къщата. Не мога да кажа дали това е кабинета или спалнята, но отново, цялата къща е със стъклени стени. Много необичайна конструкция, но всъщност много топла, колкото и да е странно.


Много интересен проект, много се радвам, че го показа. За финал на интервюто, искаш ли да ни споделиш нещо, което ви предстои, някой важен проект за вас или да ни загатнеш какво можеш да ни разкажеш в следващото интервю?


Нещо, което правим от миналата година е много интересна къща, в която има отделен спа център. Собствениците са фенове на ретро автомобилите и имат двуетажен гараж, в който с платформа свалят колите. Всичко това искат да бъде автоматизирано и е предизвикателно и интересно. Между другото в гаража се следи температура, влажност и замърсяване на въздуха. Те могат да кажат в момента коя кола искат да качат на нивото на улицата, за да може да излезе от гаража.


Те имат и дрешник, цяла стая всъщност, малко на принципа на химическото чистене – класификация на дрехите. От собствена платформа могат да кажат искам тази дреха и се завърта линията и дрехата застава пред тях. Много е интересно и учудващо ефективно.


Надявам се в следващото интервю да можем да видим снимки или видео на ваши проекти.


Да, това е много добра идея. Трябва да го обмислим и да го направим, чудесно предложение от ваша страна.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Умен дом

bottom of page