top of page

Земеделски програми и лавандулата

Благоуханният спътник на красотата


Още от древността човечеството асоциира красотата с изисканите аромати. Това е дало тласък и на развитието на парфюмерията, която с напредване и усъвършенстване на техниките за извличане на етерични масла става значима в икономически план. В България от векове се отглеждат различни растения заради техните ароматни масла и извлеци, като някои от тях, като розата и лавандулата, имат емблематично значение и неотменимо български характер.

България е водещ производител на лавандулово масло още през 70-те години на двадесети век. С площи от 70 000 дка България добива 155 тона лавандулово масло и 7400 кг лавандулов конкрет. Така тя се очертава като световен лидер в индустрията. България е призната като най-голям производител и изпреварва Франция още през 2012. По данни на Министерство на земеделието и храните през 2019 г. в България са налични 18 416 хектара площи с лавандула, от които са добити 51 681 тона свеж лавандулов цвят и годишно производство от над 1300 тона лавандулово масло.

Интересът към растението и добиваното от него ароматно масло далеч не е свързан само с изтънчено обоняние. Насажденията от лавандула само в житницата на България – Добруджа, са близо 7 225 хектара. Те се нуждаят от много по-малко селскостопански обработки, не са необходими скъпи и опасни химикали за растителна защита, поддават се на косене с машина и започват да дават реколта още на втората година след засаждането. А самото лавандулово масло с български етикет има цена на международния пазар от порядъка на 60-70 евро за килограм.

По мярка 11 „Агрекология“ от ПРСР 2014-2020 г. се отпускат по 105 лв./дка за отглеждането на лавандула. Ако стопанството е под 30 ха, за лавандула може да се получи максималния размер директно плащане – единно плащане на площ, „зелено“ и преразпределително плащане – приблизително 44 лв./дка. Младите фермери могат да получат още по 4 лв./дка. Засадилите сортове Карлово, Хемус, Дружба и Хебър могат да получат 105 лв./дка годишно по мярка 10 „Агроекология и климат“ от ПРСР 2014-2020 г. за дейност „Опазване на застрашени от изчезване местни сортове“. Тези сортове са сравнително по-нископродуктивни, но обикновено с по-високо съдържание на линалил ацетат в маслото – основната съставка, която служи за определяне на качеството на продукта. Нейното съдържание не може да е под 33%.

Но лавандуловото масло има още над 50 съставки с труднопроизносими имена. За Потребителите са важни ефектите му да облекчава стреса, да подобрява настроението, да насърчава спокойния сън, да намалява дразненето на кожата, да предпазва от инфекции, да намалява възпалението, да премахва пърхота и да успокоява подуване на корема. Ароматът и вкусът на лавандула също са прекрасни, заради което се използва и в много държави и като кулинарна подправка. Способността му да повлиява стресовите състояния и да подобрява настроението са основната причина да се използва в ароматерапията. А тъй като успокоява възпалителните процеси по кожата и заздравява косата, със сигурност допринася и за красотата и доброто настроение на дамите.

Искате ли да прочетете повече?

Абонирайте се за bem.bg, за да продължите да четете тази изключителна публикация.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page