top of page

Иновации в бижутерския бизнес

3D принтирането и компютърното моделиране (CAD) са две от най-големите технологични революции в бижутерията през последните години. Тези технологии позволяват на дизайнерите да създават сложни и уникални бижута, които преди са били невъзможни или много скъпи за производство.


Лазерите са друга технология, която се използва все по-масово в изработката и персонализацията на бижутата, както и в шлифовката на камъни.


Добавената реалност намира приложение в онлайн презентацията на бижутата и е на път да реши един от основните проблеми при онлайн търговията на бижута, а именно опцията за проба на бижуто преди да достигне до крайния клиент.


Как тези иновации подобряват процеса на производство?


Много често, когато разказвам на клиенти как традиционно се произвежда едно фабрично бижу от злато или сребро, без помощта на съвременните технологии, те остават изненадани от трудността, сложността и времеемкостта на процеса. Всичко започва с идея, която се скицира от дизайнер. След това от метал или моделажен восък, ръчно се изработва точен прототип на бижуто с всички малки детайли по него. От прототипа се изработва силиконова матрица, с която се създават една по една малки восъчни отливки/ копия на бижуто. Тези отливки се заливат с гипс. Гипсът се изпича в специална пещ, в която восъкът се изпарява. На мястото на восъка се излива разтопения благороден метал. Щом металът се втвърди по формата на матрицата, гипсът се почиства, всички метални елементи се сглобяват, запояват, полират, монтират се камъните, нанасят се покритията и всички останали декорации и всичко това се прави на ръка.

Сега си представете, че на модела трябва да се направят малки корекции във формата или размера. Това означава, че целия процес започва отначало. За щастие, новите технологии като компютърното моделиране (CAD) и 3D принтерите, създадоха възможност този процес да се съкрати и улесни. Само с две команди на компютъра, „скицата“ на бижуто може да бъде преоразмерена или променена, а с 3D печат, восъчната отливка може да бъде готова с голяма прецизност за много кратко време.


иновации в бижутерския свят

Тези технологии са направили възможно създаването на по-сложни и уникални бижута, които са достъпни за по-широк кръг от хора. Това се забелязва и в колекциите ни - бижутата стават все по-детайлни, а изработката все по-прецизна, без това да се отразява драстично на цената за изработка.


От друга страна, лазерите имат широко приложение в различни индустрии. В производството на бижута се използват за различни процеси като прецизно рязане на сложни и дребни детайли, гравиране на надписи и изображения, свързване и залепване на различни части от бижутата, изработка на малки отвори за инкрустация на камъни, създаване на матировка и релефни структури по повърхността на бижуто и други. Това увеличава прецизността, качеството и ефективността на производствения процес и позволява създаване на сложни и иновативни дизайни, които биха били трудни или невъзможни за постигане по традиционен начин.


Какви са практиките за използване на виртуалната и добавената реалност (VR & AR)?


Виртуалната реалност (VR) и добавената реалност (AR) са две сравнително нови технологии и макар все още да не са масови, те имат потенциала да революционизират начина, по който купуваме и продаваме бижута.


Използват се, за да предоставят на клиентите по-ангажиращо и персонализирано изживяване при пазаруване на бижута онлайн. Идеята е да позволим на клиентите виртуално да пробват бижута като им дадем възможност чрез приложение да видят как ще изглежда например пръстен или гривна на тяхната ръка, преди да вземат решение за покупка.


В Selina инвестираме много в онлайн презентацията на бижутата. Стараем се да дадем максимално точна визуална информация за артикулите и разчитаме на опитен продуктов фотограф за всички продуктови кадри.


Наскоро инвестирахме и в професионална техника за 360 градусово видео заснемане на бижутата, което позволява на клиента да огледа артикулите от всички страни. Вярвам, че имплементирането на добавената/виртуална реалност е следващата стъпка в усъвършенстване на онлайн презентацията на колекциите ни.




Кои от тези технологии са най-полезни за бизнеса?


Както споменах по-рано, CAD и 3D принтерите вече се отразяват върху визията и качеството на колекциите ни, тъй като повечето производители, с които работим са интегрирали технологията в производството.


Използваме и лазери за персонализация на бижутата на нашите клиенти – един тренд, който набира все по-голяма популярност. Надявам се съвсем скоро да успеем да се докоснем и до възможностите, които предлага добавената реалност и да създадем едно ново изживяване за нашите виртуални клиенти, давайки им възможност да пробват бижутата преди да са стигнали физически при тях.

 
главен редактор


Подобни публикации

Виж всички
bottom of page