top of page

Интервю с първия победител в състезанието за хора с бизнес идеи "Започни млад"

Здравейте на всички! Днес ви срещаме с Исил, която е и първият победител в историята на състезанието за хора с бизнес идеи "Започни млад". Представи се накратко за хората, които не те познават.

Здравейте, казвам се Исил и съм първият победител в Start Young със собствена идея за бизнес. Това е едно прекрасно състезание, което наистина дава много възможности. И днес съм тук за да ви кажа защо трябва да участвате в следващите състезания дори и да нямате "уникална идея за бизнес".


Откъде си, какво учиш, какви са амбициите ти?

Аз съм от едно малко градче – Кубрат. Преместих се в Русе в 8-ми клас, защото много исках да уча немски език. Приеха ме в СУ с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе, където в момента съм в 12-ти клас.


Как се реши да участваш във форум за хора с идеи за собствен бизнес?

Всъщност ти дойде в нашето училище да ни разкажеш защо да бъдеш предприемач и какви са полезните страни на това. Научи ни на много полезни неща. На мен още тогава ми направи впечатление и с радост очаквах следващо подобно събитие. Един ден, отивайки в час, госпожата ми по информационни ми каза, че ще има събитие и ако искам да се запиша, защото знае, че имам интереси в сферата на идеи за малък бизнес, бизнес план на фирма и бизнес иновации. По-късно потърсих повече информация в Google и осъзнах, че е една чудесна идея. Записах се и доста мои съученици също.


Това, което ми хрумна вечерта преди състезанието беше бизнес идея за гейминг зала. Защо точно гейминг зала? Аз като всеки един ученик се интересувам от теми като тормоза в училище, като той се поражда най-вече от това, че на децата им е скучно и няма какво да правят. Намерих такъв проблем и предложих неговото адекватно решение под формата на бизнес идея.


От твоята гледна точка как протече "Започни млад"?

Доста енергично. Стигнах там на столчетата предназначени за публиката и гледах колко заредени с енергия са тези хора, които излизат отпред. Мотивирах се от тях и се реших.


В първия момент трябваше да представя бизнес идеята си за много кратко време, мисля, че имах 40 секунди. Не знаех как точно да представя идеята си и защо съм я избрала. Застанах отпред, взех микрофона и нещото, което казах веднага беше: “Търся готини хора, за да направим нещо готино”. И всъщност хората, които се припознаха в моята идея наистина бяха много готини.


Казах, че искам сериозен екип, че имам бизнес идея, която искам да бъде осъществена и това, което се случи без предварителна уговорка – повечето ми съученици, които бях убедила да дойдат, вдигнаха ръка, че искат да се присъединят в моя екип, което за мен беше повече от прекрасно. Това са хора, които все пак познавам и ще мога да ръководя като лидер, с които да съставим бизнес план. Защото когато си лидер на дадени хора е много важно да знаеш те в какво са добри и да ги сложиш да правят това, в което са най-добри.


Успях да се запозная с малката част от екипа, която не познавах и да видя къде са им силните страни. Съответно на хората, които познавам също разпределих задачите, които да свършат и мога да кажа, че това беше наистина вълнуващо.


От 8 часа сутринта до 20:00 вечерта 8 човека работихме, заедно с Чави Вияреал, който постоянно се включваше, за да ни помага и всеки правеше нещо полезно. В неделя отново се събрахме, обсъдихме всичко и остана само да избера как да презентирам нашия бизнес план.


Кое те зарадва най-много?

Победата със сигурност, но и самото представяне. Това, че тези хора не се включиха просто ей така, а наистина им се занимаваше. Всички бяха страшно организирани. Самата енергия, която получих по време на представянето.


Как според теб спечели доверието на екипа си?

На хората, които познавах предварително мисля, че съм спечелила доверието много отдавна в училище. А на тези, които не познавах не мога да отговоря. Те се включиха не защото познават мен, а заради идеята. Може би защото имахме общ интерес и бяхме нахъсани.


Каква беше ролята на ментора?

Ролята на ментора беше да ни напътства., да ни навигира. Той ни помогна да намерим подходящия път, за да стигнем да нашата идея. Благодарим му много за помощта.


Какво следва оттук нататък?

Много искам да уча бизнес администрация в Германия. По време на изпита за немски, самата изпитваща е трябвало да избере няколко ученици, които да кандидатстват за стипендия в Германия за висше образование. Това е цялостна стипендия и не може всеки да кандидатства, тоест само ако бъдеш избран имаш този шанс. Аз съм една от трите ученички, които бяха избрани от нашето училище.


Мисля, че сертификатът, който получих от Започни млад ще ми бъде изключително полезен, защото това е формат, който не е често срещан. Надявам се да бъде оценена.


А за това какво ще става след като завърша, много хора ме питат дали ще реализираме идеята с гейминг залата. Първо искам да кажа, че всички са много запалени по тази идея. Но самата награда дойде може би не в правилното време за нас, защото ние сме ученици, голям екип. Всеки един човек от 8-те в екипа има различни цели в живота., имахме изпити, някой от нас искат да отидат в друга държава.


Но дали бихме искали да го направим? Да, разбира се, но след време.


Ще те помоля да отправиш послание към нашите читатели.

Това, което аз искам да кажа е да отговоря на въпроса "Защо да участвам в състезанието за хора, които искат да създадат собствен бизнес - "Започни млад?". Отговорът е много прост, безплатно е и, за да видиш дали бизнес идеята ти си заслужава.


Сърцето ти наистина трябва да тупти, за да направиш нещо и то да е качествено.



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page