top of page

Как да променим реалността си?

Всеки човек има лична концепция за реалност, която винаги ще се филтрира през съзнанието му. Всеки индивид на базата собствените си вярвания, ценности, способности и действия създава своя реалност.


Факт е, че в света има достатъчно ресурси за всички и сега живеем в най-изобилната епоха на човечеството досега. Никога не е бил толкова лесен достъпът до информация, до парични ресурси, до контакт с различни хора и контрол върху личното време. Също така е факт, че на една и съща улица, в един и същи град има хора които живеят все едно в различни реалности. Някои едвам оцеляват, други живеят в изобилие, творят непрекъснато и придобиват все повече ресурси.


Вернер Хайзенберг, първооткривателят на квантовата физика, казва: „Същите организиращи сили, които са формирали природата във всичките ѝ форми, носят отговорност и за структурата на нашето мислене.“


Отдавна е установено, че мисълта е електрически импулс между два или повече неврона в кората на нашия мозък и когато тази мисъл бива подкрепена със силна емоция и се повтаря многократно, тази връзка укрепва и се превръща в сценарий на поведение.


За да станем господар на живота си и творец на реалността си, първо трябва да анализираме настоящето си обкръжение и начина си на живот, да предприемем нови начини на поведение чрез осъзнаване и опознаване на нашите мисли и емоции.


Следваща стъпка е работа с нашата Аз концепция, с вярванията ни, ценностите и навиците ни и в последствие чрез целеполагане и стратегическо планиране да направим съответни регулярни действия, чрез които можем да добием желаното.



Но какво всъщност ни пречи да сме щастливи в своята реалност?


Обикновено това е стремежът към щастието така, както го разбира някой друг – или към външното демонстриране на щастлив живот. Защото истинското щастие винаги е лично и дълбоко вътрешно състояние на удовлетвореност, а това няма нищо общо с лъскавата обвивка, с фалшивите усмивки и с чуждите амбиции.


Ако има универсално правило за постигането му, то е всеки да гони своите мечти, вместо да чака щастието да го сполети ей така, както си седи на дивана вкъщи. Никой отвън не може да ни направи щастливи хора – не и ако ние самите не се заровим в себепознанието, ако не приемем себе си с всичките си качества и несъвършенства и не поемем към конкретната желана посока. Щастието е в пътя към изграждането на себе си.

Няма двама души, които да си приличат във всичко, затова няма и две абсолютно еднакви дефиниции за щастие. Всеки е отговорен за своето благополучие и колкото по-рано осъзнае това, толкова по-добре. Но от опит знам, че мнозина предпочитат пасивно да се оплакват от съдбата, от лошия си късмет, от началника, който не ги оценява, от партньора, който изневерява…


Списъкът на възможните бягства от отговорност е дълъг, затова разглеждам проблема от различни ракурси във всяка от моите книги. Така например в „Изборът ЛЮБОВ“ обръщам специално внимание на причините за провалените отношения и обяснявам защо изграждането на висока самооценка и отстояването на личните граници са необходими условия за изграждането на трайна хармонична връзка. А за онези, които са свикнали да се вайкат, че са нещастни, защото „ заплатата не стига за нищо“, е още по-подходяща книгата ми „Живей в изобилие: Енергията на парите“ – сигурна съм, че тя ще промени начина им на мислене и ще им отвори нови хоризонти.


Но как да разберем, че е време да променим реалността си?


Първо трябва да сме честни със себе си и да си дадем ясна сметка какво не ни достига. Любов, здраве, пари? Или и трите? Следващият етап е да преодолеем страховете си, включително от неизбежната промяна. Как да стане това? В моята книга „Живот без страхове“ читателите ще открият много полезни практики за овладяване на негативните емоции, за установяване на контрол над мисълта и за загърбване на всички видове притеснения, които биха могли да попречат на изграждането на новата реалност.


Промяната не е страшна. Тя е неизбежна, както гласи един от постулатите на Милтън Ериксон – върху тях е изграден и моят метод на преподаване. Когато осъзнаем това, остава да си поставим цели, да планираме своите крачки по посока на тези цели, да открием ресурси и най-вече да действаме! В нашия толкова бързо променящ се свят това може би е най-важното качество – да съумееш навреме да се адаптираш, да направляваш живота и бизнеса си в необходимата посока. Тоест приемете процеса на еволюцията за естествен, не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт, сътворявайте реалността си!


Но какво още ни трябва? Вътрешна сила, тоест енергия.


Колкото повече имаме, толкова по-хармонично живеем, сбъдвайки мечтите си. Колкото по-висока е енергийната ни вибрация, толкова по-лесно материализираме хубавите неща в живота си. В книгата ми „Енергия: Презареждане“ обяснявам как се постига това, как се блокират негативни енергийни източници, как се откриват крадци на енергия и куп други полезни неща.


Необходим ни е и системен подход – човек трябва периодично да си прави преоценка. Да си дава сметка дали и доколко е доволен от положението във всяка една от сферите в неговия живот: междуличностни отношения, кариера, материални блага, здраве, хобита, духовност и т.н. Това е мерило за вече реализирания потенциал. Но всеки има и все още нереализиран – неговата зона на растеж. В моята многократно награждавана коучингова система DIRECT CHANGE SOLUTION ние работим много с все още нереализирания потенциал. Защото цялата житейска система има една основна цел – развитие, еволюция. Ако се застоите на едно място, ставате излишен елемент в системата. И съответно търпите загуби… Така че определете си целта (мечтата е просто абстракция, непонятна за мозъка), начертайте стратегическия план и правете ежедневни крачки към нея. Така прави зрелият и осъзнат човек: знае къде се намира, знае къде желае да стигне и полага усилия за това. И от жертва на обстоятелствата се превръща в господар на живота си.


А колко е дълъг пътя на промянта?


Вървим по него през целия си живот. Противим ли се на този процес, можем само да си навредим. Аз смятам, че всеки човек трябва непрестанно да се самоусъвършенства, да остава отворен за новостите, да се обучава и да се променя, развивайки своите личностни и бизнес умения. Както е казал Чарлз Дарвин: „Не оцелява най-силният, нито най-интелигентният, а този, който най-добре се адаптира към промените.“


Да, знам, че невинаги се чувстваме готови да се хвърлим към следващото предизвикателство. Но само чрез излизането от зоната си на комфорт можем да наблюдаваме растеж. За онези, които се затрудняват да го направят, препоръчвам ежедневно самонаблюдение поне за 30 дни – като анализират случващото се вътре в тях и около тях, те ще могат да достигнат до промяна в поведението си. Подробности може да бъдат намерени в наскоро излезлия „Дневник на самонаблюдението“.


Какво можем да очакваме да се случи с нас?


С нас може да се случи това, което си пожелаем и си разрешим. В моите курсове давам цялостната концепция за целеполагане, личностно и бизнес израстване. Дали тя наистина работи? Не е случайно, че Академия „Щастлив живот“ беше наградена като компания на годината в България за 2022-ра и 2023 г. в раздел „Образование и обучения личностно и бизнес развитие“. Смятам, че правилно поднесените и приложени на практика знания са от първостепенно значение.



Аз самата не спирам да работя върху себе си, да преподавам и да пиша. Радва ме, че всекидневно получавам стотици благодарности за моите книги и обучения, чрез които хората реално променят живота си. И винаги започвам оттам, че ги насърчавам да повярват – с всеки от вас може да се случи всичко, което си пожелаете, стига да разберете как, да откриете ресурсите и да предприемете необходимите действия.


Ние винаги творим чрез нашите мисли, чувства, думи и действия. Осъзнато или не, всеки човек на ден има над 60000 мисли, които в 95% се повтарят. Тези мисли създават съответна биохимични реакция в нашето тяло, която ни кара да действаме или да бездействаме. Над 95% от нашия живот се контролира от подсъзнателни програми и само 5% живеем осъзнато.


Защото нас ни контролира това, което ние не осъзнаваме. Осъзнаем ли го, лесно можем да го изменим и да формиране нова реалност

 



Подобни публикации

Виж всички
bottom of page