top of page

Как се изчислява най-подходящия ъгъл на наклон на слънчевия панел

ВВТ Инженеринг ЕООД е компания, специализирана в консултирането, проектирането и изграждането на фотоволтаични централи. Екипът от специалисти изготвя индивидуални проекти, изцяло съобразени с желанията и възможностите на инвеститора.

Компанията е един от основните вносители на фотоволтаични панели на българския пазар, като разполага с високоефективни панели и богата гама от мощности.

Квалифицираните проектанти и опитните техници в сферата, гарантират за качествено изпълнение на всяка една фотоволтаична централа. Като част от всеки един успешно реализиран проект, фирмата издава необходимите декларации и сертификати за качество с цел въвеждане в експлоатация и дава гаранция за извършения труд.

Този месец за читателите на сп. Български предприемач решихме да разкажем повече за това как може да се открие оптималния наклон за една фотоволтаична инсталация според мястото и сезона. Ще разгледаме два основни метода.


Как точно става това?

Този ъгъл варира според това, къде точно се намира инсталацията ви, според географското местоположение. Соларните панели произвеждат най-голямо количество енергия, когато са поставени право срещу слънцето. То се придвижва в небето и е разположено високо или ниско в зависимост от частта на деня и сезона. Затова съвършен наклон на поставяне за постоянно не съществува. Необходимо е да се съобразява с гореописаните фактори – част от деня и сезон. За да получите обилно слънцегреене през деня, трябва да определите в каква посока да разположите соларните панели и да изчислите ъгъла на оптималния наклон.





ВВт Инженеринг извърши цялостна консултация по документална обработка, проектирането и изграждането на фотоволтаичната централа. Оказано е съдействие за изваждане на всички необходими документи за монтажа и поставянето на централата. Направена е доставка на фотоволтаични модули Bauer Solar 450W и на един брой инвертор Kostal PIKO CI 30. Централата е с инсталирана мощност 29.7kW, изпълнена с произведена от ВВТ Инженеринг поцинкована болтова конструкция и алуминиев профил Schletter. Произведената енергия се продава на преференциална цена. Разположение на централата: Юг.


По кое време от годината се нуждаете от най-много енергия?

Съвсем опростено, слънчевите панели трябва да са поставени по- вериткално през зимата, за да улавят лъчите на ниското зимно слънце. През лятото следва да са по-наклонени хоризонтално, за да се извлече максимално количество енергия.

Ето два опростени метода за пресмятане на усреднен наклон според обсега на соларния панел.

Първи метод

Този оптимален наклон се изчислява като към големината на ъгъла на наклона през зимата добавите 15 градуса или извадите 15 градуса от големината през лятото. Например, ако е 34 градуса, оптималният ъгъл на наклона през зимата е (34+15)=49 градуса. Летният оптимален наклон в другия случай ще е равен на 34-19=19 градуса.

Втори метод

Това е подобрение на основния първи метод, който дава по-добри резултати. В този случй оптималният ъгъл на наклона през зимата се изчислява като големината се умножи по 0,9 градуса и се прибавят 29 градуса. В гореописания пример от ъгъл 34 градуса наклонът ще бъде равен на (34x0,9)+29=59,6 градуса. Този наклон е с 10 градуса повече от ъгъла при основния метод. Все пак е доста ефективен за обедно слънце, което грее най-силно в краткотрайните зимни дни. За лятото този ъгъл се пресмята, като големината се умножи по 0,9 и се изваждат 23, 5 градуса. В случая от примера става (34 x 0,9)-23,5=7,1 градуса. За оптималния наклон в преходните сезони (пролет и есен) се изваждат по 2,5 градуса от наклона.

Ако проявявате интерес към изграждане на собствена фотоволатаична инсталация и искате да научите всичко необходимо, потърсете ни. Ние ще отговорим на всичките ви въпроси и ще намерим подходящото решение специално за вашите нужди. На ваше разположение сме, за да превърнете слънчевата енергия във ваш надежден енергоизточник!



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page