top of page

Кога парите са на ниска цена? И как можем да ги използваме в наша полза?

Здравейте, днес ще говорим за кредита като финансов инструмент заедно с Мария Петкова, собственик на Кредит Чойс.

Здравейте! Дълги години съм работила във водеща банка. Имам много богат опит в кредитирането и продажбите. 2017-та година предприех тази стъпка със собствена компания, защото тогава видях потенциал в тази услуга, която тепърва ще се развива в България. За мен беше много голямо предизвикателство да започна от нулата услуга, която не беше толкова разпространена, тъй като бях на висока позиция в банка.


Към днешна дата екипът ми е от 10 човека. Почти всички са бивши банкови служители, което ни дава една голяма експертиза и спокойствие за нашите клиенти, че разбираме от това, което правим, а именно - да намерим най-доброто банково финансиране за тях. Аз съм и заместник-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, чиято цел е да наложи услугата като качествена и разпознаваема и най-вече да пази клиента от нелоялна конкуренция, некачествени подобни дейности, които има на пазара.


С колко банки работите?

Ние сме посредника с най-много договори с банки, 14 от общо 20 търговски банки. Тоест на практика всички банки, които работят с външни партньори.


Заплащат ли се някакви такси и какви?

Услуга ни е безплатна за крайния клиент. Взимаме нашите комисионни от банките за свършена работа. Това по никакъв начин не оскъпява кредита на клиента.

Законът задължава кредитните посредници да не мотивират по различен начин служителите си, така че да насочват клиентите към определена банка. Тоест трябва да заведат клиента в банката, която е предложила най-добра оферта за клиента, а не където на нас, като консултанти, ще платят най-много. За нас водещ е интересът на клиента.


Повечето хора не знаят кога, как и защо да ползват кредит. Когато съм водил консултации на стартиращи предприемачи задължително им казвах, че не трябва да стартират с банков кредит в самото начало.

Точно това дава нашата услуга. Клиентът идва при нас, питаме го какво иска да постигне и на каква цена. Нашата работа е да разберем максимум за клиента и неговите цели, а едва след това да му предложим как и на каква цена.


Относно кредитирането при стартиране на бизнес – много по-спокоен би бил един млад предприемач ако има налични средства или е намерил инвеститори, които са му повярвали. По същество в България кредит за стартиращ бизнес няма. Банката кредитира работещия бизнес, но казва, че дава парите на този, който стартира.


Какво става, ако предприемачът, който сега стартира има имотно обезщетение?

Има други легални и по политика начини, с които може да се финансира този бизнес. За да се отпусне един кредит трябва да имаме доказани доходи и от друга страна като обезпечение. Целта на кредита не е маловажна, но не е и основна за решението на банката дали ще го отпусне.


Ковид се отразява на всичко, как се отразява на кредитирането, банкирането?

Кредитирането, работата с банки е голяма доза доверие. Ковид в началото беше много страшен за всички. Доста ни повлияха на психиката. При нас въпросът беше банките ще спрат ли кредитирането?


От първия ден говорих с моя екип и им обясних, че това няма да се случи, защото банките са свърхликвидни. Толкова пари се напечатаха, че този ресурс трябва да се раздава на кредит. Една банка печели от кредити, от нищо друго.


Банките за няколко дни наложиха страшно рестриктивни рискови изисквания за нови клиенти. Тогава имаше голямо напрежение, но всичко беше за около месец.


Банките ще подкрепят ли строителните предприемачи?

Това, което аз наблюдавам е, че банките кредитират доказани строители. Когато всичко е наред няма проблем. Банките разширяват в момента.


А банката би ли финансирала крайните клиенти да си закупуват имоти от строителни предприемачи?

Най-вероятно ще финансира крайните клиенти на акт 16.


За финал би ли отправила едно послание към нашите читатели?

Моето послание ще е свързано с кредитите. Кредитите не са страшни. В момента банките ни дават един изключително евтин ресурс.


Кредитите са нещо много хубаво, защото ни позволяват да реализираме проектите си сега на ниска цена, но трябва да теглим кредити когато имаме ясна цел и ще ни даде добавена стойност.


Гледайте целият разговор с Мария Петкова тук:



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page