top of page

Кои са най-често срещаните социално значими заболявания, които водят жените в гинекологичния кабинет

Здравейте на всички, които четат днешното интервю с нашият специален гост д-р Александър Кунев от Медицински център Ин Витро д-р Кунев.


- Добре дошли и благодарим, че приехте поканата за това интервю! Ще ни разкажете ли кои са най-честите причини които водят жените във гинекологичния кабинет?

Обикновено жената има три причини, които я водят при колега специалист:

първата е болка, втората е течение, а третата е кръвотечение. Искам да отбележа, че не всяка болка е опасна. Има типове болка, която е физиологична.


Първият път, когато на едно момиченце и дойде цикъла, болката е физиологична стига да е ден или два, от първи до трети ден на менструацията. По време на овулацията, от 13-ти до 15-ти ден, слабата болка, когато се пука фоликула, е физиологична и това не налага посещение при специалист. Обикновено с една-две таблетки спазмолитик минава. Обаче когато болката продължава повече от ден-два и търпи градация в силата (засилва се, отслабва, променя своята локация мястото накъдето отива - наляво или надясно), е хубаво да се потърси специалист.


Когато болката не минава от прием на обикновени медикаменти, като обезболяващи през устата, локални спазмолитици, е време да се посети гинеколог, за да се види каква е причината. Обикновено болката, поради която идват жените, не е гинекологична, а най-често е един най-обикновен цистит. Това е, когато изстине жената и се налага да приема медикаменти, за да овладеем цистита.


Другата най-честа причина, е когато имат болков синдром, обикновено когато имат някаква фоликулярна киста. Фоликулярните кисти са просто един фоликул, който е надраснал своите 20-30 мм. и не се е спукал. Много често се кръщават кисти, но истинската киста е над 4,5 - 5 см. Когато стане обаче колкото топче за тенис на корт вече е киста и трябва да се проследи. Обикновено един профилактичен и рутинен гинекологичен преглед вижда това и се лекува по обикновен начин.


Друга причина за болка може да бъде неразпозната бременност, която да протича като някакъв вид спонтанен аборт. Много често причините са проблеми със стомаха. Един неразпознат запек много често притеснява хората, но те нямат гинекологични проблеми. Когато отхвърлиш най-баналните неща винаги остава нещо различно.


Друга причина, която кара една жена да посети гинеколога е при наличие на течение. Преди менструация и около овулация по-засиленото течение е физиологично. Как се разбира кога е физиологично и кога не е? Има една особена порода жени, които си ходят перманентно с превръзки, което за мен е безсмислено. Когато прекалите със сладки продукти, с газирани неща или приемате медикаменти, които съдържат някакъв вид естроген - да имате една идея по-засилено течение е нормално. Ако сте бременна, през цялото бременност ще имате физиологично по-засилено течение, което цели да запази влагалището стерилно в по-горните си части. Обаче ако течението е с неприятно миризма, променен цвят и причинява дискомфорт - тогава вече се посещава гинеколог. Пак няма много варианти: или гъбична, или бактериална вагиноза или е смес.


Случва се, когато жената е в менопауза, понеже вече няма защитни сили и няма хормони, стената на влагалището от 30 реда да е останала само с 2 и това пак лесно се диагностицира и се лекува. Обикновено колегите с повече от 5-10 години стаж могат да поставят диагнозата визуално, но никога не е на 100%. Затова ако работите в по-голям център и имате на среща си лаборатория с микробиология, се взима секрет. Много често и една обикновена цитонамазка може да покаже каква е причината. Златното правило е, когато пациентката има течение винаги да се лекуват и двамата партньори, защото се получава така наречената пинг-понг инфекция - лекуваш единия, след една или две седмици е излекуван, но другия партньор или партньорка не е и се получава обратно заразяване. Затова се казва пинг-понг инфекция.


Другата причина, поради която най-често се посещава гинеколог е наличието на атипично кръвотечение. Да кажем кои са типични: всяка жена между 15 и 45 години, която има менструация на 25 или 31 дни без болки, кървене и съсиреци патологично, е нормално. Всичко извън това е ненормално. Обикновено първите една-две менструации при децата никога не са нормални и не са овулаторни, няма смисъл, няма логика в тях и до 6 месеца от първия цикъл не се взимат на сериозно, след това вече се търси някаква причина. Обикновено някое смущение на функцията на яйчника или проблем с щитовидната жлеза или хипофизата. Когато болката е съчетана с кръвотечение по време на менструалния цикъл, винаги търсим причина в матката.


Обикновено е лигавица, което се казва хиперплазия или малко парченце тъкан или полип, което се премахва, и всичко е точно. За възрастова граница 18-40 години винаги може да има и една неразпозната бременност, ранна средна, късна и т.н.. Когато жената е след 45-50 години, всяко кръвотечение, особено след последния цикъл, когато са минали 6м. и пак кърви, е задължително да се отиде при колега гинеколог.


Защо? За да се отхвърлят неприятните неща. Такива са заболявания на шийка, матка или яйчник, да се отхвърли наличието на неоплазма, тоест туморно заболяване, от там нататък можем да лекуваме стандартните неща.

Обикновено обаче винаги е букет от симптоми - болка с течение или течение с кръвотечение и т.н. Когато на масата се сложат всички карти се вижда какво е. Златно правило е до 40 години да се ходи един път в годината на гинекологичен преглед, а от 40-60 годишна възраст- два пъти в годината, от там нататък според пациентския ви профил дали сте по-често боледуващи или не.


Има ли други болести, които се появяват и какви са те?

Най-често идват с баналния цистит, при който имат силни болки, често уриниране, щипане, парене при уриниране, което е обикновена болест на съвременния живот. Златното правило е, когато ходите на басейн или на море, след излизане от водата да си вземете чист душ, а ако няма такъв поне сменете долнището с чисто. Това е прост съвет, но помага. Друг тип заболяване, което напоследък ми прави впечатление е така наречената ендометриоза. Това е наличие на лигавица, която трябва да е в матката, а е извън матката, най-често в яйчниците или в тръбата. Проблем е защото това е малка кистичка пълна с менструална кръв и когато кистата стане по-голяма и се спука - цялото нещо отива в корема и залепва по червата и се получава хронична рецидивираща тазова болка.


Ендометриозата е трудна за диагностика и лечение, но не е невъзможно. Всяка жена, която има болезнен цикъл повече от една-две менструации е хубаво да отиде при гинеколога си, който ако разбира ще ѝ направи една ехография, ще пусне кръвни изследвания за инхибин Б и, ако има формация по-голяма от 20-30 мм. с вид на ендометриоза и инхибина е три пъти над нормата, диагнозата е ясна. Лекува се лесно с контрацептиви, с хапчета спиращи цикъла от 6 до 8 месеца и всичко е ОК.


Другото, което набира популярност и дълго време не бях виждал, са кондиломите или аноректалните брадавици. За съжаление сринатия общ локален имунитет и честите полови контакти с хора, които не ползват презервативи и могат да заразят едно нормално момиче или жена при контакт, могат след 6 до 36 дни да получат много кондиломи на входа на влагалището си (неприятни малки кожни образувания). Ако имате късмет и попаднете на някой, който разбира веднага ще ви изпрати на дерматолог или гинеколога ще ви ги изгори. Дали ще бъде с ток, дали ще бъде с течен азот или с лазер зависи от това какво колегата има. По моите наблюдения най-безболезнено е с течен азот и стига да имаш наличен става много бързо. Тази процедура може да бъде извършена и от кожния лекар. Проблемът обаче е ако кондиломите влизат вътре във влагалището. Това е един обезпокоителен симптом, особено когато жената ще ражда , защото когато дойде време да ражда бебето трябва да се роди чрез секцио, а не е по естествен път.


Задължително е пациентки, които са явно имуносупресирани да приемат имуномодулатори. Дали ще бъде черен бъз, чесън, мед или ще е някой специфичен медикамент е въпрос на избор на гинеколог и на това как ще се обясни на пациента. Моето мнение е, че откакто има ваксина против HPV инфекцията е хубаво всяко дете, което навърши 12-13, а пък жена или момиче, което е имало кондиломи и има HPV серодиагностика от шийката, има поне два-три рискови фактора, задължително да се ваксинира. Не е кои знае какво - нулев, първи, шести месец се прави по една проста инжекция в ръката , която инжекция рядко минава 100-120 лв., но пази активно.


Минусът е че не може да се ваксинира партньора. Ако мъжът не си обърне внимание и не си гори кондиломите, когато стане на 60+ вероятно ще остане без част от органа си. Това е което се сещам на първо четене, всичко друго е вече бременност и усложнения на бременността. Например сега се сещам, че много често започват да повръщат в ранния етап на бременността. За мен, ако една жена повръща 2- 3 пъти на ден, значи бременността се развива чудесно. Ако повръща 4-5 пъти на ден вероятно е момче и е с много коса, не ме питайте "защо"- няма медицинско обяснение, но статистически погледнато е така. При повръщане 6-7 пъти на ден е вече патологично и трябва да се пусне кръв и урина. Ако в урината има следи от кетони значи не пие течности. Тогава трябва да се прекъсне порочния кръг. Опита ми показва, че най-често бременните сменят средата, излизат от дома на младоженеца, минават на по-лека храна, взимат медикаменти, които са против повръщане и това е напълно достатъчно. Аз лично препоръчвам разгазирана кола, чаша разгазирана бира и сладолед, малко психопрофилактика и да си поговори с някого, защото тя има нужда от внимание, а не от нещо друго. Оттам нататък като наближат втори, трети и четвърти месец започваме да следим по-сериозно бебенцето и да правим специфичните тестове, за които говорихме в предната статия


А като става въпрос за превенция какви са вашите съвети?

Моя съвет е всеки, който има женски наследници и изобщо младите момичета, и жени преди да направят първия сексуален контакт да са малко по-внимателни. Когато имат сексуален контакт, особено с нов партньор, които не познават, задължително да използват презервативи. Да не разчитат на презерватива и да не купувате евтини, а да гледат цифрите отпред - 75-100 микрона : 75 микрона е за стандартен вагинален секс, 100 микрона са по-дебели и за анална употреба, които са сухи и ще ги боли много. Преди да пристъпят към първия си контакт да видят човека отсреща дали става изобщо, защото това е голяма стъпка. Да се предпазят от бременност и най-важното - презервативът не предпазва само от бременност, а предпазва и от социално значими заболявания, като хепатит, спин и сифилис. Искам да кажа, че хепатитът, спинът и сифилисът няма да ви убият веднага, но може да ви убие когато станете на 60 години. Затова е хубаво да се внимава. Тук идва и ролята на семейството. Колкото е по-сплотено семейството и говори за тези неща открито и вашето дете е по-добре запознато, толкова по-добре. Гадното е, ако го научат от приятели или на улицата, защото винаги ще е изкривено през призмата на различния човек и няма да се съдържа информацията, която е полезна за детето.

Благодарим много за изключително полезните и ценни съвети. Нямаме търпение за следващото интервю, а за сега пожелаваме прекрасен ден!



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page