top of page

Кралицата на копринения бизнес

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и KARANOVA с цел развитие на мисията на фондацията.


Още от древността "Пътят на коприната" минава през българските земи, за да свърже Азия и Европа. Всичко започва преди 4000 години в Китай. Коприната била търгувана срещу различни други стоки и става толкова търсена, че Китай започва да изпраща редовно кервани с топове плат чак до Средиземноморието. В древния Рим заменяли прекрасния плат направо за злато. Маршрутът на керваните по-късно е наречен "Пътят на коприната" и се използва активно до към 15 век, когато е открит морски път до Азия.

Днес ви представяме една жена с копринен бизнес, създател и собственик на бранда KARANOVA - Анна Каранова.

Здравейте! Разкажете ни нещо за Вас. Казвам се Анна, майка съм на 10 годишно момиченце и съм щастливо омъжена. Освен работата си, обичам да пътувам и да прекарвам малкото свободно време със семейството си. Обичам хубаво вино, стари филми и здравословна храна, която готвя с удоволствие.

Каква е същността на Вашата дейност и защо решихте да се занимавате с нея? Това с което се занимавам е производство на копринени изделия. Продуктите на бранда ми са създадени с една едничка цел - да внесат в живота на жената красота, да подчертаят женствеността и индивидуалността й и да й напомнят, че заслужава повече, че е повече, във всеки момент от ежедневието. Истината е, че стартирах много спонтанно, без абсолютно никакви очаквания и малко на шега. Това е дългогодишна моя мечта и съпругът ми, който вярва, че имам талант и усет, ме подтикна да я осъществя. Вярвам, че тази професия е и в кръвта ми и е предначертана за мен, тъй като четири поколения моите дядовци са били в бизнеса с текстилно производство, като са били и едни от основатели на първата текстилна фабрика в България и са получили международни признания.

Защо в България?

Защото живея в България и се гордея с корените си. И въпреки, че по-голямата част от клиентите ни са тук, нашите продукти и корпоративната част на бизнеса вече имат излаз и в чужбина. Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли в професията?

Това, че стартирах заедно с Ковид пандемията. Навлизайки като нов и сравнително скъп продукт за българския пазар, във финансово нестабилни и неясни времена е истинско предизвикателство и изисква силна убеденост, в това кова което правиш и яснота, защо го правиш. Предизвикателствата въпреки всичко, са хубаво нещо, те ни учат и правят по-силни, без тях нямаме достойно поле за изява и възможност за развитие. Какво е чувството да си победител? Благодарна съм, че трудът ми започва да дава резултати и да се оценява. Защо участвахте в Startup Business Awards?

Най-вече от любопитство, каква би била обратната връзка и какво мога да науча и използвам от нея.

Как се справиха Вашите клиенти, партньори и Вие с новата КОВИД19 реалност?

За себе си мога да кажа със сигурност, че плановете и стратегията, които имах в началото за бизнеса си, трябваше да бъдат изцяло променени. В моя случай, това допринесе за развитие, а не затваряне на бизнеса.

Как приемате конкуренцията?

Честно казано, харесва ми фактът, че стартирайки бизнеса си, след мен се появиха още творци, които започнаха да работят с коприна и дори да ми пишат за съвети или помощ в производството. Ако съм успяла да вдъхновя някой с това, което правя и да подтикна хората да заложат на качество в бизнеса си, за мен си е чисто признание от личен характер. А място под слънцето има за всички 'конкуренти', които за мен са просто колеги.

Какво планирате в близко бъдеще?

Планирам да творя и изразявам себе си в красиви и лимитирани колекции дрехи и аксесоари от коприна. Да достигна колкото се може повече чуждестранни пазари. И най-вече, да упражнявам хобито си, което е и моя работа, всеки ден, защото това е истинско щастие.

Какво е посланието или съвета Ви към читателите на списанието?

Да правят повече от това, което обичат и да се радват на малките неща. И най-вече, да вярват в себе си.


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.






0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Секси през 2022

bottom of page