top of page

Краят на една учебна година

Приключи още една учебна година, изпълнена с много предизвикателства и победи. Лятото дойде изведнъж и ни заля с високите си температури, но ние от ЧОУ “Куест“ планираме и подготвяме следващата учебна година.

Искаме да ви срещнем с г-жа Елица Кокончева, класен на бъдещия първи клас, и да ви запознаем с нейните размишления за училищния живот.



“По-добре е свършването на една работа, отколкото започването й…“


Краят на учебната година винаги е свързан с очаквания за добри резултати, удовлетворение от свършената работа или равносметка за всичко, върху което трябва да продължим да работим, за да имаме още по-големи постижения следващата година.

И ние в ЧОУ „Куест“ усетихме напрежението от НВО на четвърти и седми клас, вълнувахме се заедно с нашите ученици и тръпнахме за резултатите. И все пак животът не е „писта с препятствия“, които трябва да преодоляваме до безкрай в една вечна надпревара с другите и себе си. Затова на тържеството по случай завършването на учебната година отличихме не само академичните успехи, но и личностни качества като отзивчивост, щедрост, приятелско отношение, организираност и подреденост, добро чувство за хумор и ведрост, проявите на честност, справедливост и искреност.


Животът ни се случва отвъд целите, които сме си поставили и предвид загубите, които претърпяха доста семейства покрай пандемията, искаме да научим децата да се радват и да оценяват всеки миг – да могат да се усмихват, да са добронамерени, да виждат красотата на природата и да я пазят. Покрай тревогите на възрастните, пълните болници и напрежението в обществото, училищният двор, свидетел на радостните детски викове и волни игри, остана за нас като контрастен символ на свобода и безгрижие. Учениците както винаги изследваха света с широко отворени очи. Намираха си приятели от света на насекомите и малките животинки в двора. В единия от часовете си имаха и съученик охлюв 😊.


В края на тази учебна година осъзнавам все повече, че животът е многообразен и крехък, че ние всички сме част от това многообразие и сме в непрекъсната взаимосвързаност с другите и със средата, в която живеем. Училището като институция е малка част от училището на живота. Ние учителите обучаваме учениците, но и се учим от тях, благословени сме, защото всеки ден се докосваме до бъдещето на света.


И както пише известният блогър Мама Нинджа преди НВО по математика за седми клас: „Децата ни са толкова прекрасни, богати на различни таланти, мечти и емоции…, че как ще се представят на матурите няма никакво значение – и то не на фона на вечността, а на фона на техния собствен живот. Независимо колко точки изкарат днес, те ще си намерят реализацията…“


Пожелаваме на всички ученици усмихнато и изпълнено с приключения лято!


Автор : Елица Кокончева














Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.

0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page