top of page

Пазарът на недвижими имоти и лихвите по Банковите кредити

Пазарът на недвижими имоти в България има интересно развитие. Голяма група от клиенти очаква повишение на лихвите по кредитите и намаление на цените на имотите Тази надежда се подкрепя от държавата и медиите, които представят сценарии за икономическа криза. Въпреки всичко това, през последната година цените на имотите не са паднали, а дори са се увеличили на някои места.


В такава ситуация е възможно банките през 2023 година да генерират изключително висок финансов резултат. Това се дължи на повишеното желание и очакване на хората за по-високи лихви и по-ниски цени на имоти, което би позволило на банките да се възползват от въпросното очакване и да увеличат лихвите.


Важно е да се отбележи, че в България няма механизъм, който принуждава банките да увеличават лихвите, за разлика от други западни страни. В Западна Европа и САЩ банките са принудени да увеличават лихвите, защото парите стават все по-скъпи. В България обаче такава необходимост не съществува и днес България е страната с най-ниски лихви в целия свят! Най-ниските предлагани лихви за ипотечни кредити за физически лица са в размер на 2.18%, а стандартните нива са в нивата 2.8 -2.9%. Никога до момента в България не е имало толкова ниска предлагана лихва.


Реално погледнато това, което се наблюдава, е, че поради голямото очакване и желание за скок на лихвите и постоянните приказки, някои от банките започнаха да увеличават лихвите по депозити, което ще увеличи лихвите по жилищните кредити. И тук е главния момент - защо? Давам пример, докато в Европа и Америка парите станаха доста по-скъпи, в България ресурсът не е по-скъп. Когато станат парите по-скъпи, необходимо е банките съответно да вдигнат лихвите, за да могат да запазят същите маржове. В България това нещо го няма. В България вдигането на лихвите е обвързано единствено и само с неимоверно увеличаване на печалбите на банките. Това не е на база на изискване или установен механизъм.

 

Гледайте цялото интервю с Йордан Йорданов от Нов Дом 1, за да чуете примерни ситуации, които той дава за потенциалното развитие на лихвите в България и отражението върху пазара.


 

А какво би се случило, ако лихвите наистина бъдат увеличени? Хората твърдят, че цените ще паднат. Но аз имам един въпрос към вас. Какво предпочитате? Да имате 20% увеличени разходи заради висока инфлация и лихви на кредитите от 2,5%, или пък, по-висок лихвен процент от 5%, но инфлацията да е 0%, което означава намаление на разходите ви с 20%? Тоест плащате с 20% по ниски разходи на семейството, но същевременно имате оскъпяване на лихвата по кредита си от 2% или 3%. Кое бихте предпочели? Всъщност с правилното планиране и в двата случая човек печели.


Настоящата ситуация е такава, че имаме намален интерес към имоти ново строителство, а това ни предоставя отлична възможност да достигаме до имоти на отлични цени и да инвестираме. Нашият пазар е стабилен и предсказуем, което прави анализа и инвестициите по-лесни и сигурни.


Въпреки това, има и предизвикателства. Цените на имотите са достигнали рекордни нива, особено на готовите и липсва разнообразие на завършени и обзаведени жилища. Макар да съм направил достатъчно подобрения на моята лична имотна собственост, все още трудно намирам нещо, което отговаря на моите изисквания. Съществува дефицит на хубави и качествени имоти, а тези, които ги има на пазара са с много високи цени. Като цяло България запазва едно от най-ниските нива на цените на имотите в Европа. От друга страна, новите строежи и комплекси представляват интересна възможност за развитие на пазара.



покупка на имот с банков кредит

Ако сте решени да инвестирате в недвижими имоти е нужно да бъдете информирани и внимателни при вземането на решения. При избора на подходяща инвестиция е важно да разгледате текущите пазарни условия. Ние точно това и правим. Например, най-добрите цени, които можем да предложим на клиентите ни в момента, са за имоти ново строителство, които са на цени с 300 евро под пазарните. Само през изминалата седмица направихме успешна инвестиция от около 1.4 млн. евро и сега продължаваме със сходни проекти и възможности за нашите клиенти.


Важно е да знаете, че успешната инвестиция е свързана с цената, на която придобивате имота. Нашият опит ни показва, че дългосрочните инвестиции, които изискват години за реализация и рискове на увеличение на капитала, не са предпочитани. Вместо това се фокусираме върху изключително изгодни имоти, като инвестициите са краткосрочни, високодоходни с отлично ниво на сигурност.


Работата с професионални експерти е от жизненоважно значение при инвестирането в недвижими имоти. Ние предлагаме на нашите клиенти професионални посредници и експерти с дългогодишен опит, които помагат при анализа и реализацията на сделката. Такива партньорства осигуряват успешни резултати и минимизират рисковете.


Препоръчвам да обърнете внимание на детайлите и да потърсите професионална подкрепа. Винаги се старайте да възнаграждавате хората, които ви предоставят точна информация, качество и знание, тъй като това може да ви донесе огромен успех и доходност в бъдеще. В Нов дом 1 разбираме важността на информацията и знанието, което специалистите ни предоставят. Благодарение на отделите в компанията - кредитен, счетоводен, юридически и инвестиционен ние от Нов Дом 1 вече 13 години предлагаме изключителни инвестиционни имоти предоставяйки възможности за генериране на високи и сигурни печалби.


 
Главен редактор


0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page