top of page
  • Снимка на автораEDNO SCHOOL

Преподаване на български език и култура за чужденци

Настоящата публикация не е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и EDNOSCHOOL с цел развитие на мисията на фондацията

В днешната статия ще ви разкажем историята на Ели - победител в нашата класация Startup Busines Awards 2021 и дългогодишен преподавател. Надяваме се следващите редове да ви вдъхновят също толкова колкото и нас! Приятно четене:



Казвам се Ели, от София съм, на 32 години. По професия и призвание съм учител. Когато не работя, обичам да прекарвам време с любимите си хора (и куче) на някой див плаж през лятото или в планината – особено през зимата. Мечтая за един по-добър свят и преди години открих, че имам силата да допринеса за него през най-голямата си страст – работата с хора и по-конкретно преподаването.


Каква е същността на Вашата дейност и защо решихте да се занимавате с нея?

Предлагаме езикови курсове по български език като чужд. Звучи доста конвенционално – все пак е пълно с малки и големи школи, с преподаватели на свободна практика, които предлагат същата услуга. Нашата визия, обаче, е да създадем първия езиково-културен център, който разполага с пълна система и методика за учене и преподаване на български език и култура, отговарящ на последните световни изисквания за качество и ефективност. На практика не съществува съвременна, цялостна и работеща система за изучаване на български език.

От 2010 година се занимавам с преподаване на английски език, а от 2015 – и на български като чужд на свободна практика. Насочих се в тази посока, водена от интуицията си, че това е някакъв огромен дефицит – визирам всичко, свързано с преподаването на български като чужд, а опитът ми с познати и приятели чужденци тогава показваше, че хората имат интерес да учат, но тъй като липсваше сериозно предлагане, липсваше и сериозно търсене. За щастие това доста бързо се промени и „усещането“ ми, че това е една сериозна ниша, се валидира многократно през годините.


Защо в България?

Защото тук искам да живея, тук е семейството ми, тук е коренът ми. Пътувала съм малко из Европа с цел трупане на опит, знания, до някаква степен опипване на почвата за живот там, но в България има абсолютно всичко, от което имам нужда и не на последно място – страната ни, бидейки някак „назад“ в някои отношения, предлага безмерни възможности за създаване, развитие, творене. Не казвам, че тук е лесно, никак не е лесно да градиш нещо, но тук е плодородно. Ако искаш да постигнеш нещо голямо тук, можеш. Имаме безброй подобни примери за български компании от различни сфери, които са постигнали впечатляващи резултати – както на местно ниво, така и на световната сцена.

Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли в професията?

В преподавателската професия – първите 1-2 години бяха доста трудни. Бавно се учиш как да управляваш себе си, материала си, класната стая. Винаги е безкрайно удовлетворяващо, но отнема много сили и старание.

В по-новата ми роля на предприемач и лидер – всяка стъпка е предизвикателство. Да работиш с неизвестното, да „водиш на сляпо“, да бъдеш един от първите, които изпълват и оформят цяла ниша, да създаваш цяла система за преподаване на цял един език, да навигираш сред пандемия – всичко е трудно. Но за мен лично най-голямото предизвикателство беше (и все още е в някаква степен) да осъзная, приема и изпълня ролята си на лидер. Беше ми изключително трудно да видя себе си като нещо различно от опитна учителка; да натрупам увереност в способностите си да ръководя екип; да се отдам на визията, интуицията и амбицията си и да се престраша да постигна всичко, за което мечтая.

Как се справиха Вашите клиенти, партньори и Вие с новата КОВИД19 реалност?

Клиентите ни идват предимно от Европа и страни, в които правилата се следват без много пазарене. От тяхна страна нямаше голяма съпротива с това, че за няколко дни трябваше обучението им да премине онлайн.

За екипа беше малко страшно, напълно непознато и неочаквано – преди пандемията имахме само 1-2 ученици, които учеха онлайн и това със сигурност не беше посоката, в която искахме да поемем. Силата ни беше в присъствените курсове на живо в София, в цялостното потапяне на учениците ни в езика и културата, в живата комуникация. Бяхме наели прекрасна малка сграда, която точно започваше да се изпълва с ученици и всякакви преживявания. Мисля, че тази криза ни даде избор – да се променим и адаптираме към новата реалност, изоставяйки плановете и комфорта си или да угаснем. Оцеляхме и даже много повече. В момента работим изцяло онлайн, което ни позволява да достигнем до хора от цяла България и от цял свят. Често в един урок се включват хора от 3-4 различни континента, които учат български заедно.

За мен лично пандемията беше изключително предизвикателство, защото не исках да приема, че визията, която имах за училището ни, трябваше да се промени напълно; аз самата трябваше да разширя границите си, себе си, за да позволя да приемем новата реалност и да открием възможностите, които тя носи. Всяка криза, всяка трудност носят със себе си невероятен потенциал за растеж, промяна, подобрение. И се радвам, че всички от екипа се мобилизирахме и успяхме да превърнем заплахата във възможност. Благодарение на тази нова врата, онлайн преподаването, сега работим по няколко нови проекта, които преди вероятно бихме подминали или отложили във времето.

Как приемате конкуренцията?

Лоялната и качествена конкуренция – с отворени обятия! Истинско богатство е да не си сам, да има и други, с които вървите по същия път. Това дава възможност да се измери един бизнес, да се допълни в по-широкия контекст на дейността си, да се държи в едно приятно напрежение, че винаги трябва да има развитие и промяна, подобрение. Имам удоволствието да членувам в две браншови организации, където се насърчава именно лоялната конкуренция, както и да имам прекрасни отношения с хората, които възприемам като конкуренция.

За жалост рядко се намират хора, които имат ценностна система и някакъв етикет „как се прави бизнес“ и разбирам, че това често идва от незнание или арогантност. Друг проблем пред всички езикови школи са учителите, които работят изцяло в сивия сектор – това се отразява негативно върху очакванията на клиентите за цените на услуги като нашите.

Защо участвахте в Startup Business Awards?

За да се предизвикам, за да измеря в някаква степен постигнатото през последните години по един по-обективен начин. Изключително ценно е да си отличен като успешен от хора с богат опит в предприемачеството и ръководенето на бизнес. Смятам, че участието ми в надпреварата показва, че и аз, и бизнесът ми сме готови за следващата стъпка в развитието си – да заявим една по-зряла и амбициозна позиция на пазара.


Какво е чувството да си победител?

Ами страхотно е! Вълнуващо, удовлетворяващо и малко страшно, защото доказва порастването ми - от една страна като предприемач и от друга – на бизнеса ми. Много е трудно да направиш тази крачка – да излезеш пред света и да заявиш и себе си, и дейността си – по-лесно е да ги споделяш само с близките си хора, които винаги те подкрепят.

Какво планирате в близко бъдеще?

Твърде много! Най-вече планирам да се науча да планирам малко по-реалистично спрямо времето и ресурсите, с които разполагаме.

Накратко, планираме да обогатим палитрата си от услуги и да разширим бизнес модела – насочваме се към абонаментна система за предстоящите видеокурсове. Подготвяме се и за издателска дейност в най-скоро време – учебници, помагала, самоучители. Скоро ще бъде и премиерата на подкаста ни за учене на български за напреднали ученици.

Какво е посланието или съвета Ви към читателите на списанието?

Светът има нужда от вас, скъпи предприемачи! Независимо дали сте направили първата стъпка или в момента развивате десетия си проект, някъде там има някой, на когото носите стойност, чийто живот подобрявате, за когото възможностите, които създавате, не биха съществували без вас. Успехите и провалите са еднакво важни и дано имате смелостта, постоянството и целеустремеността да последвате мечтите си!



Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.





0 коментара

Подобни публикации

Виж всички

Секси през 2022

bottom of page