top of page

Ролята на светлината в интериорния дизайн

Наш специален гост е Александра Карпузова от The Fеver Lab, с която ще си поговорим за ролята на осветителните тела в интериорния дизайн. Тема, която е много интересна за всички, но най-вече за хората, които се влияят от светлината и забелязват разликата в своята продуктивност, съответно в живота си.


- Добре дошли, Алекс! Благодаря Ви, че приехте поканата за това интервю!


- Здравейте, Ива. Много ми е драго!


- Като човек, който обожава светлината и има няколко лампи, независимо че е ден, искам първо да Ви попитам колко е важна ролята на осветлението в интериорния дизайн, когато правите проектите?


- Ролята на осветлението в интериорния дизайн е изключително важна, тъй като осветителното тяло може да създаде целия стил на интериора, може да влияе на настроението, на продуктивността, както и Вие казахте. Това е един от най-важните елементи в интериорния дизайн, който много често се неглижира, съответно се придава важност на други елементи, но се забравя за елемента осветление, който е от изключително значение, когато се прави интериор.


- Има ли разлика в направата на проект за осветление за жилищна сграда и за офис пространствата?


- Има, да. В офисните пространства в повечето случаи са с осветителни тела, които са прикачени за тавана или са вградени в него. Тоест, те не висят и почти не се виждат, а тяхната цел е дават светлина, но и да не отвличат вниманието.


Докато в жилищните апартаменти и в къщите е много важно едно осветително тяло да придава акцент на дадена стая. В такива случай те са висящи и могат да бъдат различни по големина и форма, което пък разиграва дадено помещение, придава по-добра светлина, по-добра функционалност и начин на живот като цяло се подобрява.


- Как се усеща разликата, когато става въпрос за подобряване на начина на живот? Какво е различното на осветителните тела на работното място и тези вкъщи?



- Тази разлика се усеща чрез самата сила на осветеността на дадено осветително тяло. Пак ще започна с офисните пространства - там светлината е по-студена, дневна бяла светлина, тъй като това отвлича вниманието от светлината навън и съответно придава повече продуктивност на работниците, които са в помещението.


В жилищните помещения светлината трябва да е мека, дневна, с леко жълт оттенък, но не жълта - всъщност, това предава усещане, че ние сме навън и грее слънце, а не, че сме вътре в стая.


- Когато става въпрос за офис пространства каква светлина се препоръчва за по-голяма продуктивност?



- При офисните пространства се използва светлина, която е 4000 келвина, бяла дневна светлина се нарича. Разбира се, в релакс зоните на офисните пространства може да има светлина, която е по-мека, за да може самия работник да има контраст между работното място и релакс зоната и по този начин се променя и самото усещане, и самият уют.


В релакс зоните и в общите пространства, все пак, работодателите искат да е уютно, да е по-различно, дори по-забавно, отколкото на работното място. Смяната на силата на тази светлина и цвета на светлината прави това нещо възможно.


- Синхронизира ли се светлината, която е от статичните осветителни тела с тези, които могат да бъдат преместени?



- Не е задължително да се синхронизира, тъй като стоящите осветителни тела или тези, които могат да се преместят, както казвате, създават повече уют. Това е тяхната основна цел - било то лампа за четене или просто една голяма стояща лампа, която се подава зад дивана. Тяхната цел е да създадат повече уют, да направят обстановката по-интимна, докато висящите осветителни тела оказват влияние повече на цялостното пространство.


- Каква е силата на светлината, която е препоръчително да идва от осветителното тяло и може ли да ни повлияе?


- Може да повлияе на настроението и това се случва много често. Когато светне една бяла крушка, например, нашия мозък автоматично си представя, че е в библиотека или в офис, съответно минава в малко по-работен режим.


Докато по-топлата светлина предразполага за почивка, релакс и отпускаща обстановка. По този начин много силно може да се влияе на настроението на човека.



- Значи не е толкова препоръчително вкъщи да сме с бяла светлина?


- Да. Не е много препоръчително вкъщи да сме с бяла светлина. Може би в коридорните пространства, където няма чак толкова много дневна светлина, бихме могли да сложим бяла светлина, но аз бих казала да не прекаляваме, защото това пак ни влияе и ни препраща в една работна обстановка, а все пак сме си вкъщи.


- Има ли значение тази светлина за вариантите със скрито осветление?


- Да, има, и много зависи от ефекта, който искаме да постигнем. Когато се прави скрито осветление, било то окачен таван, скрито led осветление или скрити led лампи, зависи точно къде се намираме. Когато се прави такова осветление, е много важно самите стени отстрани, които се осветяват, да са прави, защото иначе почват да изпъкват неравностите и от ефект се получава дефект, а ние търсим обратното.


- А може ли да бъде скрит дефекта посредством осветлението и това как е изпълнен проекта?


- Може. Много често в жилищните сгради таваните не са чак толкова равни. След това идва майстор, който прави шпакловка, замазка, красив латекс и така на пръв поглед нещата изглеждат страхотно. Но, ако сложим едно осветително тяло, което е закачено за тавана и не виси, много лесно могат да се видят неравностите.


Когато сложим пък едно висящо тяло, много трудно бихме забелязали такава неравност, просто защото светлината се концентрира надолу, а не нагоре към тавана - и ние виждаме красотата на самото помещение вместо някои неравности на тавана, а такива почти винаги има.


- Ето колко изключително ценно е човек да има експерт, който да му помогне при избора, за да си направи проекта. Отново ще спомена, че Вие, освен да направите проекта, съдействате и на 100% с осъществяването му - така че лампите, крушките и всичко останало да бъде точно така, както е по проект. Може ли осветлението да повлияе по някакъв начин на пространствените възприятия? Например, помещение, което е по-малко, да изглежда по-голямо или обратното?



- Може и това е абсолютно възможно. Дори е препоръчително да се използва като трик и от интериорните дизайнери, и от хората, които сами са решили да правят ремонт вкъщи. В по-малките помещения се използват по въздушни висящи осветителни тела, през които погледа може да премине и да се види какво има от отсрещната страна.


Може да е прозрачно стъкло, може да е метал, но по този начин погледът не се спира и самото пространство изглежда визуално малко по-голямо.


При огромните пространства и високите тавани пък, е хубаво погледът да се спре някъде, за да може да се получи един красив баланс между простора и осветителните тела. Там вече той се спира от плътно осветително тяло, което може да е с красиво изрисувано стъкло, например, но да не се вижда какво се случва от другата страна, може да е мед, може да е всякакъв материал, но просто това нещо трябва да спира погледа, за да получим баланс.


В противен случай пространството става още по-голямо и съответно пък нашия мозък започва да се разсейва и не знае накъде да гледа, какво да оцени вътре в самото пространство, което ни действа доста разсейващо.



- Това, което е важно за осветители тела, е, че е хубаво е да се посъветвате с професионалисти, когато избирате и да им разкажете какво искате да постигнете. По този начин те ще знаят какво има на пазара и те ще могат да ви насочат към най-правилното решение за вашия интериор, без значение дали е офис или жилищно пространство.


Изключително важно е да се допитаме до такива хора, било то интериорен дизайнер или човек, който се занимава с продажба на осветителни тела. Те, също така, могат да ни посъветват за силата на светлината и за това каква е подходящата сила за пространство, или за ефект, който търсим от осветителното тяло.


- Благодаря Ви много! Мога да обобщя на кратко, че всеки един, който се нуждае от проект за апартаменти или офис пространство, да не се колебае, а със сигурност да се свърже с Вас! Подобни трикове и решения, които са неизвестни за повечето хора, могат изцяло да променят облика на помещението. Благодаря Ви още веднъж за интересната информация! Нямам търпение за следващото ни интервю!



0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page