top of page

Умните деца не се раждат, а се създават.

Настоящата публикация е спонсориран пост. Тя е част от партньорството между Фондация “Започни Млад” и SmartyUniverse с цел развитие на мисията на фондацията.


Списание “Български предприемач” обръща значително внимание на модерното и ефективно образование на децата. Именно затова сме щастливи, че си говорим със Сияна Младенова, която е основател на Smarty Universe и посланник на модела SmartyKids.

Сияна ни впечатли още на първата среща във Варна със своя ентусиазъм да помага на децата да се развиват още по-добре и да усвояват техники, които да са им практически полезни в нашето съвремие. През следващите месеци ще ви запознаем с цялата програма на нейните образователни центрове, а сега се запознайте със самата нея и метода “Ментална аритметика”.


Ментална аритметика е призната методика, чрез която децата развиват паметта, концентрацията и логическото си мислене чрез смятане – първоначално с абакус. При менталната аритметика с времето скоростта става все по-бърза и детето започва да умножава, дели, събира и изважда наум, без помощта на абакус (сметало).


Здравейте, Сияна! Разкажете ни как и защо стартирахте вашата дейност?

Здравейте! Преди близо 3 години създадох три детски образователни центъра Smartykids, които стартираха с курс по ментална аритметика.

Дълги години съм работила в голяма финансова институция. През всичките тези години усещах, че има нещо друго, което искам да правя. Обичах си работата , но не ме удовлетворяваше.

След раждането на най-малкия ми син взех окончателно решение, да създам свой бизнес, който да бъде полезен за обществото и доходоносен. Известно време преглеждах предложения. Случайно попаднах на Smartykids България. Допадна ми възможността да работя с древна методика , която се възражда и дава нови възможности за реализирането на настоящите нужди на децата.


Каква е цената на мисията ви?

Откриването на детски образователен център не е просто бизнес. Това е място, което изисква създаването на среда близка до семейната. Необходими са постоянни инвестиции , пълна отдаденост и проява на висок професионализъм за постигането на поставените цели в обученията на децата.


Само във Варна ли ще останете?

За по малко от три години , като партньор на Smartykids България успях да открия и развия три образователни центъра и да създам свой бранд – Smarty universe.

В края на тази година планирам откриването на още два центъра в градовете Каварна и Балчик.

Партньорската мрежа на Smartykids България се развива изключително бързо и само за 3 години се създадоха близо 70 центъра в страната.


Кое е най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли в професията?

Родителите и техните изисквания.

Поради палитрата на предлаганите услуги родителите се обръщат и комуникират с нас, с въпроси и очаквания свързани с развитието на децата надхвърляйки рамките на предлаганите услуги.


Как се промени в образованието след КОВИД19?

Бих казала, че всичко се промени.

UNICEF проведе национално представително проучване на икономическите, социалните, образователните, психологическите и организационните аспекти на въздействието на COVID-19 върху образованието. Проучването разкрива огромното въздействие върху децата и семействата в неравностойно положение, като 3,5% от родителите трудно се справят с всекидневната прехрана след затварянето на училищата, а 40% се нуждаят от помощ при гледането на детето, за да могат да отидат на работа. Тези трудности и гладът изтласкаха образованието на заден план.

Неформалното образование във всеки един момент оказа съдействие и подкрепа на нуждаещите се родители, за справянето с последствията от промените в образователната система.

COVID-19 ни научи да бъдем хуманни, отдадени, гъвкави и адаптивни.


Как превъзхождате конкуренцията?

С качество, отговорност, отдаденост и най-вече индивидуална грижа към всяко дете. Индивидуалния подход, предварителния задълбочен анализ, психологическото състояние и нивото на възприятие на всяко дете са наш приоритет.

Да бъдеш педагог и преподавател не е просто професия . Кауза е.

Какво следва сега?

Нови проекти, нови обучения, нови методики, нови центрове.

Ориентираме се и към планирането и подготовката на конференции в сферата на неформалното образование. Всяка нова учебна година е предизвикателство и възможност.


Какъв съвет ще дадете на нашите читатели?

Да не спират да преследват целите и мечтите си. Да вярват, че всяка спънка е урок, който ни учи да използваме възможностите, които ни се дават.


Можете да разгледате фейсбук страницата на SmartyKids Варна - Възраждане и Младост - ментална аритметика


Мисията на Фондация в обществена полза “Започни Млад” с ЕИК 206624841 е да насърчава и развива предприемаческата среда и талант в България чрез създаване и поддържане на общности за споделяне на опит и знания. Ние предоставяме структурирана образователна и практична информация, която да подобри осведомеността и уменията на предприемачите, така че те да могат да вземат информирани решения и да подсигурят устойчив и целесъобразен растеж. С цел финансова независимост и устойчивост, освен образователните ни общественополезни дейности, ние предлагаме и обучителни услуги и продукти, както и реклама на подбрани партньори, което да допринася за изпълнението на мисията ни. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.





Подобни публикации

Виж всички
bottom of page