top of page

Успешният счетоводен бизнес

Здравейте, днешният ни гост е Мирослав Ангелов - собственик на счетоводна къща MКАFinance. Представи се накратко на нашите читатели.

Аз съм Мирослав Ангелов и съм управител на счетоводна кантора MКАFinance. В нашата работа помагаме много успешно на хората, които стартират. Счетоводството е в основата на стартиращия бизнес.


Колко фирми сте обслужили откакто сте стартирали вашата дейност?

Със сигурност над 200, като също така има и доста чуждестранни клиенти, на които помагаме.


Колко от тях продължават да работят с вас?

Около 90% има задържаемост и то ако се отказват е поради спиране на бизнеса или някакви други фактори като Ковид.


Много е трудно да задържиш толкова клиенти. Вие как го правите?

Задържаме ги чрез предоставяне на добри услуги, печелим доверието им и това води до много препоръки. Това е нашият начин.


С какво се отличавате?

Даваме по-добри решения, влагаме голяма автоматизация в нашия процес, което ни позволява да сме много бързи в изготвянето на справки и консултации. Разбираме хората от какво имат нужда, когато ни се обадят и им даваме конкретно решение.


Вие инвестирате ли в увеличаване на служителите, за да можете да давате по-добра услуга към вашите клиенти?

Да, това е пътят. Подборът на персонал е най-големият проблем на бизнеса в България и не само. Много е трудно. Ковид ситуацията в момента доста ни възпира. При нас има най-различни ежемесечни обучения, които ни надграждат.


Тъй като спомена, че имате чуждестранни клиенти, има ли разлика между българския и чуждестранния бизнес?

Това, което виждам е, че чуждестранните клиенти предлагат на своите клиенти много по-високо ниво на обслужване и ангажираност към тях. Стремят се винаги клиента да е много удовлетворен, докато при нас все още гледаме първо себе си и след това клиента. Но започва да се променя тази тенденция.


Как наемате служители при вас? Какво търсите?

В началото не залагахме много на опита, а на това да изградим добра среда за работа. Като ние обучавахме служителите на това, което трябва да знаят, за да работят успешно при нас. Сега вече залагаме на опита, за да може всеки нов служител да навлезе, да се сработи с екипа и да се чувстваме добре заедно.


Опитът понякога не е ли нож с две остриета?

Да, разбира се.


Когато наемете нов служител получава ли обучение специфично за начина, по който вие работите?

Да, обучаваме човека. Той надгражда своите познания. Имаме обучителна програма в срок от 6 месеца, за да може да стане пълноценен член на нашия екип и след 1-2 години разчитаме на 100% на него.


Влязохте ли в новата тенденция хоум офис, да наемате хора от други градове и те да работят от вкъщи?

Чак от други градове не, за момента сме фиксирани в София, но хоум офисът беше вграден при нас много преди пандемията и бях убеден, че всеки може да работи така.


Смяташ ли, че това не е толкова полезно за екипа?

Ако се практикува балансирана работа между хоум офис и в офиса се получава достатъчно добре. Човек се чувства по-самостоятелен, може да вземе някой път по-лесни и бързи решения, вместо да трябва да се допитва до другите. Започва да вярва повече в себе си.


В предварителния ни разговор спомена, че ще се разширявате. Сподели ни за това.

Инвестирахме в още един офис и така ставаме още по-голям екип, за да можем да разширяваме и подобряваме услугите към нашите клиенти.


Какъв тип клиенти търсите?

Не търсим много големи клиенти, защото когато имат по-голям обем работа, взимат вътрешен счетоводител. Нашите най-желани клиенти са например рекламни агенции с около 10-тина човека персонал, които имат нужда от ТРЗ услуги, payroll, който да е на английски език, IT компании които навлизат в България, строителни предприятия.


Има още един сегмент, който ни е много интересен – дропшипърите, които работят сами, но пък имат голяма нужда от счетоводство.

Те организират всичко онлайн. Ние сме много добре запознати с всички регламенти в сферата и голяма част от нашите клиенти осъществяват такава дейност. Също така сме много полезни от юли тази година, тъй като навлезе нов режим, който позволява на всички да не се регистрират по ДДС в различните държави, а да си внасят ДДС-то в България и това донякъде доста улеснява тяхната работа.


Защо решихте да се включите "Започни млад"?

Защото и сме минали по този път и знаем колко е трудно. Знаем къде са проблемите на младите предприемачи и как лесно могат да ги преодолеят и смятаме, че можем да бъдем много полезни в този случай.


Ти се включи не само като ментор, а предоставихте и награди.

Да, беше ни много приятно да наградим младите предприемачи и да им помогнем.


Имаш ли някакво послание за нашите читатели?

Пожелавам им много здраве и успешен бизнес старт в техните начинания.



Целият разговор с Мирослав Ангелов можете да гледате тук:




0 коментара

Подобни публикации

Виж всички
bottom of page